Победители и европейци

Особена дата е 9-ти май. Има цели две гръмки официални определения, които се дозират в зависимост от гео-политическите сантименти - Ден на Победата и Ден на Европа.

И двете са фалшиви от историческа гледна точка, но вървят задължително заедно, сякаш за да илюстрират онова особено прикрито противопоставяне, заложено от десетилетия - противопоставянето на победители и европейци.

Най-напред нека изясним защо така с лека ръка определихме датата за фалшива; нито червеноармейската риториката, нито тази на общоевропейските ценности допускат подобно съмнение. Виждате ли, дяволът е в детайлите.

Нацистка Германия подписва капитулацията си пред съюзническите сили в Реймс на 7-ми май. Ефективното действие на документа влиза в сила от 8-ми. Представителят на Съветския съюз ген. Суслопаров слага парафа си, но притеснен, той информира Кремъл за случката.

Сталин е бесен. Унижението на старата дружка Германия трябва да е насред Берлин. Ето как специално за руснаците е организирана нова церемония, макар че войната вече е приключила. Новият етюд се случва в късните часове на 8-ми, когато в Москва вече е 9-ти.

Ето как датата всъщност не бележи реалния край на един унищожителен световен конфликт, а е символ на налагането на съветската роля, кремълския реваншизъм към бившия съюзник и снизходителното одобрение на останалите сили, които позволяват Йосиф Висарионович да диктува мизансцена, защото не им коства нищо, макар всички да са наясно що за компромисна фигура е и как това ласкае егото му.

Денят на Победата уж отбелязва момента, в който руснаците са надвили врага с цената на несметни жертви, но всъщност символизира налагането на тяхната визия за европейски ред и отношения. Тази визия Източна Европа изпит(в)а с пълна сила на гърба си.

От своя страна Съветът на Европа, западният следвоенен алианс и предвестник на Европейския съюз, е създаден на 5-ти май 1949. На 9-ти май идната година Шуман чете декларацията си за създаване на Европейска общност за въглища и стомана, но договорът за реализацията на предложението влиза в сила едва на 23-ти юли 1952 г.

И въпреки това именно 9-ти май е денят, който френският външен министър избира за представянето на проекта си (реално идеята не е негова, но да не се отплесваме). Как смятате, дали съвпадението е случайно? Още повече, че датата за отбелязване на Деня на Европа е приета за празник в разгара на студената война, когато по същото време  на Червения площад дефилира бойна техника, а Старият континент има нова кройка.

Денят на Европа уж е напомняне за изчитането на един важен документ, но е символ на настойчивия и все пак твърде либерален отговор на Запада на съветския опит за доминация и обсебване.

Днес темата за имперския интерес на нова Русия и деликатната европейска реакция, която хем показва позиция, хем много внимава да не разсърди квази-партньора, е отново актуална. Путин може и да не е чудовище като Сталин, но методите му са откровено сталинистки, а политическата му арогантност е от същия мащаб. Артилерийските изстрели в Деня на победата са триумфът на правото му да бъде безпардонен.

Европейските лидери пък са царе на декларациите. За тях властелинът на Кремъл е груб и досаден, но необходим другар. Сега повече от всякога нежната ода на Бетовен нелепо ще контрастира с гръмките московски фанфари.

Крайно време е Европа да си даде сметка, че е изправена пред нов тип разделение. Ето защо 9-ти май вече има съвсем нов смисъл. Той е най-добрата илюстрация на света, в който живеем и обречената му фарсова повтаряемост.

#1 mick 08.05.2014 в 09:21:25

"... е символ на настойчивия и все пак твърде либерален отговор на Запада на съветския опит за доминация и обсебване." Ето друга гледна точка: С този си избор на ден на Европа... тогавашните европейци, а и сегашните дават рамо на фашизма. Вече виждаме първите плодове. Просто с тоя избор на дата за европейския празник, показват незачитане на пролятата от СССР тогава кръв за освобождаване на Европа.

#3 Оня Дето Го Трият 08.05.2014 в 10:00:56

Е нищо де, ти си кажи твойто за ойро-атлантизма и изрови от някой апокрифен сайт колко лоши са ЩАтите

#4 Прокопи 08.05.2014 в 10:08:59

Аз пък смятам, че подобно разделение днес е основно в главите на политиците, журналистите и пенсионерите по седенките.

#5 CrossFire 08.05.2014 в 10:15:43

Защо продължавате да бълвате простотии. Въобще не съм фен на Путин и определено смятам, че имаме много по-добри шансове с ЕС, но това тук са пълни глупости. Нито Русия е седнала да налага мнението си, нито Путин е тръгнал да влиза в Източна Европа. На човека просто му дойде до гуша да гледа американски инсценировки на "демокрация", все по-близко обграждане на НАТО и все по-голямо настъпване върху руските интереси. Интересно всички ги е страх от голямата руска мечка, която ЕВЕНТУАЛНО може да се събуди, но никой не гъква за факта, че САЩ практически са окупирали цяла Европа и постоянно провокират най-големия търговски партньор на ЕС. САЩ нямат интерес от обединена Европа извън техните нужди. И е крайно време Европа да започне да защитава собствените си интереси, а не само американски, саудитски и т.н.

#6 Зелен Бетон 08.05.2014 в 11:29:24

Съвсем уместно се коментират съвпадението и разликата между двата празника – и точно сега за това трябва да се говори доста повече от обикновено. Датата 9-ти май, която досега беше деликатно напомняне, че ценностите на Европа и Русия не са съвсем еднакви, от тази година се превръща в символ на различието между тези ценности. Край на деликатността. Дотук съществуваше, макар и хипотетично, някаква надежда, че двата типа ценности все пак вървят към конвергенция. И че някога в бъдещето Денят на Европа и Денят на победата могат да станат един общ празник. Празник на едно общо пространство от Атлантика до Урал, което е създало голяма част от постиженията на човешката цивилизация, и което заедно е успяло да преодолее раковото образувание, наречено фашизъм. Днес подобна хипотеза изглежда невъзможна – както и самата идея за такова общо пространство. Днешният въпрос е къде точно минава разделителната линия между двете твърде различни части на това пространство. А днешният приоритет е тази линия да се очертае максимално бързо и максимално ясно. Не само на ниво междудържавни граници, а и (най-вече) на ниво взаимоотношения, представи, понятия и принципи. Разделенията не трябва да се замазват, а да се очертават. За да се знае кой къде стои. Особено когато са очевидно непримирими. Което много ясно ще си проличи утре. Особено в Украйна и Русия. А Европа пак ще полага ненужни усилия да бъде политически коректна.

#7 цезар 08.05.2014 в 11:38:05

ей някой си е казал мнението как вижда света и тука няколко човека ще получат инфаркт, че този човек не вижда Путин с ореол, споко живота е пъстър и многообразен. а Путин не го мислете, той си е навил на масрафа а вие имате ли какво да ядете , имате ли бъдеще , имате ли настояще или просто съществувате и си осмисляте живота как?

#10 Bulgarski_Colombiec 08.05.2014 в 18:34:28

За жалост има още Германци, които харесват Хитлер, но има и такива, които се срамуват от Него.

#11 iwan_petrow7 08.05.2014 в 22:50:10

До: Bulgarski_Colombiec „За жалост има още Германци, които харесват Хитлер, но има и такива, които се срамуват от Него.” -------------------------------------- За щастие има и германци, които са „прогледнали” , кой им „натресе” хитлер и на кого дължат цялото щастие, посипало се върху главите им през първата половина на 20-и век. Въпреки пропагандната истерия и манипулация , в Германия има хора, които виждат и надигат глас, за опита да бъдат натикани в същия сценарий : https://www.youtube.com/watch?v=enl4YFao9rA

#12 dedo adji 09.05.2014 в 00:34:01

И какво, всъщност се е случило на 9 май? Една тоталитарна система, с помощта на две олигархични системи, самонарекли се "демокрации" е смазала друга тоталитарна система. Руснаците имат пълно право да честват 9 май и да се гордеят с него, а ние къде се врем "барабар Петко с мъжете"? Т. нар. цивилизационни ценности са формулирани още от дядо ви Мойсей през 14 в. пр.Хр. - десетте Божи заповеди, по-късно обобщени от неизвестен (за мен) талмудист: "Не причинявай на другите това, което не искаш да причиняват на теб." А демокрацията не е висша цел и ценност а средство, инструмент за търсене на щастието. Универсални инструменти няма. Комбинираното ножче тип швейц. армия е много полезен инструмент, но за най-елементарната операциа на апандисит не става - трябва скалпел. По същия начин и най-демократичните правителства, когато им опре до онуй място, загърбват демократичните принципи и действат както би направило чест на др. Путин и дори на др. Сталин. Примери всеки може да намери колкото иска.

#13 Xaoc 09.05.2014 в 10:47:57

А ако Хитлер беше победил, щяхме да празнуваме победата над комунизма и може би ние, Българите щяхме да живеем много по-добре без 45 години комунизъм. А и щяхме да сме от страната на победителите във войната. Не мога да разбера българите, които се радват на тази победа. Благидарение на нея ни отнемат огромни части от страната, а Русия ни анексира неформално и ставаме неофициална съветска република.

#14 Как ли пък не! 09.05.2014 в 11:21:57

Благодаря, Драго Симеонов, за статията! Всеки път ме радват наблюденията и размишленията Ви Наскоро познат заможен руснак ме изненада с мнението си, че неговите работници - докато са на работа - са му притежание. Уви, това прави крепостното право с хората - и в двете посоки...

#15 zariva 09.05.2014 в 16:01:55

Семантиката на акта, който прави от датата 9-и май сигурно е "кремълски реваншизъм", но само от разстоянието от 69 години, когато страхът, гладът, унижението, гневът, безсилието, острата мъка за загинал син, баща или брат са само думи в книга или сцена от военен филм. Според мен актът е триумфът на един народ минал през всичко гореизброено. И да, Германия е унизена, но войната едва ли може да се сравни с финал на спортен двубой, където победителят взима златен медал, а победеният сребърен. И да, Русия наложи модел на развите в Източна Европа, но САЩ и Великобритания направиха това в Западна. Интересно, как би се развил демократизмът без тоталитаризъм и обратно?

#16 sim4o 15.05.2014 в 21:46:33

Д.Симеонов : "Ето как датата всъщност не бележи реалния край на един унищожителен световен конфликт .." ------------------------ Абсолютно не бележи реалния край на един унищожителен конфликт ..! РЕАЛНИЯТ КРАЙ Е МЕСЕЦИ ПО-КЪСНО ..и се бележи с подписването , в Тихия океан, на борда на кораба "Мисури" на едни документи ...! Та така ....

#17 sim4o 17.05.2014 в 18:23:45

Датата е 2 септември ... 10 часа токийско време. А подписалият акта е Мамору Шигемицу ... корабът, както споменахме е "Мисури" ... Поздрави

Новините

Най-четените