Взривчетата на др. Цветанов

1.
Онзи ден излизам да се радвам на юлското слънце с дъщеря си, която е на 4 месеца и все още е далече, далече от глупостите държавни.

Вървя към парка с езерото на квартал "Дружба". Прекрасно слънце, поносима температура. 
Има достатъчно алеи, за народа, децата, детските колички и колелетата. Има и няколко заведения. Дотук нищо лошо. Да, ама не съвсем.

Щото по прекрасните алеи, там където са чисти от дупки, постоянно се движат някакви автомобили. Някакви хора държат на всяка цена да минат край теб и количката и да ти скъсат нервите. Я с тъпанарска музика, я, с изгорели газове.

Абе, другарю Цветанов, не може ли да се сложат едни колчета на съответните места и тази порочна практика да бъде спряна? От раз, както се казва.

Другарю квартален кмет на, не може ли и вие да помогнете? Зер, избори идат. То, ние помним, че бяхте се изказвали, че това е краен квартал и няма какво да се направи, ама все пак? Между другото, с онова си изказване окончателно ме загубихте като предстоящ глас, дори не искам да си спомням за вас ли съм гласувал или за някой друг.

И тръгвам да пресичам една, така да се каже голяма улица, отвъд която е самият парк. На пешеходната пътека съм. Забелязвам в далечината, на около поне 500 метра, че и повече, една кола да се засилва. Да ускорява, да фучи, да вие и така нататък.

Преценявам, че е безопасно за нас и гордо бутам количката по пътеката, която много, много не се забелязва. И тъкмо качвам предните колела на тротоара и усещам, че палячото, дето се прави на състезател, е почти зад гърба ми.

Понеже вече съм сравнително в безопасност, се обръщам да видя, кой, аджеба, е този идиот. Не вярвам, че ще познаете, другарки и другари, ако нямате нищо напротив, както би казал и критикът Вучков.

Очаквам да е някой мазен псевдо богаташ, закупил си с неизвестно откъде пари, твърде мощен за способностите му автомобил.

Или някоя добре изглеждаща куха лейка, дето е забравила, че като се настъпи педала за газта, то може и да се отпусне в даден момент.

Или пък може да е някакъв чичко, дето на стари години се е обзавел със спортна кола и да е решил да я изпробва. Точно на широката квартална улица. Дето наоколо постоянно щъкат нахални деца.

Оказва се, че не е нито едно от тези мои нелепи предположения, преминали за миг през умната ми глава. И красива, да, да.

Полицаи! Два броя полицаи, доколкото успявам да ги преброя. И даже, когато са на пешеходната пътека, дето почти не се вижда, ускоряват още...
Ъ-ъ-ъ...
Таковата...
Цветанов?
Ало, "нашата" полиция ли е?
Другари... и другарки?
Ами ако се счупи нещо на количката?
Ами, ако се спъна и се опна на асфалта?
Ами, ако...

2.
По-онзи ден, пак се разхождам в парка с езерото, прескачайки дупки и заобикаляйки автомобили, каруци и свободно разхождащи се коне, щото и коне се разхождат по тревните площи. Вярно е, че и конете душа носят, и те огладняват от време на време, ама нали, другари Цветанов и квартален кмет, сякаш нещо не е много как в случая?

Вметвам само, че самият парк все още е относително чист от сганта, която обича да плюе семки около пейките, на които сяда.

И виждам поредната кола да се влачи към мен. Сякаш е тръгнал на разходка край езерото със семейството. Или пък на сафари. Щото доста коне има, както се спомена вече, може да си отстреля някой. И да си закачи конска глава над камината в хола. Окей, премествам се в единия край на алеята.

И докато чакам колата да мине край мен, зад нея се появява полицейска такава, която съвсем спокойно изпреварва нарушителя, шмугва се между него и мен, клетия нещастник с детската количка и офейква в неизвестна посока.

Сигурно, казвам си на ум, са тръгнали да арестуват някой изпечен бандит в района. Няма да се занимават с ловци и колички, я. Сигурно е така...

3.
А пък още по-онзи ден седим с колеги в една кръчма и обядваме. Глупостите вървят, купон отвсякъде. И спира една патрулка, от тия, квадратните. И излизат 4 броя полицаи, пардон, милиционери. Единият си е запретнал ръкавите, ама някак нескопосано.

Другият мачка някаква фуражка, дето Стефан Данаилов или някоя друга БГ звезда я е ползвала във филм с милиционери от '86 година. Третият полицай си носи кобура, закачен на джоба на клина и се прави на каубой. Ама от много евтин каубойски филм, дето, дори и у нас не биха го заснели. 4-тият се опитва да закопчее копче на ризата си, ама не му се удава, щото е качил килограмите...

Един от колегите почва да псува, понеже бил в Щатите и заразправя, че там, в Щатите, дето, ако питаме някой БГ "специалист" всички са глупави и тъпи, нямало било такива ченгета. Там полицаите ходели с изпънати униформи, изгладени, с ръбове на определените за целта места и избръснати. И всявали респект само с това. Да не говорим какво ставало после, ако някой е нарушил закона.

Та, мисълта ми е, абе, другарю Цветанов, да ви кажа, палячовците, дето ги броите за полицаи и дето с тях борите организираната и неорганизираната престъпност, Октопода и останалите животни, с тези хора няма да стане.

И онези, дето сякаш искаха да ме сгазят с количката на пешеходната пътека, и другите, дето си затваряха очите за нарушенията край езерото във вид на свободно препускащи коне, каруци, разхождащи се коли и баничарки, и последните, дето изглеждаха като изпаднали германци, и те няма да се справят.

Няма да преборят престъпността, а и всичко, с което им се наложи да се борят.

Не ме интересуват "взривчетата", другарю Цветанов. Дето някой болен мозък ги е сложил пред офисите на някакви партии.

Не ме интересува борите ли, като свиня тиква, организираната престъпност или не я борите.
Не ме интересува какви ултиматуми изпълнявате и какви не.
Не ме интересува какво казват вашите евроатлантически партньори.
Не ме интересува нищо от това, което ежедневно се тиражира по медиите, свързано с разправии между партии, вотове и прочие тъпотии.
Не ме интересува кой политик с кого си го е слагал преди, а сега вече не.
Т.е., не че не ме интересува, но не е важно. За мен и за, предполагам, 90% от нормалните граждани в Чалгаристан.

За нас е важно парковете да са чисти и спокойни.
За нас е важно полицията да излъчва респект и да вдъхва увереност и сигурност, когато е наблизо. И да си върши работата.
За нас е важно полицията да не подминава нарушителите, а да ги наказва и глобява.
И който политик направи това, ще гласувам за него. Ама на по-следващите избори. Щото трябва да има време да го извърши. Да си направи портфолио, така да се каже.

Щото е твърде тъпо, да минеш през половината град, да срещнеш няколко патрулки и нито една от тях да не върши нещо смислено. Едните полицаи пият кафе, другите се мотаят безцелно, някакви се бъзикат със сервитьорката в близко заведение, а пък едни други решават кръстословици тип "Сканди", отговарящи на нивото им. Не знам, може би това е част от борбата с бандитите, ама не ми се вярва.

Затова и ще продължа да се присмивам на милиционерите, щото по-голямата част от тях са все още милиционери. И ще се забавлявам искрено с глупостите, които говорите вие и повечето политици по телевизията.

Никой от мислещата част на населението в народна република Чалгаристан не ви вярва и никой не ви приема сериозно.

#1 durex 20.07.2011 в 13:32:10

Ако очакваш отговор от Цецо Мозъка,има да си чакаш! Те милиционерите не четат по форумите.Те не обичат да четат изобщо.Виж,бате Бойко е друга бира.Той е чел "Винету". . . . . .

#2 iii_krv 20.07.2011 в 16:41:09

Не знам в каква лъжа си го хванал, но лично аз съм засичал как лумпен с мощен мотоциклет, без никаква задължителна екипировка (поне каска, примерно) - т.е. само отдалеч, ако го видят, че стои и нищо не прави на пътното платно, трябва да му вземат книжката (каквато вероятно дори може и да е нямал), та тоя наш "герой" на участък със забранено изпреварване, задмина (в населено място) с към 80 км/ч, задмина полицейската, кола, която караше с към 40 км/ч (т.е. не бързаше за "произшествие) - и (разбира се) милиционерите не реагираха, а вероятно и не го и видяха, поради "служебни ангажименти"...

#3 Bobby_gBG 20.07.2011 в 17:46:01

Всъщност като видях статията очаквах поредната платена творба излязла от лудницата на Яне димката, но всъщност тази статия си е точно на мястото, а не поредната торба с безсмислена демагогия. Това че янето си самовзриви офисите никой не го интересува, нас ни бърка кварталните полицаи да си вършат работата, а не да заобикалят престъпленията отдалече...

#4 Архангел 20.07.2011 в 18:10:30

Абе, другарю Цветанов, не може ли да се сложат едни колчета на съответните места ... Когато хората не искат-не искат и нищо не може да им попречи! 95% от хората могат да наложат силово реда на 5% но 5% не могат да наложат реда на 95% Това е!

#5 smehyran 20.07.2011 в 20:10:56

Прав си бат Янчо да ги жулиш тез градивни по комунистически критики,цар си да ти го призная.Направо съсипваща "гражданска" позиция ша знайш.Ма пропусна да кайш и нящо друго,кък къкто си сидите с колегите у кръчмата става тяжко криминално пристъпление в което участват няколко мутряги от твоят квартали ти като съвестен демократичен гражданин оказваш пълно съдействие на полицаите,после одиш да даваш показания и т.н.Както следва като съвестен гражданин да го направиш.Ма до тук написаното от тебе е само глаголствани пич,да не кажа демагогстване.Аман от лигави писачи които единият ден викат "осанна" а на другият "разпни го"

#6 smehyran 20.07.2011 в 20:34:13

Колкото до полицаите в САЩ,там бате Янчо законите са такива че ум да ти зайде,кун знаиш по прочени из нета излежда си писмен,умен човек.Та там седиш чинно на отстояние достатъчно да има свобода на действие "тъпото"чинге,кука и т.н.Та нема таков случай в който като му скъсаш униформата,откъснеш нагръден знак и други в съда да се окаже че на полицаят едва ли не не му харесвала униформата и си я скъсал сам,няма момент във който когато е ползвал служебното си оръжие по време на работа едва ли не първо с воден пистолет да те стреля за да те възпре ипосле да ползва боен такъв,там нема такова нящо като у "демократична" Р.Б. да не се ползват помощни средства под формата на спрей и или тасер/електрошоков пистолет/,щот в Р.Б. благодарение на такива глагостващи демократи като теб тези средства можели да увредят престъпника ако е със слабо сърце и т.н.Та позволи на мен нискоителигентния да ти напомня и друго,полицията е репресивен апарат чрез който държавата прилага и налага силово при нужда необходимият правов ред ,но благодарение на демагогстващи демократи като теб,част от тях ни управляват и наставляват и в момента,полицията в Р.Б. се певърна в полски пъдари с униформа,с които всеки власт имащ илинямаш си бърше тазобедрената област атзад във всеки удобен за него момент.

#8 blue 21.07.2011 в 00:34:22

Смехоране, ти ходил ли си до полицията да даваш показания? Айде иди да демагогстваш някъде др., а? Те мутрите като карат нашмъркани и пияни с по 200км в час, хващайки ги на местопрестъплението нищо не им правят, какво ли остава за гражданина Х да дава показания и да оказва съдействие... Статията е много добра и факта, че критиците и са от твоята категория, говори още по-добре!!!

#9 YOLE 21.07.2011 в 11:25:07

Много хубаво , браво . Кратко и ясно : 1. Авторът е преследван от,,бял мерцедес в живота". и 2 .янку / янка / има глисти .

#10 MacAllister 22.07.2011 в 01:03:27

Виждам ги - по цял ден кибичат в кафетата наоколо, научил съм им мутрите и ги знам къде си сядат, от кого се почерват кафенце от кого друго... Сотаджиите от района съм виждал десетки пъти да бързат по работа, но полицаите нито веднъж! Превърнали са се в пародия и за да съм честен е редно да каже, че вината е най-вече във вещото ръководство - и сегашно и предишни. Полицията у нас се ползва прекалено за нечии цели и всичко останало все повече остава като извънкласна работа. Отделния полицай не смее дори и в най-строгите рамки на закона да прояви инициатива, че не се знае кой шеф с кого има "нещо". А разделението на пътна полиция и друга е направо перверзия в нашите условия - общината си гушва левчетата от коли паркирали дори и в кръстовища и никой няма какво да каже. Хубаво няма място, нарушаваме закона, ама поне да е с мярка - дето се вика няма нужда да е повсеместно, но поне най-откачените да пометат - пречат, създават условия за катастрофи, нали за това го има тоя закон. За друго - един единствен път съм видял през последните 4-5 години полиция да води някой изглеждащ съмнително (дали е бил престъпник - не знам), но виж де има баби седнали да продават някоя зелка или млекце всеки ден минават с папките исе дърлят с тях. Бабешка работа, ако фанеш циганка да те краде - тебе ще изкарат виновен, ама те да свършат нещо не може. Срещу мен се беше оплакал един очевидно побъркан, изредиха се найсе следователя, вичките един по един разбраха каква е работата и се опитаха да закрият случая, но познайте, имал си човека познат прокурор и повторението е майка на знанието - 8 години току ме викаха да ме разпитва поредния нов следовател - белким той реши, че аз съм лудия, накрая се свърши, ама колко време погубих за нищо, а на тоя нищо не му се случи за глупостите - аз да губя още време да го съдя? Мерси! Въобще закона у нас се ползва по някакъв извратен начин и в крайна сметка все се върти върти и се превръща в средство за изнудване на някого от другиго, но виж онуй, за което е създаден просто не носи достатъчно изгода на никого в системата и няма за какво да се прилага. Не мисля, че тая работа може да се оправи - натрупванията са вече прекалено големи, има доста хора дето се опитват да си вършат работата в системата, но с тях и най-вече с труда им се подиграват дори повече отколкото с нас по-обикновените граждани. В тая ситуация на "целево" прилагане на закона с частни и специфични цели е съвсем нормално никой да не го зачита, вместо респект органите на реда успяват в най-добрия случай да предизвикат страх, но не от закона, а от влизане в полезрение. И понеже това далеч не се отнася само до една институция в крайна сметка за всеки българин с всичкия си най-добрата тактика е стой настрани от държавата, колкото можеш повече - т.е. тя не е наша, а на някой друг.

Новините

Най-четените