Тайната криза на младите

Преди по-малко от седмица се появи проучване, което говори за липсата на сексуален живот при младите, родени в края на миналия и началото на този век. Въпреки всички коментари и анализи по темата, няма никаква мистерия около живота на поколението на т. нар милениали. Според данни на Американското бюро по преброяване на населението, младите печелят с около 2000 долара по-малко от своите родители на тази възраст, те по-често живеят в бедност и по-дълго остават вкъщи.

Тази тенденция не важи само за Щатите. За поколението на бейби бумърите обаче е трудно да повярват, че проста икономическа сметка може да обясни поведението на младите.

Данните от миналата седмица, които показват ниската сексуална активност на т. нар. милениали, накараха мнозина да анализират интересите на младите, бумът на технологиите и достъпното порно. Малцина обаче си дадоха сметка, че една трета от младите живеят все още с родителите си - тенденция, която не е спирала да важи за България в значително по-голяма степен.

Именно това е и причината за ниската им сексуална активност - детската стая, в която живееш от дете до 30-годишен, не изглежда привлекателно място за секс, когато вече си във възраст, в която би трябвало да живееш някъде другаде, сам.

Младите днес нямат сигурността в бъдещето и работното си място, каквато са имали родителите им някога.

Фактът, че мнозина от младите се прибират при родителите си след работа не изглежда толкова привлекателна за „анализаторите", колкото това да обвиняват порното и технологиите за ниската им сексуална активност.

Младите днес карат автомобили по-малко от родителите си - поддържането на кола изисква пари, каквито те невинаги имат.

Милениалите непрекъснато биват порицавани за парите, които харчат, за да се хранят навън, вместо например да пестят. Лесно е да се каже, но истината е, че сегашните млади мъже и жени трудно успяват да пестят така или иначе - независимо къде се хранят.

„Има твърде много други фактори, които спират милениалите от решението да пестят - фактори като липса на бонуси от работата, студентски заем, високи наеми", посочва Сюзън Макгий от Guardian.

По сходен начин фактът, че малцина притежават собствено жилище се обяснява лековато със страх от обвързване. Причината обаче е същата - липса на пари.

Затова от всички обяснения за живота на милениалите, в които се впускат анализатори от цял свят, има едно, което е валидно за всички - икономическата несигурност.

Представете си как създавате дом и семейство, докато на врата ви виси студентски кредит, няколко кредитни карти и непрекъснат страх да останете без работа. Кажете сега как проблемът на милениалите е в страха им от обвързване, порното и технологиите.

#1 cheung 08.08.2016 в 07:55:55

Бла бла, затова ли индийците,които живеят няколко поколения на едно място и са сред най-бедните държави в света се плодят като луди.

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 08.08.2016 в 10:17:38

Хубав пример, но не са само индийците. На местно ниво, циганите. Цялата ислямска сган от близкия изток? Имам предвид на изток от Анкара. Живеят в коптори, най-висшата придобита квалификация е до шофьорска книжка и толкова. Отделно имам позната туркиня, Истанбул, семейство на военни, всички офицери, респективно никога нищо не им е липсвало. Тя и 13 братя. Те също са в армията, тя не е. Тя е в друга държавна структура. В тази връзка, икономическата сигурност няма почти нищо общо. Въпроса е в ценностната система и къде са децата в нея. Трябва да ти се web-е и да искаш да имаш деца. Отглеждат се.

#3 daniiita 08.08.2016 в 11:32:24

Съгласна с казаното. Една част от моите познати също живеят при родителите си и това адски много влияе върху решенията им. От време на време родители уж примрънкват как е време да се изнесат, как трябвало да станат самостоятелни. Обаче когато моите хора решат да взимат решение, с което не са съгласни родителите - ела да видиш за какъв финансов тормоз става дума. А не си направил нещо както трябва според тяхната представа за идеалния ти живот- а са те "изхвърлили". А ако решат да сменят работа или да заживеят в нов град-ела, че ми трябваш: "Ама къде ще ходиш сега, ами ако те съкратят, стой си тука на сигурно". Само, че се получава, че нито агнето е цяло, нито вълкът е сит.

#4 Мунчо 08.08.2016 в 12:56:43

Ами, има я приказката, че дупето знае и 2 и 200. Е, ако приемем, че бабите им са живеели общо взето с 2, а родителите може би с 200, то новото поколение да не мрънка, че трябва да живее образно казано със 150. Макар че дори не съм 100% сигурен дали новото поколение наистина изкарва по-малко пари от родителите си, или просто благодарение на новите технологии (изненадващо, нали?) му се струва така, след като лесно може види какво имат и къде са ходили всички други "приятели". А както знаем на съседа и петела снася яйца, или тревата му е по-зелена, казано на американски.

#6 cheung 08.08.2016 в 16:55:09

Аз пък не мога да разбера защо непременно трябва да имащ самостоятелно жилище за да правиш секс- врътваш една свирка в някой вход и готово. Или издебваш кога вашите ги няма. Други варианти са хотел, изоставена сграда, насред полето, сред природата или в автомобил. Още асансьор, тоалетна на мол, под някой мост, в храстите. Примерити са безчет. То е до желание , а не до липса на място.

#7 boris 08.08.2016 в 16:57:54

Едно време са живели по три, а понякога и четири поколения в една къща. Не са правили кой знае колко секс но всеки е имал по шест- седем деца.

#8 boris 08.08.2016 в 17:00:17

Когато младите престанат да гледат телевизия всичко ще се оправи.

#9 Latrell Spencer 08.08.2016 в 19:14:41

Всички които коментираха не съобразиха няколко неща: 1. Индия и близкия изток? Сериозно? България е западно ориентирана ебаси, стига 2. Едно време та едно време... Вие чувате ли се? Един кожух 5 поколения го носят, къпане един път има-няма за цялата зима, а сексът.... леле, сигурно ще ни се види дивашки в днешно време... Едно време не са имали тампони, превръзки, дезодоранти... Само един свински сапун и изобщо понятието "секс" как ви се струва? 3. В днешно време в белите дъражви (не Иран и Либия) жените определят дали ще има секс. Само че взеха да се възползват от това по финансов критерий. По комунизма масовия българин е имал Лада, холова секция "Чайка", хладилник "Мраз" и един счупен телевизор "Опера" / "Велико Търново". Сега нещата мноооооого се промениха и е обяснимо като има търсене да се прецени добре предлагането

#11 Архангел 09.08.2016 в 10:36:41

"Именно това е и причината за ниската им сексуална активност - детската стая, в която живееш от дете до 30-годишен, не изглежда привлекателно място за секс, " Глупости! Секс отдавна вече не се прави само в стая и на легло! Просто на много жени органично не им се иска близост с мъж. Едно време такива все пак се омъжваха, защото обществото ги натискаше, близките, колектива на работа и т.н., а у нас и Партията. Сега просто са си свободни да правят каквото си искат.

#12 Архангел 09.08.2016 в 10:45:14

"В днешно време в белите дъражви (не Иран и Либия) жените определят дали ще има секс. Само че взеха да се възползват от това по финансов критерий." АБСОЛЮТНО! Но дори и тогава искат да вземат парите без да изпълнят своята част от сделката.

#13 Sotis 09.08.2016 в 23:19:28

Тайната криза на младите изобщо не е тайна, много си е явна. Проблемът им не е, че правели по-малко секс (според някаква статистика), или че пък взимали по-малко пари (според друга). Проблемът им е, че искат всичко сега, без да се потрудят, и обикновенно получават нищо за винаги и то абсолютно безплатно. А за т.нар. "милениали", родени в края на миналия и началото на този век, редакторите/преводачи не могат ли да смятат? Днешните трийсет годишни са родени 1986 г., а пък тези родени в началото на този век са на по 15-16 години, тук за какъв секс става въпрос, или пък за каква работа, доходи и т.н.?

#14 angelvarna 23.08.2016 в 17:12:44

Просто масово представителите на това поколение са търтеи, свикнали на лесно и на готово. Аз се вписвам в рамките на това поколение...поне по години. Но това не ми попречи сам да си плащам университета, със собствени усилия да усвоя професия и към момента да се радвам на хубава и стабилна работа, съпруга, собствено (напълно платено) жилище, нов автомобил, малко бебе (но пък голяма радост у дома). В същото време във входа на кооперацията ни има няколко мъже на около моята възраст (на 29 съм в момента), които живеят при родителите си, други са на издръжка от родителите учейки второ висше в друг град, трети - пият, поработват по нещо и пак висят на мама и тате, псувайки живота си и държавата....защото нали тя ни е виновна за всичко. Самостоятелността и отговорността не са качества на почит сред до скоро младите в страната ни, а явно и по света.

Новините

Най-четените