Консерви, unfortunately

"...Днешните "модерни" времена, когато се правят гей паради, сключват се еднополови бракове, обособи се трети пол и вече не се знае жените жени ли са, а мъжете - мъже ли са. Навсякъде по света, а и в България, се срутват всякакви морални и семейни ценности."

Това не е изказване на баба ви, нито реч на дървен философ от кварталната кръчма, нито дори изказване на Магдалена Ташева по телевизията, а цитат от съдебни мотиви. Произнесъл се е българският съд. Вестник „Капитал" публикува мотивите, с които съдия от Благоевградския районен съд отказва да смени името на млада жена от Радка на Вилелаурия.

Чуждо на традицията

Като ученичка, тя била тормозена и подигравана от съучениците си, които я наричали „Радка пиратка" по аналогия с едноименния чалга шлагер. Момичето си измислило ново име - Вилелаурия, комбинация от първите имена на вокалистите на любимите й групи. С него се представяла пред връстниците си и в социалните мрежи. А когато навършила 18 години, официално подала молба за промяна на името.

Съдът, става ясно от мотивите, проявил разбиране към проблема на молителката, която „е част от новото модерно поколение, което "живее във и чрез интернет и социалните мрежи" и принципно не бил против да уважи молбата й. Проблемът е в това, че избраното от Радка ново име Вилелаурия „е дълбоко неприемливо и чуждо на българската именна традиция. Дори би могло да се разсъждава в насока дали то не противоречи въобще на установения в страната ни правен ред."

Съдът си е направил труда да провери „в така нашумялата Уикипедия" кои са двете групи, вдъхновили избора на името, която е цитирана в детайли. Например, за вокалиста на HIM Виле Вало се научаваме, че стилът на музиката му е „спорен", но често определян като „love metal", че има съмнителни татуировки на три места по тялото, а в момента сърцето му е свободно. Вокалистът на "Дъ Расмус" Лаури Юльонен пък боядисва косата си в различни цветове, пуши от 16-годишен и лакира само ноктите на лявата си ръка в черно (всичко това, че и повече, е изчерпателно цитирано в съдебните мотиви).

И обичаите, традициите, и морала

Отчитайки горните данни, съдът счита, че идеята на молителката да си състави ново име, което е комбинация от две собствени мъжки имена, пък макар и на двама толкова известни фронтмени, е доста - най-меко казано - екстравагантна. Тя е в духа на днешните "модерни" времена, когато се правят гей паради, сключват се еднополови бракове, обособи се трети пол и вече не се знае жените жени ли са, а мъжете - мъже ли са. Навсякъде по света, а и в България, се срутват всякакви морални и семейни ценности."

Очевидно, съдията не одобрява гей парадите, нито еднополовите бракове, да не говорим за „третия пол". Не му харесва „модерността", която дава на хората свободата да избират сексуалната си ориентация, макар законът да не забранява и (вече) да не наказва по този повод. Но не му стига да има лично мнение, а обвързва с него и институцията: „Съдът поначало е замислен като една консервативна институция, която, наред със законите, е призвана да брани и обичаите, традициите и морала.

Unfortunately, настоящият съдебен състав също се съотнася към консервативните такива (демек е "консерва" - ако може да се направи подобна аналогия с израза на Бай Ганьо: "Бай Иречек, ти май-май си консерва, както виждам?"), поради което и няма да промени името на молителката от Радка на Вилелаурия". От горното се вижда, че съдията владее чужди езици, познава освен именната и литературната ни традиция и има тънко чувство за хумор. Което не прави мотивите му по-малко причудливи, да не говорим за приемливи.

В крайна сметка, Радка получила разрешение да се кръсти Вили, което „е умалителна форма на ред хубави български женски имена - Велика, Величка, Виолета и др. - и не влиза в колизия с българската именна традиция."

В духа на така защитаваната от съда българска именна традиция, майката на Радка била принудена да кръсти дъщеря си на свекърва си, макар да не харесвала името. Не знам да има случай, в който жена да е поискала от съда да й гарантира правото сама да кръсти детето си, след като е била подложена на натиск от семейството и роднините си. Би било достойна за уважение стъпка.

Всеки от нас знае истории за обидени баби и дядовци, които отказват да виждат внуците си, да говорят с децата си, заплашват ги с лишаване от наследство и пр., само защото наследниците на фамилията не носят името на съответния дядо/баба. Даже си има и специален ред, за да няма сърдити - първото дете се кръщава на дядото по бащина линия, второто на бабата, а останалите на родителите на майката.

Да не говорим какво се случи с тази традиция по времето на социализма - имаше списък с разрешените имена и родителите трябваше да сменят избраните от тях имена, ако не съответстват на социалистическия дух и морал. В резултат българската именна традиция се обогати с имена като Сталин и Ленин (дори и в женските им варианти Сталинка и Ленинка).

В годините на раннодемократичния бум на латиносериалите родилните се напълниха с Изаури и Касандри, а днес масово децата се кръщават с „вносни" имена, напълно чужди на българската именна традиция. Чието буквално спазване пък е довело до безумни комбинации от имена, когато двете роди не са се разбрали чие име да бъде унаследено. В списъците с най-странните имена пък могат да бъдат видени образци като Веселазасмяна, Ваньоздрав, Вовеки Веков Иванов, Галилей Хайверов, Жана-Дарк Илиева и пр.

Отгоре на всичко, имаме и съдебен прецедент - съдът разреши на мъж да смени името си на Манчестер, макар и не точно на Манчестер Юнайтед. Това е изтъкнато като аргумент от молителката, но явно съдът не го е приел, защото все пак става дума за замяна на едно мъжко име с друго такова, па макар и чуждестранно.

По същото време като Радка (Вилелаурия) моя позната се опитала да си извади от общината документ, удостоверяващ името й. Оказало се, че в регистрите фигурира лице с нейното ЕГН, но с друго собствено име - била тя, обаче преди години друга община (в която жената не живее и не е живяла) сменила името й. По какви причини, как се е случило това, защо жената така и не е разбрала досега и как в крайна сметка се казва, не става ясно. С последния пример не твърдя, че традициите не са важни, само намеквам, че съдът (и изобщо институциите) трябва спешно да влязат в „модерните времена", технологично и ментално.

Unfortunately, май-май са консерви.

#1 Borracho 15.10.2014 в 15:11:53

Режевенка Предозирова Депресова

#2 strawsPulledAtRandom 15.10.2014 в 16:12:42

Защо изтрихте първите два коментара??? За протокола, не бях съгласен с тях, защото смятам, че правото да избираш сам името си е нещо, което не подлежи на коментар. Също така, нямам и нищо против гейовете, но виж относно гейпарадите и плама, с който ги защитава редакцията ви, пътищата ни започват да се разделят. По отношение на триенето на коментари, които са жегнали лично някого с думичка от сорта на "соросоиди", вече ни дели една Вселена. За доста по-откровен обиди между кометиращите не гъквате, но за най-дребното несъгласие с вас, бършете с големия парцал. Преди да изтриете и моя коментар, знайте, че сте дребни душици, недорасли за ролята си да защитавате човешките права, в която опитвате да влезете.

#3 Harry 15.10.2014 в 19:06:08

Вилелаурия! Коментарът е излишен!

#4 Borracho 15.10.2014 в 20:18:48

strawsPulledAtRandom, Новите собственици, дочух, че имали подкрепа (финансова и идеологическа) от кръгове близки до Делян.

#5 strawsPulledAtRandom 15.10.2014 в 21:53:54

Май открай време я имат.

#6 dedo adji 15.10.2014 в 22:35:57

Напомня ми стария виц от времето на социализЪма за Тошко Лайнаров, който стигнал до върховния съд с иска да си смени името. Следкато съдът удовлетворил иска му го попитали какво име си избира. Той казал - Наско Лайнаров. А соломонът отсъдил по делото е пряк наследник на съставителите на именика на соц. деца и точна илюстрация на съвременната ни съдебна система. След като удовлетворява напълно законното желание на глупавата жена да смени името, което не й харесва той на практика анулира решението си като й налага име, което на него му харесва. В края на краищата, всеки има право да се нарече ако ще Гардероб, ако ще Ферхунде, и не е работа на съда да налива акъл в главите на улави ищци. Ако някой знае името на въпросния соломон да го публикува, та да го научи целият български народ. Само публично оплюване и осмиване може да вкара в пътя някои магистрати, които не са си ампутирали чувството за срам. Системата е непробиваема за всякакви други въздействия.

#7 Harry 16.10.2014 в 09:52:08

А аз мисля че мотивите на съда са разумни и много нормални, такива трябва да бъдат. До сега революциите са донесли на човечеството само разруха, мизерия, морални катастрофи и цивилизационен разпад. Революционерите постоянно се бунтуват, защото са психопати, красивите обещания на революционните им идеологии са само измама, до сега нито една революция в човешката история не е изпълнила обещанията си за светли бъднии, като вземат властта започват да избиват , започвайки от най-талантливите и изявени, най-ги вбесяват честните и скомни хора. Като свършат, започват да се самоизбиват. Разказвам ви това, за да разберете кой са "борците" за еманципация, за еднополови бракове, за мултикултурни общества..., "протестърите", бунтовници за всяка кауза и без кауза, луди хора, които искат да се казват Манчестър Юнайтед или Вилелаурия, или смятат че мъжете потискат и експлоатират жените, и И КОИТО ЩЕ РАЗРУШАТ СВЕТА В КОЙТО ЖИВЕЕТЕ!

#8 dedo adji 16.10.2014 в 10:36:50

Хари, къде виждаш мотиви? Смяната на името е записана в не знам си кой член и буква на не знам си кой закон. А като мотив за новоизбраното име мога да предположа само, че съдията (по скоро мъдия) има проблем с произнасянето на многосрични думи. Представи си следната ситуация. Познавам един Хари, когото като малък го дразнеха с напева "Хари-магари" Ти ще се юрнеш ли да си сменяш името? И какво ще се получи ако съдията каже "Разрешавам смяна на името, но избраното име Харакири е несъвместимо с морала. Кръщавам те Киро." А горката Радка няма хабер какво я очаква. Сега трябва да вади едно тесте нови документи и да се моли на стада от чиновници, които ще издевателстват над нея така, че ще съжалява за Радка Пиратка.

#10 паяка 16.10.2014 в 11:21:09

Що бе, и Пинк Флойд така са избрали името си , пък никой ни позволява да ги определи като тийнейджърски изгъзици

#11 delight 16.10.2014 в 11:22:34

Дали ще се казваш Манчестер, Галилей или Вилела.... бла бла все тая. Всеки да се казва както му харесва. В крайна сметка, по името ще ги познаете.

#12 паяка 16.10.2014 в 11:22:48

не си позволява

#13 Citizen X 16.10.2014 в 11:43:13

Убу, че отдоле става лаф, че "статиите" ме карат да си мисля, че у кафето само на стажантчета са го подкарАли...

#15 Irina Muraviova 16.10.2014 в 13:41:00

Със сигурност комплекси са обяснение за безумния казус; нас ни е срам от това как се казваме, от това какъв език говорим, от това, че сме българи- Рада (не Радка) е красивото българско име, защо не подаде молба дИвойчИто за това име. А съдът е там,за да е консервативен, драги читателю, защото ако и той не остане консервативен, объркани хора като тази дама, ще правят каквото си искат с имената и традициите ни.

#16 dedo adji 16.10.2014 в 14:15:26

Ирина, девойчето прави каквото си иска със своето име, не с моето или вашето. И, както имах честта да предскажа, ще съжалява за което. Но така се получава, когато се молиш криво, Господ те наказва като ти изпълни молбата.

#17 Дракон с кисело зеле 16.10.2014 в 14:57:49

Първо, понеже преди два-три дни ми попадна целият текст, а не само парчетиите, цитирани горе, да кажа, че цялото нещо е просто безумно. Може ли в текст, свързан със съдебно решение, да се използват думи като "демек"?!? Второ, намесването на семейни ценности, еднополови бракове и прочие в казус като този е еквивалентно на намесването на Ботев и Вазов при обсъждането на обучението по биология. Може да бъде направено единствено с цел да се прикрие собствената некомпетентност (или откровена глупост) и да се размие въпросът. Няма нищо общо с основната тема - което, общо взето, е допустимо само в личен или форумен разговор, не и когато става дума за съдебно дело. Същото, впрочем, важи и за намесването на историята на групите. Трето, абсолютно всяка тъпа селска пръчка има право да се казва както си иска, стига да е навършила осемнайсет години - а не се и съмнявам, че Радка/Вилелаурия е именно такава. Тъпа селска пръчка, тоест. Все пак решението е изцяло нейно, стига да няма някакъв административен проблем. Някак странно е, че може да имаме Винету Келешев или Манчестър Здравков Левиджов - Юнайтед, но не е допустимо някаква мацка да се преименува на любимите си певци...

Новините

Най-четените