Екстремизъм = популизъм?

Сеизмична промяна се случва в гръцката политическа система. Серията финансови помощи и строги мерки за икономии, предприети през последните две години, води до фундаментална политическа криза, засягаща както функционирането на правителството, така и позициите на ключовите политици и политически партии.

Гърция става твърде нестабилна и податлива на екстремистки изблици

Дебатът от неделя, състоял се в гръцкия парламент по отношение на последните антикризисни мерки и финансови помощи, демонстрира безпрецедентни сцени на напрежение във и извън сградата. Обсъжданият проектозакон в крайна сметка бе приет, но разтърси сериозно двете исторически сгради в центъра на Атина, както и двете големи партии от временното коалиционно управление.

Въпреки това, би било погрешно да се смята, че трусовете в неделя се дължат на новия режим на икономии - подобни събития се случиха и през декември 2008, много преди каквито и да е съмнения за дългова криза да стигнат до Гърция. Това, което символизират тези събития, е нарастващият екстремизъм в гръцкото общество - и отхвърлянето на концепцията за върховенство на закона.

Екстремизмът - от крайно левите, та чак до крайно десните - е видим в публичната сфера: той се промъква в политическата реторика, поляризира социалните групи и ги настройва една срещу друга; той присъства дори във всекидневния живот на обикновените граждани, които сами осъждат не само отделните политици, но и институциите на представителната демокрация.

Икономиите стабилизират финансовото състояние на страната, но обществото е против тях

Това, което постига политиката на крайни икономии, е да предложи идеалното извинение и перфектното замаскиране на последващото поощряване на екстремизма. Изглежда, че общественото мнение в Гърция безпроблемно толерира продължителното и масовото рушене на централна Атина, но не приема никакво полицейско или държавно действие, което да възпре екстремистките групи, които причиняват тази разруха.

Причините за този саморазрушителен модел са исторически и културни

Те се коренят в дългогодишното разделение между леви и десни в Гърция, което всъщност датира от почти един век. Десните правителства - избирани или издигани след преврати - доминират гръцката политика през по-голямата част от 20 век.

Армията и полицията дълго са били инструменти за удържането на комунизма и потискането на левите, като кулминацията на това е била по време на властта на военната хунта през 1967-1974 г., която е оставила трайни белези в гръцкото съзнание. В мислите на много гърци, полицейското действие е свързано с потискането на важни граждански права и свободи.

Противостоенето вече не е леви/десни - то е за/против еврозоната и икономиите

Въпреки това, остава изненадващо незабелязвано, че сега Гърция е достигнала до другата крайност, в която липсата на закон и ред ощетява тези, които се нуждаят от него най-много.

Широко разпространеното укриване на данъци, което генерира огромни дефицити, има негативен ефект върху пенсионерите и работническата класа. Продължаващите стачки и протести се отразяват на пътуващите работници и туристите. Гърците имат противоречиви отношения с държавата - в исторически план те са зависими от нея, въпреки че винаги са се опитвали да разклащат нейните основи.

Ролята на държавата и публичния сектор обикновено е в центъра на политическите дебати между десни и леви. Въпреки това, за първи път в съвременната история, политическите битки не са между левия и десния лагер, а между модернизаторите и популистите в повечето партии от политическия спектър.

Модернизаторите подкрепят гръцката позиция в рамките на еврозоната на всяка цена - и призовават за радикални реформи, сред които и по-малка и ефикасна роля на публичния сектор. Популистите пък отричат строгите икономически мерки с доводите, че така или иначе те ще доведат до провал. Бившият управленски лагер досега не успя да докаже, че икономиите наистина постигат резултати. Въпреки това, новото правителство не е предложило друга алтернатива досега.

Гърция в момента изглежда като политически колос на глинени крака

В неделя вечерта, гръцките телевизии излъчваха на живо от две места. Първо от сградата на парламента, където откъснатата от реалността политическа класа бе ангажирана в обичайните си дребнополитически вътрешни борби и самодоволство; втората транслация предаваше директно от улиците на Атина, където и досега цари полу апокалиптична разруха. Тази съпоставка едва ли може да бъде по-красноречива. Още повече - тя необичайно много прилича на последните дни на германската Ваймарска република през 1930-те.

Едно нещо е сигурно - политическата система в Гърция се променя и последиците от това могат да бъдат почуствани от Европа и света.

Гласуването в неделя вече доведе до изключването на 45 депутати от местните организации на 3 партии. Понастоящем нито една гръцка политическа партия няма мнозинство сама по себе си. Освен международния скептицизъм, гръцкият министър-председател Лукас Пападемос е изправен пред вакуум на властта в основата на политическата система. Въпреки че не е избран от гръцките граждани, той има уникалната възможност да пренасочи политическия дебат и да преобрази политическата система с помощта на възникващото социално движение в подкрепа на стабилността, рационалността и реформите.

#1 AlahAkbar 14.02.2012 в 22:59:52

Писна ми от тия маляки и босненските им трагедии ...

#2 Govedo13 14.02.2012 в 23:27:26

Преди 10 години средният Грък работеше 15-20 часа на седмица и взимаше колкото немеца работещ 40. Тогава реваха за още. А сега реват също, след 10 години пак ще са добре, дори и сега са много по-добре от БГто. Преди 10 години БГто беше по-зле от Сърбия където имаше война, сега продължаваме да сме си по-зле а никой не реве. То да се смее или да плаче човек.

#3 Дебел 15.02.2012 в 03:03:31

Гръцка пародия,с елементи на трагедия,мързел и простотия.Ама са си прави хората,папкали са цял живот и сега не искат да спират.У българско сите сме си бедни,не сме папкали сладко цял живот и си мълчиме и траеме,като агънца преди Гергьовден ама така ще бъде.

#5 Bobby_gBG 15.02.2012 в 10:22:06

4 Pavur Pezev | 15.02.2012 09:43 То да е само Гърция...Половин Ойропа я чака същото.Комунизма свърши,фалшивият стандарт падна. ----------------------------------- Всъщност причините ще са различни. Гърция я настигна резултата от мързела. А Европа наистина потъва заради края на "комунизма" т.е. на СССР, но не главно заради това, ами заради факта че вече няма студена война, хората не работят в "полза народу" ами за себе си, и най-вече заради глобализацията, която доведе до това че богатите народи се измързеливиха, изнесоха си производствата в Китай, и съответно всяка година продължава да им пада покупателната способност - все повече и повече... Не се ли ликвидира глобализма в сегашния му вид, и да се въведат много строги мита за всичко което може да се произведе в ЕС, а се внася отвън - Европа е обречена на продължаващ спад на жизнения стандарт. А заради продължаващата толерастия и глобализъм, "екстремизма" и крайните партии ще продължават да стават по-силни и по-силни, независимо колко издънки правят лидерите им.

#6 MacAllister 15.02.2012 в 10:22:14

Що не го кажемна глас? Аз си го мисля, чух да го споделят поне двама души... Гърция като нищо ще направи пак някой военен преврат и ще започне нов цикъл на събиране на "инвестиции". Това е вече почти вековна традиция, но трябва ли да им минава номера отново? Каквото и да стане там ще е лош прецедент, боя се че единственото смислено решение никак ама никак не е лицеприятно, но в рамките на ЕС би могло да бъде поне донякъде приемливо - временен външен контрол, загуба на суверинитет, докато се реформира системата, дори и това да значи изпращане на военен контингент като гаранция. Все пак ЕС нали трябва да е малко от малко като една страна - ако една нейна провинция се прави на луда трябва ли да се остави да излезе навън и после пак с цената на пари хвърлени на вятъра отново да се прикотква обратно? Гърция = корпуция, популизмът е само средство за прикриването й в гигантски мащаби. Ние си го знаем у нас, а там е еволюирало до грандиозни размери - система, в която официалните норми и порядки са само лице, а същността е съвсем различна. Както се борим за индивидуални права срещу ACTA, може би трябва да се борим и за други неща - загнили държави, в които дори отделния човек няма шанс да израстне като друго освен навигатор в корупционни паяжини - просто само така може да оцелее. Такива хора могат ли обаче да се променят лесно? Отново, ние знаем много добре колко е трудно и може би в такива случаи децата трябва да бъдат напляскани и да им се забрани да излизат на улицата докато не си напишат домашните. Важно е да не е със зло, не с ненавист и омраза, обикновения човек няма избор, ако системата го притисне, да съдиш първо него преди системата е подигравка с инстинкта за самосъхранение, ако ЕС все още е оня блян за общество с човешко лице би трябвало да може да го направи, ако не е ... ами значи начупената брегова линия на континента не случайно напомня начупеността на бреговата линия на една от страните си ... Гърция.

#7 Fedar 15.02.2012 в 14:51:11

Bobby_gBG | 15.02.2012 10:22 Всъщност причините ще са различни. Гърция я настигна резултата от мързела. А Европа наистина потъва заради края на "комунизма" т.е. на СССР, но не главно заради това, ами заради факта че вече няма студена война, хората не работят в "полза народу" ами за себе си, и най-вече заради глобализацията, която доведе до това че богатите народи се измързеливиха, изнесоха си производствата в Китай, и съответно всяка година продължава да им пада покупателната способност - все повече и повече... Не се ли ликвидира глобализма в сегашния му вид, и да се въведат много строги мита за всичко което може да се произведе в ЕС, а се внася отвън - Европа е обречена на продължаващ спад на жизнения стандарт. А заради продължаващата толерастия и глобализъм, "екстремизма" и крайните партии ще продължават да стават по-силни и по-силни, независимо колко издънки правят лидерите им. ------------------------ Напълно съгласен! Големите бизнес-акули си изнасят заводите в Далечния Изток, плащат данъците си там и в офшорни зони, харчат печалбите си по целия свят и...обясняват колко лош бил национализмът и колко положителен е глобализмът и интернационализмът. Обаче, както казва мъдрият български народ, не е виновен този, който яде баницата, а този, който му дава. Тоест, не трябва да се съдим на юдео-олигарсите и на подчинените им медии и политици, че си следват последователно интереса - трябва да се сърдим на обикновения европеец, че продължава да се оставя да го разиграват като маймуна и да вярва в "ценностите" на глобализма, мултикултурните общества и т.н. Ясно е, че в един момент заспалият в тихия сън на отминаващото благоденствие европеец, ще започне да се събужда и да осъзнава, че опасността за него и семейството му не е призракът на национализма, който слугинските медии неуморно вадят от скрина и изваждат на показ, а вълчият глобализъм, който изяжда богатствата на народите в полза на шепа интернационални тарикати. Дали, обаче, когато това най-накрая се случи, няма вече да са нанесени непоправими щети върху динамиката на цивилизационното развитие на Европа?!

#9 stizi 15.02.2012 в 15:47:43

#Иван а когато си харчи човек 13-та и 14-та заплата и има сигурна работа в администрацията до гроб, все някой трябва да му плаща и тези пари да идват от някъде. Не мисля, че имаше зъл план за Гърция, просто безумно мързеливи и разглезени гърци.

#10 Bobby_gBG 15.02.2012 в 17:06:17

9 stizi | 15.02.2012 15:47 #Иван а когато си харчи човек 13-та и 14-та заплата и има сигурна работа в администрацията до гроб, все някой трябва да му плаща и тези пари да идват от някъде. Не мисля, че имаше зъл план за Гърция, просто безумно мързеливи и разглезени гърци. --------------------------------------------------- Всъщност нали знаеш онази приказка за зелника? Един човек като го оставиш на 14 че дори и 16 заплати, той ще си папка и папка, и въобще няма да го интересува откъде идват... Но затова пък трябва да има едни други хора дето да са несъгласни с това, и да търсят сметка на управляващите. По принцип това са медиите. После и самите управляващи не трябва да позволяват човека да си папка без да върши работа с която да си заслужи парите... Но това на теория. А в името на конспиративната теория - като някой реши да съсипе държава, му е достатъчно да купи медиите и политиците в държавата за достатъчно дълъг период от време, така че народа да спинка и сънува доволен на високите си заплати плащани с кредити, и накрая се получава такова рязко събуждане, а платените политици вече почват да разпродават (т.е. подаряват) на килограм на тези дето преди това са им плащали на тях... Виждали сме го в България през 22 години преход предостатъчно пъти, просто в Гърция сега за почва "прехода", и тепърва има техния Костов да им прави масовата приватизация...

#11 deowin 15.02.2012 в 18:06:02

>опасността за него и семейството му не е призракът на национализма, който слугинските медии неуморно вадят от скрина и изваждат на показ, а вълчият глобализъм, който изяжда богатствата на народите в полза на шепа интернационални тарикати Доста глупости сте наговорили с Bobby. Едно е ясно - и двамата сте злобни, низки душици, които търсят другате вината за собствената си мизерия. Да, да - лошите глобалисти са. Банкерите. Евреите и циганите. Всички са в конспирация лично срещу вас двамата, и точно затова още си изплащате вноските на оная плазма, дето я взехте по-миналата Коледа.

#13 John Smith 15.02.2012 в 18:18:23

Сметката я плаща винаги този, който има пари- германците.

#16 deowin 15.02.2012 в 18:53:43

>чак се учудих как едни от най-качествените и отговорни хора в завода мислят точно като мене Еее, ами така кажи бе! Щом от завода за акумулатори, прави лопати, или там каквото произвеждате, най-качествените хора мислят като теб, значи ти си прав и е редно да се оттегля поразен от блестящото проникновение на бачкатори в завод в Руси. Ей това обаче никога не съм го разбирал - хем по форумите пискате, че е редно да вземете нещата в свои ръце, а не да обвинявате другите за собствения си хал, хем непрекъснато правите именно това - обвинявате другите за собствения си хал. Как изобщо успяваш да живееш с подобно самонатирено грубо противоречие на вижданията си без да се побъркаш??

#17 Fedar 15.02.2012 в 19:29:16

О, Свинчо, не си си получил порциона ли днес? Добре, веднага идвам и ти го сипвам - ЕБИ СИ МАЙКАТА ПРОСТА! Или ако искаш мога да ти го кажа по сръбски - Йебем ти детенце умрело!

#19 Bobby_gBG 15.02.2012 в 20:03:22

Ей това обаче никога не съм го разбирал - хем по форумите пискате, че е редно да вземете нещата в свои ръце, а не да обвинявате другите за собствения си хал, хем непрекъснато правите именно това - обвинявате другите за собствения си хал. ------------------------------- Ало деосвинчо пак ти се губи връзката с главния мозък... Зле си момче. Впрочем произвеждаме високо прецизни отливки за Ауди и БМВ, по световни стандарти и система за качество ISO, с цели да доставим под 0,3% дефектни отливки за клиента. А аз не обвинявам другите за собствения си хал, защото моя си е добре. Зле е обаче хала на всички, и отива на още по-зле заради малоумната глобализация. Умните общества се грижат за най ниските слоеве на населението си не толкова от любов, ами от инстинкт за самосъхранение - когато човек е беден, гол и гладен е способен на всичко, и никой нормален човек не би искал част от хората в обществото му да са такива, и въпреки това в България си отглеждаме стада орки, да ни крадат, изнасилват и убиват.

#20 deowin 15.02.2012 в 20:58:06

>Впрочем произвеждаме високо прецизни отливки А, да, извинявай - за въпросите на световната икономика най-удачно е да се консултираш с мнението на експерт стругар или шлосер. Също съм чувал, че за политиката най-много знаят миньорите от Перник, но са склонни да споделят дълбоките си познания само привечер в кварталната кръчма. За проблемите образованието трябва да се питат пък свиневъдите. Само не знам за твоите проблеми при какъв специалист ходиш - явно не е при психолог

#21 Fedar 15.02.2012 в 21:10:22

Aбе, Боби и Павуре, читави момчета сте и ви се чудя - за какво се занимавате да му отговаряте на тоя трол-педераст?! Теглиш му една майна или, ако дай Боже, ти падне наживо - един шут и тупаник - и не се занимаваш повече с него. Това е трол - той се храни именно с вниманието, което му обръщате. П.С. Деосвине, да ти се роди син, който едновременно с това да бъде и.....брат!

Новините

Най-четените