Дебела съм. И ще си нося тесните дрехи

Нали го знаете онзи виц: Ваня имала 80 пасти. Изяла 74 от тях. В задачата се пита защо Ваня ходи с клинове? Ами знаете ли защо? Защото на Ваня така й харесва. И защото не й пука какви са вашите стандарти за красота.

Живея в реалност, в която да си пълен е по-страшно от това да си тъп или ограничен и е една от най-големите обиди, които могат да ти нанесат.

Това не ме кефи. Не защото съм дебела. А защото не намирам нещо кой знае колко неприемливо в наднорменото тегло.

Окей, излъгах малко.

Безспорен факт е, че да си пълен не е особено здравословно. Обаче някои хора са такива не заради преяждане и липса на физическа активност в ежедневието, ами заради сериозни заболявания и смущения в организма. И буквално им е невъзможно да отслабнат, дори и да искат.

Но проблемът, който човечеството има с наднормените килограми, въобще не е свързан със здравословното състояние на пълните хора. Повярвайте ми, на този, който ви обижда, не му пука дали в действителност сте здрави.

Тогава защо хората ви заклеймяват като "дебели"?

Причините са много. Някои обиждат, за да се почувстват по-добре в собствената си кожа. Или просто защото мразят. Мразят дебелите хора. Мразят феминистките. Мразят гейовете. Мразят всичко, което се различава от техните разбирания и виждания за "съвършен" свят.

На мен обаче ми е по-интересен въпросът защо хората си мислят, че наричайки те дебел (което и сам знаеш, че си), ще те обидят? Вероятно ако наистина имаш проблем с килограмите, има шанс и самочувствието ти да е доста ниско и да се засегнеш от тези думи.

Но вярвам, че за всеки един от нас в един етап от живота ни, рано или късно настъпва момент, в който се приемаме такива, каквито сме. Не ни вълнува особено, когато някой ни заяви: „ти си дебел", „ти си космат", или „имаш крив нос".

Да, дебела съм, признавам си.

И когато някой ми го каже, то си остава там, в онзи момент, на онова място.

Забравям го.

А този някой става ли по-голям човек, по-готин и по-красив, защото ми е казал, че съм с наднормено тегло?

Не.

Всъщност подигравките и фиксацията върху външния вид при личните нападки и критики са знак за две неща:
1) емоционална незрялост;
2) евентуални проблеми със собственото възприятие за себе си, самочувствие и визия.

Всичко това ме кара да се усмихвам. Не злобно, по-скоро състрадателно. Защото аз може и да съм пълна, но не съм изпълнена с омраза. Не съм малък човек. Обичам. И съм обичана. (И ще ви кажа под секрет, че правя адски много любов).

И всичко това е много по-ценно от оправдаването на нечии чужд, измислен идеал за това каква трябва да бъда.

Аз съм си аз. И ще нося клинове, и къси поли, и рокли, и токчета.

А на който не му харесва как изглеждам в тях, може да се обърне на другата страна и да ме подмине. Или да си остане вкъщи и да напише поредния омразен коментар под тази статия.

Но за мен това няма да значи нищо. Защото аз съм Ваня, радвам се на живота и съм супер яка.

#1 kakao 30.03.2014 в 15:44:31

Вярвам ти! Вярвам ти, че си яка, вярвам ти, че си щастлива. Защото наистина познавам дебели жени, които са яки и щастливи. И изобщо не им дреме от наложените модели.

#2 Копче 30.03.2014 в 16:14:37

А пък на клиновете в кварталното "левче" им казват долници

#4 ShinG0 30.03.2014 в 18:47:32

"И ще ви кажа под секрет, че правя адски много любов" Няма нужда да е под секрет нещо, което е ясно на всички - разбира се, че ще правиш - пълните жени са по-лесни => имат повече възможност да правят т.нар от теб "любов" (у наше село му викаме секс, но у наше село не сме чували за романтика ), защото повечето мъже обичат лесните жени. И ако наистина Ваня си супер яка и не ти пука какво мислят останалите за теб , тогава това умо-сътворение тук е напълно излишно. Знаеш ли колко момичета с наднормено тегло познавам и нито една от тях не яде здравословно и не спада от тази т.нар група на хора, на които им е невъзможно да отслабнат , дори и да го искат. Истината просто е че те НЕ ГО ИСКАТ. Продължават да си пукат junk food-a , продължават да ядът всеки ден шоколади и други захарни изделия и се чудят от какво пълнеят. Ами познай какво Ваня - ако ти не се погрижиш за здравето си - никой няма да го направи. Имах една пълна колежка, която беше симпатична в лице, но всеки ден на работа изпиваше по 3 кафета с кола (яко захар в последната) и изяждаше по 2 шоколад + не знам колко пици и/или други калорични шитни. Тази колежка след време започна да има проблеми със сърцето и и направиха операция, като след тази операция доктора и беше казал, че е с наднормено тегло - тя го прие много тежко - ей така като тебе в момента - аууу казаха ми че съм дебела... ми ако това ще те подтикне да живееш здравословно и да си дадеш малко зор да отслабнеш - ми да дебела си, ДЕБЕЛА! Хайде сега си вземи здравето в ръце и помисли за бъдещето си, и това на твоето семейство и прочие. Та да се върнем на историята с колежката - тя взе насериозно препоръката на доктора и отслабна с цели 20 килограма за няколко месеца с помощта на много кардио (купи си велоергометър) и здравословна храна. Но след около година видя, че сърцето и вече е добре и отново се отпусна - започна да маха яко шоколад на работа, у тях непрекъснато имаше бонбониери , ядеше по една кофа сладолед , нещо което дори за мен като мъж е немислимо... Изводът: изисква се ЖЕЛАНИЕ, ПОСТОЯТНСТВО и ЛЮБОВ към себе си , за да успееш в едно начинание . Ако ти не намираш смисъл в него - ми не го предприемаш - в нашият случай - оставяш си дебел и спираш да се оплакваш защо хората те наричат дебел - ами защото хората са такива - те не харесват различните , не харесват слабите, а това да си дебел честно да си кажем е слабост , защото ако си човек с воля ще се справиш с проблема след като веднъж го осъзнаеш, а не да се научиш да живееш с него и да се опитваш да промениш другите, защото да си признаем - по-лесно е да промениш себе си, отколкото останалите

#7 Оня Дето Го Трият 30.03.2014 в 21:03:49

Е като си дебела и си яка, дай поне снимка за да видиме. Ако си яка по снимка можем да коментираме, но по преразказ и самоописание ;) Иначе по темата - по добре нагласена и наконтена дебела жена, отколкото хем дебела, хем и неугледна. Второто е вече дъното. Така че яхай токчетата и бягай да се снимаш

#10 Сашо 31.03.2014 в 01:41:29

Единственият проблем с наднорменото тегло е това, че не е здравословно. Дори прекалено много мускулна маса пак не е добре, а това важи още повече са паласките. Проблеми с кръвоносните съдове, сърцето, ставите, гръбначния стълб и т.н. са само част от страничния ефект. Който смята обратното, значи няма акъл за пет стотинки. По принцип не съм голям фен на разголването особено несъобразено с температурата навън и с единствената цел "да сам по- секси ма!", защото и това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, за които редица пубери не си дават сметка. Като оставим това на страна всеки има право да се облича така, както му е кеф стига да не обижда околните (разходка в центъра на града с фланелка, на която пише "Циганите на сапун!" например е точно такъв случай). Да не говорим и за това, че и тук важи приказката: разни хора, разни идеали. Едни смятат пухкавите жени за страшно секси, други - не. Едни смятат луничките са привлекателни, други - не. Едни смятат брюнетките са секси, други - не. Примери много може да даде човек. Стига жената/мъжа да има себеуважение и уважението на близки и приятели, както се вика - да й/му е през оная работа кой какво мисли за нея/него.

#11 qhasper 31.03.2014 в 02:39:23

Каквото и да си говорим тлъстините са непривлекателни и нездравословни. Както някой каза по-долу, много са малко дебелите хора, които са дебели заради някакво заболяване, останалите са дебели от ядене и седене. Бил съм 75 кила, бил съм и 120. Много по-добре се чувствам откакто отслабнах и дори не главно заради самочувствието. Просто различното тегло си върви с различен начин на живот и човек е по-жизнен физически и психически, когато е в движение и тялото му го слуша.

#12 Rowan 31.03.2014 в 08:01:54

Ако човек исе чувства добре с килограмите си и не му пука, какво си мислят, и казват другите за него, тази статия нямаше да я има...

#13 Citizen X 31.03.2014 в 08:41:35

Няколко верни факта: 1. Мнозинството не сме Аполоновци и Афродити. Почти всички си имаме кусури. 2. Туиги радва, но не секи. Същото и с Пиги. 3. Има болести, които ти скапват метаболизма и като цяло - организма. Дано изчезнат някой ден от планетата. Повечето са свързани със силен стрес, емоционални сривове и тн.Неприятна и адски нежелана работа,но какво да се прави - живеем в нервни времена... Не е така, има какво да се направи, липсва грамотност, просто! 4. Мнозинството тлъсти люде са такива именно благодарение на собствените си "усилия". Много е стандартно да видиш, как колежката мете по един мижав, забележи данон бацилонинамсикоси, това за цял един обяд, а следобед изчезва цял пакет хрупанки + шоколад + пол'вин кола. Но тя е на диета! 5. В България като цяло на мнозинството (особено от здрав рустикален произход) това не им прави впечатление. Има даже категории, които си минават за слаб, а са хора с проблем. Тук е на място приказката за "стрина Пена кадифена", както и за Ганьо тюфлека (дет не слиза от аУдиту). 6. Има и такива - гледаш ги слаби, релефни, ама а ти изтичат 100м, да се качат някъде, ако ще и 10 лицеви, забрави 7. Целата работа е доста относителна, ама сме си нация от тлъстаци, сори. Като им гледам на некои щерките, авторите верно са си за бой

#14 mima 31.03.2014 в 09:56:54

Ina Hristova, по-голяма злоба досега не бях срещала. Реално ти пожела на всички слаби жени да са болни от болимия или анорексия. Много си зле! Нека те светна, ям колкото си искам и каквото си искам и пак съм слаба (и не повръщам). Не винаги е било така. Имах проблеми с килограмите докато се хранех с купешка храна (полуфабрикати, хамбургери, сладки неща, чипсове, снаксове и т.н.) и тогава ми се налагаше да пазя диети, което си е гадно. Откакто се роди детето обаче приготвяме на 90% храната, която консумираме у дома. Ядем всичко, манджи, бял хляб, кексове, торти, пайове, шоколад, а даже и пържено и сме слаби. И всъщност се оказва, че нещата пак опират до мързел. Много от болестите, които причиняват затлъстяване всъщност са провокирани от лошо хранене и/или залежаване. Оттам хората се завъртат в омагьосан кръг и е нужна много воля и усилия, за да се преодолее проблемът. Много по-лесно за човек е обаче да си каже "аз съм болен и затова съм дебел" и да продължи да лежи на кълка.

#15 alf 31.03.2014 в 10:26:15

Основното - важно е колко калории приемаш на ден и колко изразходват - при среден обем при мъжете не спортуващи 2000. Средно една вафла е 200 - 300. Важно е да се гледат стойностите за определен грамаж. Производителите обичат да показват стойности за грамаж различен от продукта. Друг е въпроса че има бързо разградими и бавно - като топеното (любима част на много българи)

#16 delight 31.03.2014 в 11:02:42

Браво на автора, развесели ме. Цялата история на дебелата Ваня, на която не и пука от това звучи като малкото дете, което си тананика в тъмна стая – хем го е страх, хем си дава вид, че не му пука. Ина Христова и тя ме развесели. Според нея хората, които не са дебели са анорексици, булимици, абе болни хора. Да се чуди човек защо няма статии от типа „Аз съм кльощава кучка и ще си обличам к’вот си искам” ? Чакайте да се почудя малко. Да си дам ли мерките?

#17 lele male 31.03.2014 в 11:06:59

Четейки тази статия, още повече ме кефи факта, че съм мъжка майка... Преди седмица бях в "Bedroom" и това което видях бе, че съотношението жени - мъже беше 5 към едно... Така че, изборът е повече от голям за сина...и естествено дебелите ще останат на заден план, пък били те щастливо отглеждани или свободно пасящи... или носещи клин

#19 Borracho 31.03.2014 в 11:43:05

lele male Е щом при това изобилие от жени още седи с празни ръце, може би не е намерил "подходящия" За всеки слъчай - тъпичко се изказа, тва не говори много добре но няма значение.

#21 lele male 31.03.2014 в 12:04:13

хехех Борачо, аз не го мисля пък ти си се загрижил И за да те успокоя ще кажа: пребиваме се у некви токчета с мъжо, когато се прибираме уекинко подпийнали по нощите, ама пустите фусти, пардон - носещи клинчета дами/господа не остават с преспиване и сутрин не мога да мерна килограмите

#25 Оня Дето Го Трият 31.03.2014 в 13:17:16

Макарон Ти коя статия коментираш? Кой се е отказал от женствеността? Тази тук казва, че е дебела, но се придържа здраво към нея - клинове, токчета, дрешки..... или си приказваме наизуст, че не обичаме дебели, без значение от темата конкретно

Новините

Най-четените