Папата, Ленин и капитализма

За сегашния папа, роден в Аржентина, спонтанните жестове, коментари и разговорите с необичайни събеседници са се превърнали в част от характерния му стил до степен, в която хората изобщо да не се изненадват от тях. Но дори и като вземем предвид всичко това, той казва някои забележителни неща в интервю за в. La Vanguardia, излязло наскоро.

Говорейки комфортно на родния си испански език, той изказва някои мнения и коментари, които са достатъчно интересни, но и като цяло масово очаквани. Например загатва, че преследването на християните е по-страшно сега, отколкото в който и да е друг момент в историята, макар да не "изглежда благоразумно да говори" за много от нещата, които знае.

Също така се изказва в категорична и квалифицирана защита на папа Пий XII, ръководил църквата през Втората световна война.

"Не че твърдя, че Пий XII не е правил грешки - аз самият правя немалко, но трябва да възприемаме ролята му в контекста на времето...", казва Франциск. Пий е укривал и защитавал много евреи и е бил изправен пред сериозни морални дилеми дали открито да се конфронтира с нацистите.

Истинската бомба в интервюто обаче идва, когато той заговаря за глобалната икономическа криза и причините за нея

След като отхвърля "ужаса" на младежката безработица, той отбелязва, че "ние се отърваваме от цяло поколение, за да запазим икономическа система, която не може да се поддържа повече, система, която за да оцелява, трябва да води войни, както са правили всички велики империи. Но тъй като трета световна война не може да се води, се водят регионални войни... те произвеждат и продават оръжия, и с това излизат на зелено счетоводните книги на идолопоклонническите икономики, великите световни икономики, жертващи хората пред идола на парите..."

Говорейки за връзка между капитализма и войната, папата изглежда заема крайно радикална позиция: такава, която съзнателно или несъзнателно следва тази на Владимир Ленин в диагнозата му на капитализма и империализма като основна причина за избухването на световна война преди около век.

Има много контрааргументи, които биха могли да бъдат извадени срещу тази теза. Много други управляващи в историята (от феодално-военните владетели до светските тоталитарни режими) са имали по-очевиден интерес от насилието и конфронтацията, отколкото капитализмът. А мислители като Йозеф Шумпетер и Карл Попър упорито отстояват позициите, че капитализмът може да заздрави мира, като предлага ненасилствени методи за удовлетворяване на човешките нужди и потребности.

Въпросът е дали интуицията на папата му подсказва правилни изводи

За разлика от своя интелектуален предшественик, Франциск никога не е претендирал, че е академичен философ, политолог или икономист; той залага много повече на интуицията си, а интуицията му често е много точна. Той наблюдава това, което нарича "идолопоклонство към парите" на някои места, и гладни деца на други места. И той интуитивно е натъжен от разхищението на човешки талант и енергия сред младите хора.

Неговият извод изглежда е, че икономистите пропускат нещо важно, което би променило уравнението към по-добро. Франциск може и да не предлага готови отговори, или да поставя напълно точно диагнозата, но поне със сигурност задава правилните въпроси. Точно като малко момче, което вижда новите дрехи на царя.

#1 янаки 27.06.2014 в 09:34:04

В своето послание Evangelii Gaudium или Радостта на Благата Вест (Рим, 26.11.2013), Папата подлага на остра критика капитализма като форма на тирания. Една такава позиция естествено е неприемлива и ако не друго, доведе до там, папата да бъде причислен към „марксистите”. Ето накратко някой негови твърдения и всеки може да прецени, доколко тази критика има основания, а не е само демагогия: В тази система, стремяща се да погълне всичко, което стои по пътя към увеличаването на печалбата, всички нараними неща, в това число и околната среда, се оказват беззащитни пред интересите на обожествения пазар, станал единствено правило”. Днес всички са подчинени на закона на конкуренцията и оцеляването на най-приспособените, докато тези, които притежават власт се облагодетелстват за сметка на тези, които са лишени от власт. В резултат маса хора се оказват пренебрегнати и маргинали – без работа, без възможности, без начин да излязат от тази ситуация. Теорията за разпространението на благосъстоянието отгоре надолу, съгласно която икономическият ръст при подръжката на свободния пазар ще доведе до успех в постигане на по-голяма справедливост и участие на всички в света, е несъстоятелна, защото подобно мнение, никога не е подкрепено от факти от реалния живот. Корпорациите се отклоняват от плащане на данъци във всички страни по света, лишавайки с това правителствата от възможността да създават фондове, служещи на интересите на всички граждани, докато банките и кредитните организации парализират развиващите се икономики с помощта на прекомерни лихви и задължения. Съществуващата политическа и икономическа система изначално е порочна, защото нарушава библейската заповед „не убивай!”„Такава икономика убива. Става така, че самите човешки същества се използват, и сетне се изхвърлят като потребителски стоки в тази култура на „еднократно използваните вещи.

#3 Оня Дето Го Трият 27.06.2014 в 12:24:45

Бойчев И за кво са му на "пазара" 30% умрели от глад хора, които не могат да му бъдат клиенти и от тях не може да има полза? Не му ли е по-изгодно на бизнеса да са по-заможни тия хора, та да са по-платежоспособни и "пазара" да е по-голям? Абе вас в Бургаския свободен само на революционни песни ли ви дадоха дипломите?

#4 Citizen X 27.06.2014 в 16:42:03

Бойчев, а тия дето се самоизключват? Чрез "алтернативни" форми на съществуване или съмнителни тапии? И за тях ли капитализма е виновен? Само тази година, само в СУ влязоха 90 /деветдесет/ идиота да следват История!!! А Културология, а Иранистика, География (колкото кандидатстват, нема върнати), а Чеп-за-ЗЕЛЕ? Nofx имат едно мн. добро парче по повода - "Idiots are taking over". Поздрав! http://www.youtube.com/watch?v=ziNaZxvp-Qk

#6 Бягащ Вълк 27.06.2014 в 22:51:28

Отново се хвърлихте срещу Бойчев, а до голяма степен е прав. И Малтус, който така старателно е мразен (но държа да отбележа - уважаван) говори за този присъщ характер на капитализма, само не го определя, разбира се, като капитализъм Ако познавахте либералното начало в теорията, посветена на капитализма, щяхте да сте наясно, че основната социална политика в един либерален капиталистически свят идва от богатите членове на обществото чрез техните дарения, фондации, организации. Теоретиците на либерализма добре знаят колко е несправедлив един капиталистически "строй" (нека не звуча марксистки) и колко хора стават жертва на стремежа към печалба (не твърдя, че това е добро или лошо, отчитам фактите). Япония след ВСВ е разрушена икономически. Въздига се на крака само заради конфликтите в близките части на Азия, закъдето изнася оръжие и боеприпаси САЩ периодично си правят преврати и финансират локални конфликти, закъдето изнасят оръжие, съветници и прочее "помощ". Русия като правоприемник на СССР - също. Китай "само" предлагаше оборудване и екипировка на Северен Виетнам и Северна Корея... Конкуренцията за наличето на определена технология между държавите поражда нуждата не само от разузнаване и икономически/промишлен шпионаж, а и от развитието на смесени фирми, агентурни звена в чужбина и т.н. Така Франция се сдоби с ядрено оръжие петдесетте години на мин. век!

#7 Бягащ Вълк 27.06.2014 в 23:10:14

Дори в САЩ основната част от НИРД е по програми за военно приложение, като в процеса на разработване се правят съпътстващи открития, чиито патенти спомагат за изплащане на самото съществуване на програмите. Купих си преди време готварска печка с котлони от стъклоподобен матерал, изработен по поръчка на НАСА с оглед условията в космоса и с открито приложение в бита Всъщност дори В. Каролев (не Каральов) го "призна" в една от статиите тук: за евтин телевизор е нужен евтин труд. Аз ще го допълня така - теорията на игрите (от математиката) предвижда ситуации и модели, при които всички участници извличат полза (на пазара). Истината е обаче, че за да се максимизира печалбата на някои от участниците, трябва да има прецакани. Апропо, Онзи, революционните песни са били нужни, за да се постигне поне малко демократичност в обществото, що се отнася до равен достъп до образование, здравеопазване, възможности. И до днес е трудно да се учи в Харвард например, независимо колко си добър. Демокрацията не е добра политическа фасада на капитализма, не води задължително до "успяването" на най-добрите и подготвените. За съжаление, оцеляват най-приспособимите - част от матрицата на притежаващите власт. И при комунизма бе така, така е и при капитализма Останалите успяващи са или изключение от общото правило на елитарност, или негов продукт...

#8 Оня Дето Го Трият 27.06.2014 в 23:26:20

Трудно е да се учи в Харвард, но Харвард е в капиталистическия свят ако схващаш накъде бия. А в соц-сферата образованието е масово и добро.....но докъм 12-ти клас. По-нагоре не ги търси.... Да има що годе грамотни бачкатори да заработват. Но не прекалено умни, че пък тогава ще направят беля. Ще бутнат режима

#10 Бягащ Вълк 27.06.2014 в 23:34:01

Гражданинът Екс, Ако вземем единствено "нужните" професии ще стгнем къде?! Кой бизнес отрасъл в страната е готов да "поръча" нужните му кадри?! А какъв % от завършилите имат перспектива?! Да вземем скандинавистите - "О, моро, моро, перкеле вито, кахси кахвие" Колко ли "идиота" годишно завършват точно това, педагогика, българистика и подобни, само за да имат диплома?!Ами медицинските кадри от доболничната помощ?! Професията е нужна, но не и заплатена... Къде с приложна математика - ъплайд метеметикс сайънс, маркетинг и реклама, кинорежисура, колко идиоти завършват това?! Предполагам, всяка от конкретните професии има бъдеще, само че не в България Примерно, Русия има широки икономически връзки с Иран, а руският никога не е бил проблем на етническите българи, така че като не идва планината при Мохамед...

#11 янаки 28.06.2014 в 07:21:59

Папата на Римокатолическата църква, Франциск, със сигурност е единственият от хората, в световен мащаб признати за световни лидери, който действително е загрижен от ескалацията на рисковете и глобалните заплахи за самото съществувание на човечеството. Лидерите на САЩ, на ЕС, на Китай, на Русия ......са се вторачили върху текущите противопоставяния свързани със собствените им стратегически интереси и изобщо не им е до отстраняването на тези общи за целия свят рискове и заплахи, дори са готови с оглед да се наложат над „конкурентите” си, да допринесат за тяхното усилване, ако ще и да се стигне с това до необратима световна катастрофа. „Временното замърсяване с радиация на чуждестранна земя е по-добро, отколкото постоянното замърсяване с комунизъм на американските деца. Аз се гордея с храбростта на моите съграждани,благодарен съм им за молитвите и се заклевам в Бога, че в съгласие с Неговата воля ще доведа свободата до окончателната й победа!” Това по-горе е фрагмент от реч на Роналд Реган, но, ако се сменят обстоятелствата, би могла да бъде част от публична реч на който и да е световен политически лидер и на Запад, и на Изток и днес. В борбата за постигане на геополитическо господство, зад която във всички случаи стоят икономическите интереси на ограничен кръг от хора, които разполагаат с неограничена власт, не съществуват задръжки при причиняването на страдания и физическо унищожаване на милиони хора, които имат нещастието да живеят на земята на „врага”, а и превръщането на тази земя в радиоактивна пустиня. И няма проблем това унищожение да „съвпадне” с ........Божията воля

#12 янаки 28.06.2014 в 07:48:20

Винаги когато чета коментари, как всеки трябва да се приспособява към пазара на труда и как трябва да проумее, че ако има намерение да си намери място на винтче или зъбно колелце някакво в машинарията на пазарната икономика, ще трябва да се откаже да се стреми към това, което го влече, а да се съобразява с „търсенето и предлагането”, се сещам за поантата на един стар виц: „Като ще ни бесите, вие ли ще осигурите въженцето или ние трябва сами да си го донесем?”

#14 янаки 28.06.2014 в 09:37:44

Много разпространено сред някои среди е схващането, че всичко за всеки , който се ползва с някаква известност, може да се чуе и види в някое реалити шоу, ток шоу , викторина, предаване за вкусни манджи и подобни предавания по телевизията или на страниците на жълтата преса. Много е жалко, но е факт, характерно е за времето, в което жвеем. Който се интересува, какво мисли Папата за Бога, другаде трябва да търси информация. Ето два от многото възможни източници: http://iztoknazapad.com/?page_id=5372 http://www.catholic-news.bg/ Но, ей така, да твърдиш, без да си имаш хабер от нищо по въпроса, че Папата е атеист си е чиста проба идиотизъм.

#17 янаки 28.06.2014 в 10:40:12

С тебе да се спори е все едно да се спори с телевизора. Нормално е, когато разговаряш с някого за нещо, да изслушаш неговите аргументи и да продължиш от там, докъдето той е стигнал, а не ти самата - минути преди това. Говорим за Папата и ти написа тук какво ли не за него, което от тук и там си чула и недоразбрала. За какво „горно интервю” говориш? Няма никакво интервю, а произволно подбрани цитати от негови изказвания, придружени от коментари на автора на статията. В първия си коментар съм цитирал някой твърдения на Папата от критиката му на капитализма като прикрита форма на тирания. Ако искаш да разговаряме на тема Папата, от там трябва да тръгнем – какво от казаното от него не е вярно?

#18 янаки 28.06.2014 в 11:01:41

Ако наистина искаш да прочетеш интервюта с Папа Франциск, ето няколко - преведени изцяло и без коментар: Папа Франциск – Скалфари: „Така ще променя църквата“ – („La Repubblica“, Италия) Папа Франциск на страниците на вестник Repubblica: „Отворен диалог с невярващите” – („La Repubblica“, Италия) Интервю с Папа Франциск: „Аз съм един грешник“ - „Civilta’ Cattolica" Италия Те са на сайта, който цитирах в предния си пост. http://iztoknazapad.com/?page_id=5372

#21 Citizen X 28.06.2014 в 11:19:06

Ужас, да спориш с плебса и хора с разбирането, че света им е длъжен... Пичове, ако искате да схванете унисона на вяра и капитализъм прочетете, барем, нещо от Лутеря. В сбит вариант ще намерите есенцията в "Синовете на Джевдет бей". Да се чудим после що комшиите така здраво дръпнаха. От друга страна, без да адвокатствам на който и да било режим, именно поради неолиберални стратегии за миналата година една от най-бързо развиващите се държави е... Нигер! Те дадоха, в същото време, екстремни примери, как не трябва да се прави. Справка - Чили. Ако гледаме нещата едностранчиво и адвокатстваме на конкретна доктрина, доникъде няма да я докараме. По отношение на папата - говори вяли истини, които бяха в устата на всеки преди 10-20 години. Църквата, в цялост, окъсня с подобни реакции, заета да брои дискоси и ролекси. Независимо от това, в държавите които бележат темпове, обикновените хора са движещата сила, не строя, доктрината или политическите порядки. Коментарът ми към Бойчев се отнася за родната реалност. Засягайте се, ако искате, но считам доста от сънародниците си за редки нефелници. Да се наспят, изсерат, джиджи-биджи, далаверка, "сички са маскари-я сам най-убав" манталитет или безкрайно засукани суфисти, които ката ден се питат: Добре бе, толко съм умен, пък още нямам Ферари. А т'ва к'ви ги дрънка папата... Да бяхте дали едно ухо на дедо Павле, той пък направо къртеше. Ма къде да го съизмерваме с Негово Величество Папата!?!?!

#22 янаки 28.06.2014 в 14:26:09

Пустата Фрида. Едно си знае, едно си бае......... Ти не си ли чувала, че по време на родово-общинния строй е овладян огъня, опитомени са кучето и другите домашни животни. По времето на робовладелческия строй са положени основите на голяма част от съвременните науки, направни са много полезни открития, същото става и по-време на феодализма........И това, още по-бурно, става при капитализма. И, какво следва от това - всяка критика към статуквото не само е неуместна, но е и вражеска – един вид марксистка! Ако ти нямаш очи за това, което се случва около тебе и по света, това си е твой проблем. Ако всичко ти харесва, нищо не те тревожи, не те възмущава, значи си щастлива и какво по-хубаво от това.

#26 Citizen X 28.06.2014 в 16:05:34

Бойче, ти просто си клиничен случай...

Новините

Най-четените