Уебсайт за хората, "родени такива"...

Всичко започва с една снимка. Малко момче стои усмихнато в карираното си комбинезонче, с ръце на бедрата и застанало в характерна поза. "Това дете е хомосексуално," коментира диджеят от Лос Анджелис "Пол В.", гледайки усмихнатото му, щастливо лице. И от това осъзнаване се ражда сайтът Born This Way.

"Първата ми мисъл беше: 'Не би ли било чудесно, ако имаше фотографии на гей-деца, които да доказват, че гей същността е нещо вродено, а не личен избор - и че тези неща проличават в хората още като деца?'," казва той.

Простичкият замисъл: да освободи хомосексуалните от срама и вината

Диджеят обмисля за известно време да реализира идеята под формата на хартиена илюстрована книга, но предпочита да действа по-бързо - заради вълната от тийнейджърски самоубийства през есента на 2010 г., свързани с тормоз над хомосексуални младежи. Така че в крайна сметка създава блог.

"Бях изключително сърдит, разстроен и тъжен - и чувствах, че ако имаше начин да се осигури още един глас на подкрепа за хомосексуалните деца, наравно с кампанията It Gets Better или Trevor Project, това би трябвало да бъде място онлайн, където децата да получават малко утеха и да се разпознават в разказаните там истории," казва той.

Първите стъпки на Пол В. са да помоли за детски снимки приятели във Facebook - и да поиска от тях да напишат кратка история, която да придружава снимките. И Денис Скийн, чиято снимка служи като вдъхновение за създаването на сайта, не се колебае да сътрудничи на каузата.

"За мен беше чест да го сторя," разказва той. "Добре е такива неща да бъдат споделени в Интернет, където всеки има достъп до тях - а и те могат да покажат на хората, които имат затруднения да разкрият същността си, че има много хора, които са преминали през същото; това може да послужи като вдъхновение за тях."

Истинските, изживяни истории в сайта са от много години

Снимките в Born This Way са от десетилетия, като най-старите датират чак от 40-те години. Историите са искрени, трогателни и често истерично смешни. "Фотографията привлича вниманието ви и ви кара да се засмеете - а след това прочитате историите, които са много искрени," коментира Скийн.

Текстът на Айзък включва снимка, направена на 7-годишна възраст, където той е отпред в кадър, в който има три момчета. Айзък и повечето други интервюирани автори за този текст молят фамилиите им да не се назовават. "Към този момент на живота си живеех в блажено невежество, че съм гей: всичките ми приятели бяха само момичета, АДСКИ много харесвах Жената-котка - и винаги пробвах да обувам пластмасовите имитации на обувки на висок ток на приятелки, когато отивах у тях," пише той.

"Всъщност не съзнавах въобще, че съм близо до гей-същността, докато не настъпи годината на дипломирането ми в гимназията; така че тази снимка е едно от нещата, които сега гледам и си мисля: 'Как е възможно да НЕ СЪМ знаел?!'."

Джими си спомня как е израснал в малък град близо до Вашингтон: "Винаги се опитвах да се правя на хулиган, но това никога не ми е идвало отвътре - нито пък успявах да заблудя някого. И когато се опитвах да променя това, което представлявам, това само правеше нещата по-лоши," пише той.

"Сега всяка крачка, която правя, е с високо вдигната глава, вместо да гледам в земята и да се надявам никой да не крещи по мен още оскърбителни определения. И лошото, и доброто от детството ми са ме направили мъжът, който съм сега - и обичам това, което съм."

Хомосексуални от цял свят охотно се включват в проекта

С нарастването на популярността на блога, Пол В. скоро се налага да обработва изпратени съобщения и снимки от цял свят.

Въпреки че сайтът е ориентиран към насърчаването на млади гейове и лесбийки да не крият същността си, Пол В. твърди, че и родителите могат да се поучат от съдържанието на сайта. "Няма съмнение, че детето ви заслужава безусловната ви любов и подкрепа - и насърчение да бъде това, което е," казва той. "Децата са гъвкави и би трябвало да могат да оставят въображението им да определя нещата, които те харесват, които те обичат, нещата, които ги правят щастливи."

Кевин е представен в стартовата публикация в блога като приличащо на херувимче 4-годишно дете, позиращо преди танцов рецитал. Той казва, че родителите не би трябвало да ограничават децата си до традиционните роли.

"Децата трябва да бъдат свободни да откриват какво представляват - и да се развиват в чудесни, фантастични, артистични създания - без значение дали хомо- или хетеросексуални," казва Кевин. "Ако го нямаше обществото, което да ни заявява, че "момчетата не може да правят това" и "момичетата не може да правят онова", няма как да знаем в какви чудесни хора бихме се превърнали."

Време е историите да излязат и на хартия - и знаменитостите да проговорят

С повече от 1 милион посещения от дебюта на блога през януари, Пол В. твърди, че реакцията спрямо сайта е изключително положителна. Запитан как би отвърнал на тези, които коментират, че сайтът затвърждава негативните стереотипи, той казва: "Стереотипите съществуват не случайно - те до известна степен са верни.

В гей-общността има всякакви аспекти на мъжественост и женственост - и хората в този блог просто представят всички тези различни аспекти, които са част от тях самите, но без срама или вината, които обществото е свързало с тези характеристики."

Пол В. се надява да достигне и до реализация на първоначалния си план - да публикува Born This Way и като илюстрована книга преди края на тази година, като споделя, че би се радвал да получи снимки и текстове от популярни гейове и лесбийки като Нийл Патрик Харис, Елън Дидженерис, Ру Пол и сър Елтън Джон.

"Хората трябва да осъзнаят, че преди 20 или 30 години те са били просто странни деца, които са имали своите трудности в прогимназията и гимназията. И дори и да не са знаели, че са точно "хомосексуални" в този момент, със сигурност са знаели, че са различни," казва създателят на сайта. "Ако има дори само един момент, в който гей-дете чете този блог и изпита това усещане на връзка, на самоценност, ако този сайт спаси поне един живот, ще бъда изключително щастлив."

#1 strawsPulledAtRandom 11.03.2011 в 09:26:54

Бива бива педерастия, ама да си изкарваш потиснатата педофилия наяве и да я афишираш пред милиони си е за затвор. Снимка на дете-гей, което си е сложило ръце на бедара в характерна поза и се е усмихнало щастливо? Разбира се, то е в тази поза, защото е хомосексуално и също така се подразбира, че затова е и щастливо... Ей този педофил гнусен трябва да го блъскаш по кратуната с винкел, докато спре да мърда. Е, може и да го удариш още трийсетина пъти след това, контролно, за всеки случай, да е сигурно, че няма да посегне и на твоето дете. Да подчертая - нямам нищо против хомосексуалните, стига да не парадират с ориентацията си. Парадиращите са ми просто неприятни. Но тук ситуацията е коренноразлична. Педофили, които зорлем искат да направят и децата ни такива - е, дотук бяхме с толерантността!

#2 sho 11.03.2011 в 11:57:24

нелепа статия,гадна пропаганда

#3 fALLEN 11.03.2011 в 13:05:29

сламки/клечки - точно така. спрех да чета тая простотия, като стигнах до изречението за "детето_гей". заеби...

#5 fALLEN 11.03.2011 в 13:27:04

мила - дърти манафи искат да гледат/публикуват свободно снимки на "деца-гейове", тва да ти цъка некое реле у главата?

#6 ot4eto 11.03.2011 в 13:55:41

Фален, снимките голи ли са? Ако не са, трябва ли да има цензура за публикуване на снимки онлайн за определени възрасти? Да забраним на бгмама, да публикуват майките снимки на децата си, защото педофилите са там навън....и дебнат. Аргументите са ти нелепи, единствено емоции виждам в тях.

#8 bubinka 11.03.2011 в 13:57:30

"Това дете е хомосексуално," Това дете е просто дете и нито знае, нито му пука дали е хетеро или хомосексуално. Айде сега да им слагаме етикети още при раждането. Аман от простотии...

#9 Naivnik 11.03.2011 в 18:26:52

Нямало цензора в демократичните страни? Има и още каква! Новата цензура се нарича "политическа коректност" На педераста както и на лезбийката трябва да казваш гей. На негъра - чернокож или още по-добре - цветнокож, а на циганина - ром?! Може би на педофила трябва да зяпочнем да казваме "весел с дечицата".

#10 ot4eto 12.03.2011 в 09:06:01

Наивник, какви ги приказваш? Какво общо има свободата на словото със възпитанието? Няма да отидеш в затвора, ако си простак. Когато нямаш свобода на словото, точно това се случва с теб. Даже на някой места след като те затворят, повече никога не те виждат. Точно по-този начин обясних концепцията на едно 7 годишно дете преди няколко дни. Тъжно ми е че трябва и с теб да го правя. Впрочем клиширането на ценностите е повсеместно. Някой се правят на оригинални, други на умници, трети са намерили клише, чийто думи им звучат добре, повтарят ги като припев на песен, чиито думи знаят но не разбират. Думи като свобода, права и демокрация се превърнаха в мръсни думи - кухи и без значение. Омръзнаха ли ви, изтъркаха ли се, правите се на оригинални ли или просто не разбирате за какво става на въпрос - не знам, но според мен обществото ни само страда от подобно отношение.

#11 Naivnik 12.03.2011 в 10:32:50

Ти пък, Отче, не разбираш от ирония. Обясних какво е ирония на едно 7 годишно дете преди няколко дни. Тъжно ми е че трябва и с теб да го правя. Съгласен съм 100% с казаното от теб. Разбира се, че е така. Но както сам казваш има хора, които повтарят непрекъснато думи и изрази, които не разбират. Не мисля, че ако искам да наричам циганина - циганин значи съм простак или пък от Атака. Така, че замисли се малко повече върху това докъде е достигнало разбирането за това какво значи "политическа коректност".

Новините

Най-четените