Яхнаха и този протест

Обидни възгласи по адрес на правителството и международното положение, един потрошен прозорец и един арестуван по този повод - това е равносметката от протеста, който представящи се за Anonymous лица организираха в столицата. В мероприятието, провело се в годишнината от опита на Гай Фокс да взриви английския парламент, взеха участие около 1500 души.

Сред тях преобладаваха младежите до 21-22 години - преобладаващо футболни фенове и активисти на крайнодесни партии. Участието на подобни групи на протест на Anonymous си е своеобразен куриоз, тъй като киберактивистите организираха миналата година мащабната операция Blitzkrieg, в рамките на която бяха свалени стотици сайтове със слово на омразата и неонацистка пропаганда.

Вероятно нашите протестиращи не бяха наясно с този факт и след тръгването от пилоните на НДК тълпата започна да скандира познатите от предишни организирани по Интернет антиправителствени протести ("Мафия!", "Българийо, събуди се!", "Елате при нас, протестът е за вас!"). Имаше и добри попадения, сред които се отличава "Бойко е разкрит - той е травестит". Зяпачите и просто минувачите бяха наричани "скатавки" и "мишки".

Шествието стигна до района на храм-паметника "Свети Александър Невски", където се оказа, че е и официалната му крайна точка. Възникна конфликт между организаторите и част от по-буйните демонстранти, които изявиха желание да продължат до бул. "Цар Освободител".

Те бяха спрени около сградата на БАН, но голяма група момчета с качулки заобиколи през градинката. Взривени бяха няколко бомбички, а един от прозорците на приемната на Народното събрание беше счупен. Предполагаемият извършител беше арестуван, а към него, полицаите и събралите се журналисти полетя стъклена чаша.

В крайна сметка шествието се разля пред стълбите на парламента, където протестът продължи за кратко, преди да започнат да се разотиват.

Какво представляват истинските Anonymous?

В най-ранната си форма, идеята е била приета от децентрализирано онлайн общество, действащо анонимно за свободно определена цел - предимно за забавление. С времето Anonymous става жива култура от хора и идеи.

Те самите се описват в едно от техните видеа:

"Anonymous е разнообразен колектив от личности, съсредоточени върху осигуряването на свободата на словото и информацията по цял свят. Нашата цел е да не безпокоим без кауза, но да защитим Интернет от тиранията, която правителствата и корпоративните агенции сега се опитват да наложат.

Това не го правим за самите нас, а да отстояваме правото на свобода на словото и информацията глобално. Ние ви каним да ни подкрепите не заради самите нас, а заради вашите права. Не разрешавайте на правителства, корпорации или медиите да контролират това, което виждате, чувате и мислите."

Едно мнение с два подписа

Тъжно е, че протест с толкова много потенциал извади на показ стереотипни футболни запалянковци, търсещи изява, поднасяйки на журналистите мини сензация с опция за креативна интерпретация.

Anonymous се борят срещу общество, което слага етикети. Anonymous представляват всеки един индивид, без значение от националност, пол, раса, етнос, сексуална ориентация или вяра. Борба за истина, прозрачност, свобода на словото и информацията.

Но това не е интересно. По-приятно е да се правим на маймуни и да скандираме, че искаме Волен на власт, докато люпим семки и хвърляме бутилките от бира, купени с джобните за училище.

#1 Bobby_gBG 06.11.2012 в 07:57:28

Само докато видях "яхнали протеста", ми стана ясно чие име ще кажат накрая... жалки предубедени джурналисти...

#4 Оня Дето Го Трият 06.11.2012 в 08:37:04

„...Бойко е разкрит - той е травестит...." Абе ше ядат бой скоро тия така както са я подкарали...

#8 Шебек Хасан 06.11.2012 в 10:02:14

Исканията са справедливи, обаче организацията е много слаба, а и в страната няма "революционна обстановка", както казва другаря Ленин. А това е така, по простата причина, че няма кой да смени сегашните боклуци. Не съществува реална алтернатива на статуквото. Вече дори номера с "най-малкото зло" трудно ще проработи, защото не се знае кое е то. Срещу некадърните, малко по-умерено крадящи и угодни на "международната общност" Герп, уж стои БСП/ДПС, които няма смисъл да коментирам какво представляват. С други думи когото и да избере човек все ще е в същите фекалии. Просто така са подредени предварително картите.

#9 Vankata_820 06.11.2012 в 11:40:19

Ето Ви един добър форум по темата, който обаче от "Дневник", добре го скатаха - там фигурирам, като Ivan Petrov: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/05/1940560_razbita_karaulka_pred_parlamenta_i_edin_zadurjan_e/?p=0#addcomment

#11 John Smith 06.11.2012 в 13:32:35

Кво викаш Ванка??? Нещо чух за свободни медии??? Оня под мен...- апчетата....

#12 stizi 06.11.2012 в 13:35:14

Какъв точно протест беше това? Не коментирам Anonymous и тяхната кауза. Интересува ме това, което видях снощи в центъра на София. Ако на някой му е ясно, моля да сподели. И не ме интересуват неща от типа на "смяна на политическата система", "махане на комунисти", "ДС и НС". Повече ме интересува какво ще правим след това. След като махнем всички, след като избием цигани/гейове/мафиоти, след като затворим банки и други икономически субекти, какво ще правим след това? Как точно и какво да променим? Разбирам, искаме да станем по-добри, по-човечни, по-нещо си друго, но КАК? @Pavur Pezev кой точно според теб държи икономиката на страната (на която и да е развита държава), кой плаща най-много данъци, кой е най-социално отговорен, кой работи най-много? Отговорът е средната класа. Разбирам, че псевдо аутсайдери като теб, не са направили нищо за обществото в което живеят, мразят всичко различно и винаги са им виновни други (цигани, политици, извънземни), но не мисля, че си прав да хулиш средната класа (колкото и да е малко у нас), че е такава.

#18 Оня Дето Го Трият 06.11.2012 в 15:07:46

Яна Можеш ли да формулираш набързо 2-3 конкретни и разумни искания, които да подкрепим.....освен "ще протестирам срещу всичко"? Ок, нека лицата бъдат анонимни, но поне исканията да са конкретни и неанонимни.....

#19 chacha 06.11.2012 в 15:16:41

Стези, Махането на една политическа система е смяната на правилата. Имаме основен закон който работи против гражданите, той уж организира като маса от хора да управляваме държавата си, а всъщност не ни дава право да вземем и едно решение за своето настояще или бъдеще. Какво да дойде после ли??? 1. Да има реално представяне на вота на хората в законодателната власт - гласуването за анонимни народни представители в партийна листа не води до отговорност пред избирателя, те отговорят само пред своя велможа, феодал или цар, който ги е написал в листата. 2. Да има пряк избор на изпълнителна власт - правителството да се избира от харода и да не е зависимо от парламента или законодателната власт. 3. Съдебната власт да се избира също пряко, за да не е зависима от другите две власти и съдевните спорове да се решават справедливо, и ако има някой от другите власти за затвора да не ги прикриват ами да ги накажат ако са нарушили правилата. 4. Да има процедури по които гражданите да да прекратят мандат на избран вече тяхен представител в трите власти, за да може да се предотврати на някой не компетентен управник да те зароби да плащаш не изгодни договорки, да можеш реално като работодател да наложиш волята си да ги уволниш. 5. Да може гражданите да имат законодателна инициатива да създават правила на общественно поведение полезни за тях, а не да се приемат закони в полза само на определен кръг от хора. Това е основата, а другото след като имаш права, идва чрез обществени дискусий и общи решения. Доказано е, че човек със свободна инициатива е много по съзидателен, отдаден на работата си, продуктивен и справедлив.

#21 Оня Дето Го Трият 06.11.2012 в 15:30:41

Ясно, разбрахме те. Ти искаш от нас каузата, а за теб остава протестирането.... Дет съ вика - Rebel without a cause

#22 Оня Дето Го Трият 06.11.2012 в 15:37:09

Чача Гледай сега как ще те изненадам, щото сигурен съм, че не ти е хрумвало... Всички тия неща дето ги искаш, някой трябва да ги направи, те не стават от самосебе си. Този някой трябва да е в Парламента за да има власт да промени законите. Нещата не се променят така на коляно и на площада. Следователно вместо празни лозунги и пожелания трябва да пратиш някой там, където да свърши тази работа. Няма да те питам за кой гласува на последните няколко избора, щото няма да си признаеш. То никой не си признава като е докарал със собствения глас поредните управляващи, обаче после бодро бълва пожелания това да се направи, онова да се направи.... Пак казвам (като Любо Пенев) тая работа не се прави на площада, на коляно, а се мисли......в деня за размисъл най вече

#26 Оня Дето Го Трият 06.11.2012 в 15:46:31

Ми точно тука е разковничето: КАто не виждаш за кого би гласувала, вместо зяене по улиците, организирайте се така че да излъчите сами подходящ, за който да гласувате. Нали твърдиш, че сте много, значи има шанс тогава. То колкото и да врещиш на площата, в крайна сметка пак някой трябва отвътре в Парламента да направи това, което искаш.....

#27 John Smith 06.11.2012 в 15:51:33

Оня, само да кажа под сурдинка На избори ходят 4 вида хора: 1.Политици 2.Хората с парите 3 Хората дето купуват гласовете 4 избирателите за без пари Сабери ми 10000 гласа, аз ще ти дам пари да ги купиш и няма нужда да ходиш на работа Пък аз ще си имам Сламен човек !!! Всички са доволни и го духат само от т.4

#30 Шебек Хасан 06.11.2012 в 16:07:05

Оня, теб все едно вчера щъркела те е донесъл в тази страна. Ще избереш "правилните хора" само от тези, които кукловодите на безкрайния Преход ти посочат. Единствения изход е масово /над 50 %/ негласуване или подаване на невалидни бюлетини. Тогава има шанс нещо да се промени. Ама няма да стане, защото народа е държан прекалено дълго на къс повод и полупразна хранилка. Пак ще го излъжат, изнудят и манипулират да гласува за набора от отрепки, които съставляват "политическата ни класа" и които уж "сам си е избрал".

#31 John Smith 06.11.2012 в 16:10:04

Ясно е като бял ден,че е необходима промяна в изборният закон, намаляване броя на депутатите и ограничаване на избирателите по редица критерии- възраст, образование, плащане на данъци и прочие.... Ясно е ,че това политик няма да го направи ,щото никой не ще да си реже клона... Та те за тва трябват протести.., а не избори.

#32 Оня Дето Го Трият 06.11.2012 в 16:33:14

Значи дотук 5 човека обясниха, че видиш ли така не ставало.... Специално за Шебека да поясниме, че не 50, а 99 % невалидни гласа да има, останалия 1 % пак са достатъчни за да се излъчат депутати. И то тези депутати, които са се харесват и са излъчени от 1-ия процент, а не от 99-те % неалидни Значи викате не можело с гласуване, дайте да не се опитваме, то няма смисъл.....просто да си седим отпред и да си викаме Хубаво. Обаче нали все някой трябва да претвори виковете отвън в закон вътре - аз това ви питам, кой ще е тоя човек? Кой? Кой точно ваш протестиращ събрат ще седне и ще има правото да напише и внедри закони точно каквито вие ги искате? Опишете точно как да стане тая операция?

Новините

Най-четените