Животът в чужбина прави живота ми цветен

Верни на принципа си да даваме място на различни мнения, продължаваме публикациите, предизвикани от  "Писмо от чужбина: Липсвате ни. Обичаме ви", последва "Да останеш в България не е изкуство, а безизходица". А сега и други... Пощата ни е препълнена от мнения по темата, ще подберем представителна извадка от тях, тъй като посланията на голяма част се повтарят.

Аз съм горд емигрант, но аз съм и патриот. Не бих заменила България за друга родина, но не бих и живяла тук. Не страдам по нея ежедневно, но това не значи, че не ми липсва и че не бих се постарала децата ми един ден да я обикнат както аз.

Аз съм емигрант, не защото бягам от България, а защото искам да пътувам. Не е едно и също.

Към Ния

Щастието не е локация, работа, съпруг, къща и деца. Щастието е състояние на духа и ума и човек има еднакъв шанс да го постигне от Дупница до Дъблин. И щастието като всичко изисква малко усилие, а за нас, емигрантите, този статут е удобно извинение да не положим това мъничко усилие да бъдем щастливи. Но този статут не е причината.

Животът в тази митична, далечна "чужбина" може да бъде много чуден и цветен независимо откъде произлизаш, ако непознатото и различното те провокират, стимулират. Аз обичам "чужбина", защото тя ми помага да откривам нови места, нова хора, нови култури, нови навици и обичаи, нови човешки характеристики и странности.

Това, Ния, прави живота ми по-хубав и цветен и това би ми липсвало, ако стоя застинала където и да е, независимо дали съм родена в Плевен, Париж, Лондон или Чикаго.

Аз съм емигрант по душа. 
Но и аз плача тайно понякога, ако няма с кого да споделя празниците или красотата наоколо. Но аз плача тайно и ако няма с кого да споделя възмущението и тъгата си от просяците във всеки подлез, от бабите и дядовци, които, зарязани от близките си, продават здравец или плетени чорапи, за да купят по един шоколад на внуците, ако им дойдат на гости. А в крайна сметка в сълзите няма нищо лошо.

Има лошо в това да си не просто унижаван от прост човек, а да си безпомощен сред цяло общество. За това, Ния, българите в и извън България плачем и пием еднакво. Къде със стил, къде без...

Ние, българите зад граница, не сме по-слаби, Ния...но не сме и по-силни. Ние сме хора, които се справят с много неща, за които не сме били подготвени, просто не се справяме с нещата, с които нашите сънародници се справят. А това да направиш егоистичния избор за това, което е по-добро за самия ТЕБ според Ницше даже си е сила.

Ние четем български вестници, защото имаме приятели, семейства... минало и бъдеще в тази държава и.. ами, просто е нормално да ни е любопитно.

Ние обичаме да се завръщаме вкъщи, защото домът, семейството, България са част от нас. Защото всеки един от нас нямаше да е същият човек, ако се бе родил някъде другаде. Защото националността не е само графа в международния паспорт, а е част от личната идентичност на всеки от нас в и извън България.

Изкуството е да успееш в това, в което си добър, Ния. И няма значение къде. Това е едновременно очарованието и трагедията на нашето време, но ние не можем да го променим, а можем само да го живеем. 

До Little Devil

И на мен не ми липсват леличките зад гишетата, които те гледат все едно са засмукали лимон, чакането, корупцията и чалгата във всяко едно от обществените измерения, които вече е придобила. На мен обаче ми липсват приятелите, семейството, кучето ми, паркът в родния ми град... Все едни такива умилителни неща, които сигурно даже нямаше да забелязвам и/или оценявам, ако си живеех в България. 

Е, в крайна сметка дали гледаш с жлъч или идеалистична любов към България, все сам на себе си вредиш. Нека поне не се делим на многострадални емигранти и на многострадални останали. Колкото и мастило да изхабим, истината си остава: пълно щастие няма... в и извън България.

#1 lele male 21.12.2011 в 14:20:53

Четвърта емигрантска статия...Нямам думи... За туй ето ви вицове: Стар емигрант в Канада разправя: - От толкова години съм в тая страна, и така и не можах да разбера – какво толкова има нарисувано на знамето й, че трябва да го прикриват с листо? Президентът на РБ поздрави Генерал - губернатора на Австралия за грижите които полага за десетте хиляди български емигранти! Българските емигранти благодариха на Президента на РБ, че се е погрижил да напуснат страната! Българин е на гости на емигрант в Израел: - Добре сте си в Израел, полиция не се вижда, но усещането е, че тя е навсякъде. - Благодаря, а в България усещането е точно обратното.

#4 Bobby_gBG 21.12.2011 в 15:19:55

2 Пламенъ Петковъ | 21.12.2011 15:08 Ужасно е, просто ужасно... не осъзнавате ли, че с такива статии подтиквате хората да напусйат България, вместо да останат тук и да се борят за едно по-добро бъдеще?! Корупцията, киселите лелички и не знам си какво още няма да изчезнат от самосебе си. Ако нас ни няма тук и не се противопоставяме на тези неща, съвсем скоро от Родината ви няма да остане нищо... ------------------------------------------------- Това е идеята. Огромна част от качествените хора да се изсели, а останалите чалгари, цигани и пенсионери ще си кретат на доизживяване да си изпукат като се окаже че няма кой да работи за да издържа всичката некадърна пасмина дето ще остане когато и последните качествени хора напуснем България... Просто не се чувствам като самоубиец да остана и аз тук до самия край. Боря се докато има все още някакъв смисъл. Мине ли се критичната граница и аз се изнасям. Емигрантите показаха че не им пука за тази държава и не им трябва. А огромна част от тях са цветът на нацията, и без тяха няма шанс да се преборим с дивата селяни, тъпите червени пенсионери и престъпните мангали. Да не говорим за корумпираните лелички. Така че скоро ще си се случи това най-очаквано нещо - тази явно ненужна на никого държава, за която не му пука на никого ще бъде закрита, а на нейно място ще бъде изградено гетото на европа - Мангалистан.

#6 pueblo 21.12.2011 в 16:39:03

ей,ама верно много простотия тука бе! някой пийпълс си мислят,че една статия може да накара някой да емигрира!верно ли?ако точно това е катализатора на този процес-екстра!то било много лесно не се занимавайте с глупости бе хора! живее ви се в бг-ок! защо гледате живота на другите? и то на хора ,които не познавате и никога няма да познавате...яд ви е ,че някой казва истината за бг,но това са си фактите и няма как да бъдат оспорени.и за цялата тази дивотия сме си виновни самите ние.пълни глупости са твърденията,че трябвало хораТА да си седят в бг и да се борят за светли бъднини!ако някой иска да го прави,кой и как му пречи с това,че се е изнесъл?нали всеки емигрирал луд,освобождава поредното работно място за борбените родолюбци!не ли? мързелът,простотията,завистта и чалгата- убиват вдъхновението в българия!

#7 deowin 21.12.2011 в 17:56:49

За мен това беше добрата статия по темата. Поздравления на авторката!

#8 kypBape 22.12.2011 в 10:10:46

на мен пък не ми дреме за чувствата на некви кирливи миячи на кенефи.

#9 pueblo 22.12.2011 в 13:00:06

ало,редакцията.... защо под снимката с кацащ в софия самолет ,сте написали,че трябва да лети надалеч,да го уеба...?

#10 fALLEN 22.12.2011 в 13:07:55

twa дори не си направих зора да почна да го чета... някви лумпени понаха да си комуникират през статии...

#11 mitakata 23.12.2011 в 13:41:04

Бравос !!! Хубаво, кратко, ясно. Дано "Многострадалните Геновеви", го прочетат и разберат. Хубави Празници !!!

#12 mitakata 23.12.2011 в 13:45:09

"Вместо да търсите красотите на далечни места, открихте ли красотите на България? Планините ни, реките ни, полята ни, морето? " Отдавна ги открихме, че даже и повечето вече ги закрихме ... :-)))

#13 mitakata 23.12.2011 в 13:48:14

и за да не вземе и още някой да ги открие ги бетонирахме здраво !!! ;-)

#14 Мина 28.12.2011 в 12:43:50

Браво! Най-после нормално, човешко и абс. близко до мен писание по темата! Точно така се чувствам и аз! Подкрепям с две ръце!!!

#15 Мина 28.12.2011 в 12:46:59

И американци и англичани и хора от ВСИЧКИ нации се местят и отиват временно или постоянно да живеят на друго място, защото граници в този свят не би трябвало да съществуват! ---------------- Ивет, а под това се подписвам И с двата си крака! Ама е много жалко, че не го разбират хора ала Боби, дето циврят за .... нищо!

#16 h3b2 01.11.2012 в 04:39:58

Защо всеки които е извън Бг трябва да бъде наречен емигрант? Това е остаряла тенденция и изобщо деленето на хора тук или там. Да си на друго място е избор и точно това е духовна миграция, защото да си само в Бг е като да си затворен в малка кутийка и така да си умреш без да познал света от личен опит. И изобщо хора пътувайте , които на където може за да съберете опит и спомени, всяко друго мнение извън това е манипулация върху собственото ви съзнание. Ако пък сте на другото мнение то поне си имате тв и новините дето ще чуете как еди си кои заклал баба си за 5 лв. или как пак е еди си кои е хванат в корупционна схема и така всяко чудо за 3 дни както е всичко в БГ. А късата памет на хората става още по къса на място в което Лъжата е издигната в култ и всички или и се кланят или оправдават или просто са слепи.

Новините

Най-четените