Поп Европа

Забелязахте ли как се дезинтересирахме от Евровизия в момента, в който няма наш претендент? Смисълът на Съюза за нас се изчерпва с това да бъдем признати, та ако ще - в популярната музика.

А победата в Копенхаген на австрийския изпълнител Томас Нойвирт, известен с драг-куийн псевдонима си Кончита Не-ми-пука* породи сериозни европейски дебати в навечерието на изборите. На едната страна на планетата подобен персонаж с женски дрехи и брада не е нищо друго освен предвестник за края на света, както е писано в Корана (когато "мъжете ще заприличат на жени, жените ще заприличат на мъже") . Другата половина вижда в тази победа тържество на толерантността и различието, постигнато по един естествено демократичен SMS-път. Но със сигурност градусът на реакциите по отношение на леко дотегналата, кичозна Евровизия е много по-висок от преди.

Всъщност в събитието няма нищо ново: изкуството и особено комерсиалното изкуство действа винаги така, прескача граници, за да ни върне обратно към сигурното ни всекидневие. Ще видите чудовища във филма, ще прочетете за ужасни престъпления в романа, ще ви разкажат за нечувани катастрофи във вестника - после ще се протегнете и ще натопите кифлата в кафето.

А най-дълбоката граница, върху която е изградена нашата идентичност, това е половата разлика. Затова и прекрачването и така дълбоко ни смущава.

Поп музиката вече десетилетия играе с нея: рок певците мъже изваждат високи, фалценти гласове като едновремешните кастрати в музиката на барока, носят дълги коси и лъскави дрехи, каквито обикновено очакваме от жените - и заедно с това са мъжествени, потни, агресивни.

Шокът на това объркване на половите роли българската публика преживя с появата на Азис, една от ролите на когото беше именно брадата жена. По-развита е тази традиция в постосмански контекст, откъдето вероятно нашият певец е взел вдъхновението си; например един от най-популярните турски трансджендър изпълнители на класическа турска музика е Булент Ерсой. Подобно на Кончита Вурст той/тя се представя като свръхсексуализирана жена, чийто вид контрастира с плътния баритонов глас, фрустрирайки възприятията ни.

Човешката култура винаги се е фасцинирала от отклоненията. В Античността са смятали, че хермафродитите са сакрални същества и имат способността да предсказват бъдещето. До 19 век едно от любимите масови забавления е било излагането на разнообразни изроди: френската Бел епок има специален интерес към жени от доброто общество, добре облечени и изведнъж - с бради (вижте снимките). Медийната революция от една страна отменя freakshow-тата като неморални, от друга страна пренася фасцинацията пред нарушената норма на друго ниво: днес не само че не измъчваме и не унижаваме хора, които не са като нас, а напротив, превръщаме ги в звезди.

Разбира се, няма нищо лошо в това ЛГБТ-персони да се изявяват на сцената или в каквато и друга сфера да пожелаят. Тънката разлика обаче е в това дали се интересуваме от тях заради качествата им, например гласа, изпълнението или заради стряскането от "жената с брада".

Помни ли някой, че Фреди Мъркюри, певецът на Куийн, е бил хомосексуален? Вторият интерес рискува да екзотизира другия, да го унизи, наместо да гарантира правата му. Когато каните хората да лежат в Биг Брадър просто защото са гейове, цигани или тризначки, на практика предизвиквате следващите кандидати за слава да радикализират своите екзотики, ако трябва - да ги измислят. Искам да кажа, че има една тънка разлика между зрелище и права, която не бива да объркваме.

Видяно откъм не демократичния свят, превръщането на различието в шоу крие други опасности. Забелязахте ли, че Путин пусна политическите затворници преди Олимпиадата в Сочи, но не промени отношението си към това, което наричаше гей пропаганда? Резултатът беше малко коментиран, но ефикасен: светът се раздели на две, на едната страна Гейропа, на другата - здравият руски народ.

Играта с крайностите, която си позволява популярната култура, хитро се обръща за употреба на фундаменталисти, на крайно десни, на антиевропейци. Скоро спорих с един студент, който ме убеждаваше, че ужас, в Европа били разрешили педофилията! Единственият начин да прекратиш такъв спор със студенти е да ги накараш да се потрудят - т.е. помолих го да потърси предполагаемия закон, приет от Европарламента. Все още чакам. Но не бих се учудил, ако утре студентът ми дойде с някаква шоупрограма, която дава европриз за прекомерно любящи татковци.

*Псевдонимът "Wurst" идва от немския израз "Es ist mir alles Wurst", "все ми е едно", "не ми пука какво мислите за мен", възприет от хомосексуалния младеж, който бил подложен на обиди от околните.

#1 Bono-2 12.05.2014 в 09:21:29

Превода на Wurst в статията не е много точен. Това е все едно на български да кажеш "Всичко ми е през онази работа". Така че артистичния й псевдоним си е точно Кончита "Кренвирш". Надявам се малко да радикализира обществото да не е толкова толерантно. Защото това не е толерантност. Това е содомия.

#3 Оня Дето Го Трият 12.05.2014 в 09:54:07

Пузев Абе как може абсолютно едни и същи хора хем да квичите срещу евро-педерастията, хем същото нещо (Азис) да го има в собствената ви държава отпреди 10 години още Това е като да пищите как Пуси Райът оскверняват църкви, а същия тоя Азис се гологъзеше в родна наша църква 10 години преди тях. Кви сте такива естети и патриоти, спите ли та не виждате? Или наши педераси може, ама чуждите педераси са лоши педераси

#4 kovatz 12.05.2014 в 10:14:13

Нямам нищо против това, че е някой е хомосексуалист, но това беше гротеска. Лош стил, кич, а песента - нищо особено.

#6 kakao 12.05.2014 в 10:35:55

Това НЕ Е жена с брада, това е мъж!

#7 Оня Дето Го Трият 12.05.2014 в 10:47:14

Разбирам те бе, Пузев. И на мен не ми харесва. Ама що като си такъв мъжкар не се сети преди 10 години да ни отървеш от хюмнетата в собствената държава, а сега си възмутен как идвало от Ойропата. Аз съм сигурен, че и ти ти и всички на парахода яко слушате Азис (щото Слеър надали), ама иначе сте много възмутени как Европа ни изпедерасява. Да напомням ли пак, че това същество най-вероятно от нас е гледало. Къде сте тия мъжкари и патриотари, та не видяхте, че ние изпедерасяваме Европа, а не тя нас

#11 Borracho 12.05.2014 в 11:00:12

Гнусотия отвратителна е това нещо. Този конкурс винаги е олицетворявал политиката на Европа - ми ето, такава е политиката на европа. И между другото, снощи си я пуснах тази песен в youtube та да чуя поне дали песента е читава, нали все пак камуфлажа на цялата тази гротеска Евровизия и, че е музикален конкурс... Та, само на мен ли ми се стори че когато пее припева той не звучи като "Raise like a phoenix", а на мен съвсем ясно ми се причуваше "Raise like a penis"? Абе отврат най-гнусна. Силно се съмнявам, че това се е харесало дори и на обикновените педераси.

#13 Оня Дето Го Трият 12.05.2014 в 11:30:19

Пузев Абе не е така, не се измъквай как сега не ти дреме, щото ти си тоя дето вечно плюе Ойропата, твойте приятелчета ще гласуват за Атака дето да ни пази от Ойро-перверзиите, вие викахте там за Пуси Райът да ги трепят щото осквернили църквата....... а всичкото това го има и тук пред очите ви от много по-рано. Иначе обаче все ЕС ви криви и ойро-атлантическите ценности. А ние все едно сме много стока

#14 pixie 12.05.2014 в 12:22:51

Нямаше начин това същество е да жена с брада, въпреки първоначалното ми впечатление. Било мъж с брада пък приличащ на жена. Какво всъщност е, че вече тотално се обърках. По-извратено от това, не знам. Не искам да похващам спор, ама защо все мъжете гледат да се правят на жени? Колко жени се правят на мъже визуално и искат да бъдат мъже, като под това нямам предвид "равни" на мъжете?

#15 паяка 12.05.2014 в 12:24:01

От два дни където и да погледне човек, няма спасение, все тази снимка. Стига вече, де! Язък и за закуската, и за доброто настроение, и за естетиката, и за природата, и за морала...Това пропагандиране на неопределен пол вещае гибел. Все още природата на бозайника човек не е достигнала това съвършенство да се размножава еднополово. Защо шоуто да не е длъжно да е естетично!? Защо вечно трябва напоследък се търси гротеска и скандал!? Изчерпан потенциал на авторите или презадоволеност на публиката? А че Евровизия е повече политика, отколкото изкуство е ясно. Че дори не е състезание с ясно изградени критерии - също. През деветдесетте години, знаете, този конкурс беше спечелен от транссексуалната еврейка Дана Интернешенъл. Тя поне не изглеждаше стряскащо, макар труднопреглътваемата информация за смяната на пола й да беше афиширана малко повече от песента й. Това е заговор. Извънгалактически. За ликвидиране на човечеството. И за изпълнението му са наели евробюрократите, отричащи вековните морални устои и налагащи неопределеността на някакви зелени човечета. Мхм...Жалко, щото сме готини.

#16 паяка 12.05.2014 в 12:25:55

Пикси, има, бе. Дъщерята/ синът на Шер и Сони.

#18 Henry Lamotte 12.05.2014 в 13:31:17

Немедленно да ми се лее куршум, че аман от чужди страхове!

#19 Fedar 12.05.2014 в 13:31:22

И въпреки всичко Кончита Вурст е малко по-секси от Геренова....

#20 Xaoc 12.05.2014 в 13:48:58

Не знам с брада, цици, рога, криле или други екзотични израстъци, но това същество спечели напук на всички. Очевидно конкуренцията в шоубизнеса вече е толкова голяма, че не е достатъчно да пееш добре и да имаш добра песен. Вече целта е да шокираш. Примери много: Marilyn Manson, Lady Gaga, Slipknot...

#21 lele male 12.05.2014 в 14:56:29

Ето го любимият Трети пол на Теа Ако първо място е спечелено от мъж, който е като жена с брада, второ място сигурно е сечелено от жена, която е като мъж...но без брада... А трето? уфффф съвсем се обърках! П.С. Но вече става досадно! У ФБ Фърчат всекви женски с бради.. Куневица, Цачевица, Манолова... Трябва да си сменям паспорта... дано не ме карат да си пускам брада, за да се снимам...да го ева...ох

#22 Fedar 12.05.2014 в 15:25:23

И определено е по-женствен от нея...... Ама нищо, Геренова ще компенсира с яростно громене на "битовите фашисти", "ракиените патриотари" и "тесногръдите шовинисти".

Новините

Най-четените