US посланик: Егото на Борисов е най-силният лост за влияние върху него

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи, пише на 9 май 2006 г. бившият американски посланик Джон Байърли в секретен доклад, в който запознава властите във Вашингтон с личността на Бойко Борисов, "вероятно следващият български лидер".

Грамата е публикувана от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

"Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика.

Егото му може да е най-силния ни лост за влияние върху него. Трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Грамата е е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ, над която са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които обаче Wikileaks не разполага.

Документът е един от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли, обяснява"Биволъ", като припомня, че когато искат да омаловажат написаното от американските дипломати, засегнатите по рефлекс изтъкват, че става въпрос едва ли не за слухове, които просто са регистрирани от усърдни чиновници в посолството.

За достоверността на информацията тук е посочен и конкретен източник - службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

Как Борисов да гради геройски имидж

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", пише посланикът.

"Мръсотията"

Така е озаглавен разделът, който резюмира тъмното минало на Борисов. "Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения.

Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още "Пашата"), пише Байърли.

Връзките на Борисов с Валентин Златев

Следващият параграф от раздела е посветен на тесните връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България", който е наречен "изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод".

"Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

Публичните договорки на Борисов с "Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ."

Той директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции.

"Ще сваля правителството, след като се договорим за базите", бил предложеният директно бартер.

Противоречива реторика

Като пример за противоречивостта му обаче е посочено как от една страна Борисов обещава на САЩ пълна подкрепа за военните бази и участието в международните военни мисии, а от друга критикува демагогски проамериканската политика на БСП: "Правителството каза, че ще изтеглят войските ни незабавно от Ирак. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна."

Байърли обаче докладва, че след писмено предупреждение от американска страна Борисов спрял веднага с тази реторика.

Бъдещи политически планове

Относно бъдещите си планове в политиката, в разговор с американския посланик Борисов заявил, че "ще унищожи" АТАКА, а НДСВ, с което самият той беше свързан в миналото, "се топи".

Ако би се съюзил с някого, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС). Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, и според Борисов е "свършена", но той би се замислил за партньорство, "за да запази марката" жива.

Новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание", което го кара да не се задържа дълго на една тема и да "крачи напред-назад из кабинета си, като тигър в клетка", пише още посланик Байърли.

#1 solaar 26.05.2011 в 09:14:22

Грамите не казват нищо, което вече не знаем, тъжното е че не го осъзнаваме.

#2 niemen 26.05.2011 в 09:24:09

Докато им играе по свирката, ще го държат.

#3 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 09:43:56

Интересно, защо webcafe се е влюбил в „БиволЪ „, та го цитира така често ? „Биволъ”е партийно издание на СДС +ДСБ и предава доста селективно „отбрана информацията”, трие черните петна на едни, засилва чернилката на другите, както е угодно на политиката в момента на СДС+ДСБ . Работили съвместно с Wikileaks. От къде тази привилегии, защо други не могат да работят съвместно Wikileaks? Смях в залата! Последната политическа линия на СДС централа стана „линията да се плюе ГЕРБ”, а в същото време своите петна да прикрива, даже и БСП вече не споменава?! Във всичкитеизнесени „разкрития” на Биволъ, информацията е добре селектирана. Нищо черно за СДС, всичко черно за ГЕРБ. ( понеже СДС забрави, че беше партньор на ГЕРБ до преди 2 месеца и понеже ГЕРБ не му даде трохи от бизнес политическата трапеза, сега се юрна да плюе ГЕРБ! ) И тази информация за "Лукойл- Борисов" е добре селектирана. Нещата не стоят така, те имат още по-дълбоки корени, но „дълбочината” не интересува Биволъ, а „евтината сензация”. И друго забелязваме, БСП не се споменава. Интересно, много интересно Чабанов-Недялков? За Това трябва ние сами да” предполагаме”: „Понеже СДС бере душа с 2 % избиратели и трябва да стане Факира мити за да влезе в следващия парламент, за това е приело май по-сигурен курс - връщане към утробата на майка си БСП и под нейната мощна мишница връщане в Парламента. За СДС е жизнено важно парламентарния имунитет, щото иначе остават голи голенички и я виж , народния гняв да престъпните управления на СДС може да се изтлее върху тяхната глава? Ето, това е обективната информация на „БиволЪ”. Да плачеш или да се смееш! Всеки случай е неразделна част от целия bulshita- т. н. политически живот на България! ideyazabulgaria.org

#4 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 10:14:15

За тъмното минало на Борисов пишат още 2002 г в американското авторитетно издание "Конгрешънъл Куотърли" и не е никакво "откритие" на "Биволъ" ,нито дори на Байърли. Ако иска webcafe да каже обекнивната истина, трябва само да публикува статията на "Конгрешънъл Куотърли" .Има я на български публикувана.

#5 Ицо 26.05.2011 в 11:24:51

А дали е така ... кой ще ми каже ... ? Като е мафиот, що не му се повдигнат обвинения ? Аз пък за Борисов бях чувал когато почна да охранява Тодор Живков. И не се говореше тогава да е свързан с мафията. После се чуваше за него когато беше с Царя. Сега изведнъж почнаха да го свързват с мафиотите .... Това си е принципа на Гьобелс - като повториш 100 пъти една лъжа, тя става истина. После доказвай че нямаш сестра ...

#6 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 12:04:28

До (Ицо | 26.05.2011 11:24 ) Уважаеми Ицо, Тук не става въпрос ”защо Борисов не се съди” , а дали е предадена правилно информацията от ”Биволъ”, или тенденциозно извъртяна в нечия полза.. Борисов е избран ДЪРЖАВНИК и ще остане както в историята, така ще получи оценката на народа си един ден, рано или късно. Няма в историята на човечеството пример, при който държавник да е не е получил от народа си ”оценка”-добра или лоша. Що се отнася до Съда в България- вие виждате ли 20 години преход да са осъдили някой политик? НЕ. Защото България през прехода бе унищожена съдебната система, тя не работи, такава я направиха всички управляващи пред последните 22 години, които са от един корен и се седят в общ кюп наречен” политическата мафия”, за да не може Съда да накаже някой от тях. От изцепките на” Боволъ” как ”обективно” и ”безпристрастно” предава информацията, се вижда, че независими медии в България няма. А медиите са четвъртата власт в едно общество, формират неговото обществено съзнание. Няма мнение, няма и високо обществено съзнание, поради това България няма интелигенция в обществените науки и се намира в гьола на Европа. От друга страна ,да си държавник е първа значимост и също няма в човешката история пример някой народ да е ”забравил” да осъди държавник, бил той мафиот, или с управлението си нанесъл ущърб на обществото.

#8 Хамали и Хамалски услуги 26.05.2011 в 12:53:16

Така е напълно

#9 greenstreet 26.05.2011 в 13:04:44

ideyazabulgaria, не омръзва ли демагогията, като излезе негативна информация за "любимата" партия веднага да се твърди, че е компромат с политическа цел. Защо веднъж пък да не сме на максимата, че дори в най-голяма лъжа има зрънце истина...а като подчертаем колко е сериозен източникът - сякаш е повече от зрънце а? И като ни обясняващ, че Биволъ е политически зависима медия, поне го докажи. Писнало ми е някой да твърди "кой на кой е човек" защото до е чул на маса.

#10 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 13:21:13

Драги Todor Danekov, Аз не се съмнявам нито в изнесената информация от "Уикиликс", нито от "Конгрешънъл Куотърли" Казах ясно, че се съмнявам в изнесената информация от "Биволъ" Познаваме Атанас Чобанов- неговия създател, знаем неговата "политическа почтеност" и 22 годишно "верно служене на СДС и сие", за това не приемам изнесената от него информация за обективна и безпристанно предадена. Просто той винаги си е си служил с гумичка и четка за някои неща.. Що не си зададете въпроса "защо Биволъ е единствен ощастливен да работи с Уикиликс?" Чета сега другаде, че БСП стръвно се кани на Борисов, да го съди по данни изнесени от "Биволъ", забравила своите прегрешения... Смях и Срам! При това незавидно ниво на българските медии( на 77 –мо място в света по свобода на словото)аз съм си създал практиката първо да виждам кой е собсвеника/автора на медията и тогава да я чета.Съветвам ви и вие де правите същото…

#11 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 13:27:45

9 greenstreet , само не разбрах коя ми е "любимата партия? Може би да ми кажете вие? Щото аз до сега не знам да имам българска "любима партия". Всичко родено от 1989 г насам аз слагам в коша на "единната политическа мафия"- така е известна не само в България ,но и в Европа А вашата реакция аз я оприличавам на първосигнална, която няма нищо общо с нормалното мислене.

#12 Оня Дето Го Трият 26.05.2011 в 13:38:28

Тия като пращат някой да спами по форума тук, поне някой по-кадърен да пратят. Тоя с "идеята" е просто жалък в нескопосаността си Не е лошо и Уебкафето да се самосезира и да ги премахва такива полит-агитатори

#13 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 13:38:47

С начина, с който "Биволъ" изкара тази информация, помага само на на БСП. Вижте само кака сербез БСП тръгна да съди Борисов по данни, само по тази информация на "Биволъ".

#14 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 13:46:00

До "Оня Дето Го Трият " Аз не сим политагитатор, така разсъждава само Бай Ганьовеца, понеже моите думи не са минали покрай неговите уши... А теб webcafe трябва да премахне и банира веднага, заради порно снимката, която тук ни навираш от сумати време, за да не си прати имижда на медия на вятъра.. "Простотията ходи по хората", кадва народа ни и българи(като теб) не правят изключение..

#16 greenstreet 26.05.2011 в 13:58:18

ideya, честно казано от коментарите ви струи подкрепа за сегашното правителство и негативизъм към опозицията, а не еднакво отношение към тая паплач. Но разбира се това са изводи на първосигнален човек, така че не се засягайте. Лично ли се познавате със създателя на Биволъ или мнението ви е съставено от медиите? Защото тогава си противоречите сам/а, нали оплюхте тези идващи от ада слуги на властта В крайна сметка и Асанж е разследван за изнасилване, но на неговата медия вярвате или как да го разбирам?

#17 ideyazabulgaria 26.05.2011 в 14:59:02

greenstreet "Щом не съм от едните , значи съм от другите"-- това е вашето първосигнално мислене и то може да бъда мислене на …. Залегнете зад книжките, сменете си чипа и ще разберете какво искам да кажа в постинга си за БивоЪ

Новините

Най-четените