Защо не лежа в затвора?

Максим Стависки сигурно вече съжалява, че не влезе в затвора, след като през август 2007 г. катастрофира пиян, уби Петър Петров и остави Мануела Горсова в тежко състояние. Световният шампион по фигурно пързаляне мина през сложна съдебна сага с обжалвания, връщане на делото за преразглеждане, искане за ефективна присъда от 2.5 години и в крайна сметка окончателната й смяна с условна.

Наскоро Горсови загубиха делото срещу застрахователя на Стависки - "Дженерали", и съдията постанови разноските по делото да се платят от семейството на жертвата. Което предизвика нов залп от омраза и възмущение срещу спортиста. И докато по българските форуми за сетен път го оплюваха и наричаха казуса абсурд, се оказа, че Максим тихомълком е оправил дълговете към съдебната система на семейство Горсови и се е отказал от всякакви пари за себе си по това дело.

На моменти фактите около водените покрай трагичното събитие дела така се изопачават до неузнаваемост, че Стависки излиза по-черен от дявола. Става виновен и за това, за което не е. Процесът Горсови срещу "Дженерали" не завърши с постановление семейството на жертвата да плати на палача си. Макар всички медии да го отразиха точно така.

Това дело завърши със загуба на подалите иска, а като всички загубили в такава процедура, законът изисква от тях да платят разноските. Това трябваше да напишат медиите. А не - Мануела плаща на Максим, задето я осакати, което просто не е вярно. Но така излезе, още преди да стане ясна правната страна на нещата. Съдиите съдят според буквата на закона, а не по симпатии. И така трябва да бъде.

След сложните маневри, с които избегна затвора, Стависки изведнъж се оказа в положението на вечната златна кокошка. По негови твърдения - които не са отречени от бенефициентите - вече е платил почти 400 000 лева на семействата на Петър и Мануела.

Каквото и да се случи - все някой иска от него пари. А той плаща и мълчи. Внесе обезщетението, постановено от съда, за семействата на двамата пострадали още преди да бъде произнесена окончателната присъда срещу него. Дори надвнесе в случая с Горсови. Но в неделя не издържа и изплака: "Аз не рисувам пари."

Максим Стависки е виновен. И то много. Знаем го всички ние, знае го и самият той. Колкото и да е симпатичен на някои хора, човешкият му чар не може да изтрие като с гума ужасното нещастие, което причини на двете семейства.

Мануела Горсова има нужда от средства за лечение и това също всички го знаем. Но семейството й на моменти започва да спекулира със сполетялата ги беда и да се опитва да я осребри. А знаем, че един негов член е с доказана зависимост към хазарта.

Стависки не е първата публична личност, която убива човек на пътя. Същото се случи и с Георги Калоянчев, и с Кирил Маричков. Те също не влязоха в затвора, но пък и не отнесоха толкова омразни коментари и не бяха подложени на толкова сериозни парични претенции.

В неделя стана ясно и нещо друго неприятно. Семейство Горсови звъни на Стависки за пари за ток и лекарства и показва разочарование, когато средствата не са им дадени лично кеш на ръка, а просто са им покрити разходите.

Няма пари на света, които да върнат времето назад и да заличат катастрофата. Майката на Петър Петров като че ли осъзнава по-добре това и се държи достойно в скръбта си. Не подава безумни искове за обезщетения, както направиха отначало Горсови, като поискаха 2 млн. лева от Максим Стависки. (Съдът, разбира се, отхвърли този иск като неоснователен.)

Майката на убитото момче не се изказва пред медии, не плюе никого, на дава интервюта, не ангажира шоу-звезди с изтекъл срок на годност като Въргала. Просто страда, защото знае, че нищо не може да върне детето й. Но бащата на Мануела Горсова е много активен, когато става въпрос за пари. Дали ако детето му осъзнаваше какво се случва, би се засрамило заради него...

Затова Стависки трябваше да лежи в затвора. Това щеше да е добре по няколко причини. Първо, той щеше да бъде наказан с максималната строгост на закона. Щеше да има време зад решетките да осмисли постъпката си, да понесе тежестта на присъдата и да получи катарзис.

Второ, нямаше да стане удобна мишена на финансово посегателство, срещу което дори не смее да въстане, защото се чувства виновен. А Красимир Горсов нямаше да получи възможност да се изложи, че харчи парите от обезщетението за нова кола и хазарт. Трето, обществото щеше да е облекчено, че дори и известните лежат в затвора, когато сбъркат.

А сега нищо от това не се е случило. Някой убива на пътя пиян и е на свобода. Друг се опитва да изкара пари от нещастието си, а обществото е недоволно и се чуди кого по-напред да упрекне. Но пък е вече напълно сигурно, че някои са по-равни пред закона.

Затова, бедний Стависки, защо не лежа в затвора? Щеше да помогнеш за спасяването не само на своята душа.

#1 Rowan 21.06.2011 в 08:22:55

Да беше лежал, но като жената с подобен казус по същото време, дори и промилите и бяха същите ако не ме лъже паметта. Тя отнесе 14 години ефективна присъда, този се отърва и сега ще го муфтят. Много ме съмнява дали, ако има възможност, ще избере мястото на цитираната от мен жена, пред сегашното си положение.

#3 Pozzi 21.06.2011 в 09:08:39

не че намирам за нужно тези неща да се степенуват, но само за фактите да кажа, че перничанката с 14-те години, е била с близо 3 промила алкохол в кръвта и обезглави ТРИМА младежи

#6 Оня Дето Го Трият 21.06.2011 в 10:15:06

Добре де, аз не искам да се заяждам, но ...... Би ли ми обяснил някой откъде един фигурист, та дори световен шампион, има да извади 400 000 ? Фиг. пързаляне не е сред най-платените спортове, тогава рекламни договори ли са, какво е? 400 000 не са малко пари дори за добре платен футболист в А-група, камо ли за фигурист, който в последните 4 години май не се състезава. Как се получава тоя стандарт на живот и откъде такива приходи? Не е заяждане, но ако някой направи калкулация да ме осветли по въпроса ще съм благодарен.

#7 sake 21.06.2011 в 10:31:53

Редно би било при причиняване на смърт,вследствие на ПТП след употреба на алкохол да се налагат ефективни присъди,а не условни такива. Щетите са си щети ,те задължително се осребряват. Дали е Стависки,Иван,Хасан,няма значение.

#8 No 21.06.2011 в 10:37:04

Че медиите пишат глупости - окей. Обаче как може целият български народ да е толкова кух и овчемислещ!!! Надявам се, че всеки знае какво е гражданска отговорност - ако бутнеш човек, застрахователят покрива щетите по възстановяване на здравето му. 1. Парите, за които се изговориха толкова много глупости, ги получава застрахователната компания "Дженерали". Не Стависки! Не и държавата! Трябва да си малоумен, за да не го разбереш. Или журналист. 2. Това са разходи за адвокати, пръснати от дружеството в процеса. Губещата страна в един процес винаги плаща разноските накрая, защото наглостта да съдиш някого 3 години без основание е достатъчна причина за това. 3. Стависки вече плати голямо обезщетение на семейството на момичето. Други огромни суми бяха събрани по дарителски сметки, докато се достигна сумата, достатъчна за лечение на момичето. Не знам какво стана с тези суми, изпиха ли ги, на хазарт ли ги профука бащата?! Но не може да се искат повторно пари, които вече са платени веднъж на законово основание. 4. Страданието на едно момиче е превърнато от алчното й семейство в доход и начин да се издържат цял живот, доейки кого ли не!!! Вие къде сте чули да се плаща по 2-3 пъти покрита сума? Да не би да плащате годишни данъци по 4 пъти, защото държавата страда? Или в магазина да плащате по 2 пъти всяко нещо. Лечението на момичето беше напълно покрито. Никой не е длъжен да плаща отново, щом това семейство не може да използва парите по предназначение. Че утре ще си направи майката силиконови гърди и ще искат още милион от застрахователя!!! Хора, мислете с главите си, а не с телевизора!

#9 Мария-2 21.06.2011 в 10:48:42

Максим от години участва в много популярни формати в Русия. нещо като Танцувай с мен на лед. Той участва като известната личност в двойката. Тази година формата се казва Огън и лед. Той е страхотно популярен в Русия, както и съпругата му Албена. Това е по повод запитването за доходите му.

#10 Гризли 21.06.2011 в 10:55:44

Ставийски просто трябваше да лежи в затвора! Че ще плати каквото се иска от закона е ясно, от това няма мърдане! Но трябваше да получи ефективна присъда, и то не толкова смешна!... И то точно заради това, че е публична личност! Точно заради това трябва да внимава още повече, да дава пример на останалите!!! Световен шампион е, цял свят го знае - не е овчар от някое планинско село! На всичкото отгоре беше рекламно лице на кампанията "НЕ КАРАМ ПИЛ!"!!! Пълен цинизъм! Не стига, че кара пиян, не стига, че кара като луд, ами и кара "камион" Хамър! С това чудовище и през къща ще мине... А след това се жалва по телевизията, показа се къде ли не, та чак мъченик излезе! А после нали го видяхме на видеото от Русия, след като напусна България след присъдата - на купони покрай басейни, пак скъпи коли!... Много му дреме, че в България нямал шофьорска книжка - че нали има руска?! Затова трябваше да влезе в затвора, най-малкото, за да се успокоят духовете, да не си мислят хората, че е останал безнаказан! И да не излиза с обясненията, че така по-лесно щял да изкарва пари - оттогава освен няколко благотворителни шоута, за които се чу, че е участвал, не помня да съм чул да се състезава някъде... Откъде са му доходите тогава?! Явно има пари от преди, от времето на активната му кариера... Т.е. каквото е имало да плаща така или иначе щеше да има с какво да го плати!

#12 Мария-2 21.06.2011 в 11:20:34

Който не е съгрешил, пръв да хвърли камъка!

#14 dsr 21.06.2011 в 11:43:35

Едно е да сгрешиш, съсвсем друго е да убиеш човек на пътя, карайки пиян!!!

#16 a0608 21.06.2011 в 11:57:28

13 Pavel Tsekov | 21.06.2011 11:39 "Ако беше направил същата катастрофа в някоя европейска държава цял живот нямаше да му стигне да изплати убитото момче и вегитиращото момиче. " Абсолютно невярно! Никъде не се плаща цял живот - това е пълна безсмислица. Навсякъде стават инциденти - точно за това е застраховката гражданска отговорност - да те освободи от отговорност. В случая Стависки не е освободен защото е бил употребил алкохол когато е предизвикал инцидента - той ще трябва да върне парите на застрахователната компания. Но не цял живот. Застрахователят няма да плаща неограничено а само до размера на покритието или докато Мануела оздравее. Но ако се изразходва покритието - 2 милиона повече никой няма задължения да плаща. А Стависки вече доброволно е дал към 400 хиляди на пострадалите семейства, и предполагам през това време е бил наясно, че го очаква регресивен иск за още поне 2 милиона от застрахователя, освен ако не стане чудо и Мануела оздравее дай боже.

#17 No 21.06.2011 в 11:57:32

Точно в Европа има баланс между необходимото (обезщетяване на пострадалия) и извратеното (да тикнеш в затвора човек лекомислено и така съсипаните животи да станат 2). Животът не е детска приказка и хората не се делят на добри и лоши. Всеки от вас, който шофира, би могъл да бъде на мястото на този човек. Трябва да си с много изкривена самооценка, за да кажеш, че на теб не може да се случи да осакатиш човек на пътя. А най-голямото наказание е да знаеш какво си свършил. Затворът няма да изкупи вината ти. Няма да върне здравето на момичето. Няма да помогне по никакъв начин на близките й. Но ще направи друго - ще съсипе още един млад, здрав човек. Съвсем не толкова зъл и кръвожаден, колкото го изкарвате. Това ли е целта ви? Затворът струва скъпо - и на държавата, и на данъкоплатците, и най-вече от морална гледна точка. Защото да вкараш някого лекомислено в затвора е равно на това да погубиш още един живот. И също толкова несправедливо, колкото да го пуснеш без присъда. Да, това да осакатиш човек поради лекомислие и невнимание е много тежко. Но да искаш да осакатиш друг съвсем умишлено, обричайки го на затвор, е още по-морално укоримо. Независимо какъв е!

#18 Скапаняк 21.06.2011 в 11:59:33

Кодинова, Кодинова, не така пратеничке на великата съветска страна! "Затова, бедний Стависки, защо не лежа в затвора?" Съветските номера запази за родното Подмосковие! "Не нам, не нам" - пише на руския паметник. За по-голям коментар, рускинче, се отнеси до ангела спасител на Стависки - Гоце, също любител на русофилщината, съветските колхози и дворните тоалетни...

#19 Скапаняк 21.06.2011 в 12:03:16

"Всеки от вас, който шофира, би могъл да бъде на мястото на този човек." ------------------------ Още един манипулатор - джипове не се карат от ВСЕКИ ОТ НАС.

#20 sake 21.06.2011 в 12:07:21

Мануела,никой никого никъде не тика,законът трябва да се прилага.Решава съдът ,а не някой...

#21 fALLEN 21.06.2011 в 12:08:03

12 Мария | 21.06.2011 11:20 Който не е съгрешил, пръв да хвърли камъка! тва не е съгрешаване, а претъпление и трябваше наистина да лежи в затвора и не само той. е заради такъв овчи начин на мислене като твоя, измират толкова хора. а може би и ти си "съгрешавала" по тоя начин, та ти е удобно така?

Новините

Най-четените