СРС-сериалът за лошите добри

СРС-ата навлязоха в забавно-развлекателния жанр. Шеф на митниците се опитва да звъни на ЕГН. Премиерът не знае името на този, за когото ходатайства, и го нарича "момчето, къде рита топката с мене, от аерогарата", но като един редови ейч ар му взема ЕГН-то и го праща на шефа на митниците по СМС. После шефът на митниците се оправдава пред публиката като пред детска градина, че премиерът просто проверявал дали някой не е незаконно уволнен.

Междувременно вадачите на СРС-ата пращат първите си СРС-серии на свои експертизи в чужбина, понеже не вярвали на меверейските. То едва ли изобщо някой вярва на обясненията, че нещо е манипулирано, само защото е презаписано. А сериалът със СРС-ата продължава ли продължава - според някои медии поне още 7 записа чакали ред за огласяване.

Докога ще я караме така? Сигурно чак до изборите. Каква е крайната цел? Нека първо видим какво всъщност се случва при ваденето на СРС-та.

Тези въпроси вече не стоят

Въпросът с автентичността на записите пред никого не стои сериозно - чуват се автентични гласове, с още по-автентични изрази.

Не стои и въпросът с незаконноста - интересът към съдържанието решително надделява.

Не стои и въпросът с разпространението на нещо недопроверено - дори БНР в рамките на един час в сряда - след 12 ч и след 13 ч, излъчи цели два пъти и трите разговора Борисов-Танов-Манченко.

Вече не стои и въпросът за разграничение между сериозни и несериозни медии, защото няма значение кой е първоизточникът на огласяването на СРС. Дори държавните медии отказват да спазват "остарели" правила, защото така или иначе цялата информация съществува - даже и никоя медия да не я бе огласила, тя щеше да бъде качена в някой сайт за виедо-споделяне, или където и да е в интернет. И с огромна скорост след "Гласове", записите и стенограмите им бяха мултиплицирани из нета.

Фактът обаче, че всички СРС-та излизат през журналистите Дачков и Патрашкова, които пък са свързани с Алексей Петров, освен всичко друго, снема и въпроса кой има интерес от всичко това. И фокусът остава върху голото съдържание на записите.

На едно голо съдържание

Най-парадоксалното в цялата ситуация е, че при целия медиен уют, в който живее управлението на ГЕРБ, когато медиите масово са сведени до проста фуния за безкритично ретранслиране на премиерски и министерски слова и телодвижения, фунията, пак в простата си функция на фуния, се оказва двупосочна и праща в лицето на управляващите цялата канализационна маса. Независимо от кого и откъде е била изпусната.

С всяко следващо СРС картинката на властта става все по-нелицеприятна, с тенденция към отчайваща. Първо се посяха съмнения за покровителство над контрабанда, но досега основното разголване е към моралния облик на властта, която задкулисно действа против елементарни юридически и етични норми, управлява дебелашки и шуробаджанашки.

И вече не е важно дали изобщо някое следващо СРС ще уличи премиера или някоого от неговия управленски екип в крупна далавера - след "посятото" досега все по-голяма част от публиката е убедена, че управляващите правят такива неща, както и всички преди тях.

А и дори да има такова СРС, то вече ще звучи по-убедително, отколкото ако с него директно се започне компроматната война. Бронезащитата с манипулации на записите вече е паднала или силно изтъняла при оправданията с предишните СРС-та.

Целта обаче едва ли е едно ключово СРС да уличи, когато ми дойде времето, директно в крупна далавера премиера, вицепремиер или съпредседател на групата на ГЕРБ. Защото дори и да има такова СРС, със СРС-та престъпления трудно се доказват - не само в съда, но и пред обществото. С поредица от множество и "по-невинни" СРС-та обаче се постига нещо много по-трайно - необратимо повяхване на довчера светъл образ.

Рухват надежди и доверие, замества ги отчаяние, отвращение и политическа апатия. И до изборите политическото тяло на ГЕРБ и неговите най-първи току виж доста залиняло.

Това навярно е и крайната цел на сериала със СРС-ата. А кому това е изгодно - очевидно на мнозина. Кръгът на печелившите може да е много по-широк от кръга на организаторите на СРС-сериала, затова този въпрос не е толкова важен.

И управляващите е крайно време да разберат, че главният въпрос не е кой и с каква цел режисира филма, а защо те са главните герои на този филм. Защото да разобличаваш лошите като лоши не те прави непременно добър - добрият може да бъде разобличен от лошите като също лош, докато лошият най-много да стане още по-лош от разобличенията на добрия. Съвсем очевидно е кой е големият губещ в тази ситуация.

Дали пък финалната идея не е да заживеем съвсем омаломощени в един напълно лош политически свят?

#1 Raptor 27.01.2011 в 08:14:14

Може и да са си постигнали ефекта записите, не знам. Ако са го постигнали, лошо говори за народа ни. Лековерен като 15 годишна ученичка, която вярва на думичките, а не на делата. На вярващите в автентичноста на записите няколко въпроса за размисъл: 1. Назначен ли е човека на Фидосова? Не е. 2. Спряна ли е проверката на Мишо Бирата? Не е. Даже резултатите и са отменени с участието на личния адвокат на президента. 3. Има ли наивници, които вярват, че премиера не може да се наложи над шефа на митниците, ако наистина го иска? А да се е наложил по някой от въпросите засегнати в "автентичните" записи? Че има малоумници, които вярват на думичките на червените, го разбирам, но гледам и журналистите започват да мислят като 15 годишни ученички. Или им плащат, за да мислят така.

#3 nakadetaka 27.01.2011 в 09:55:36

@ Raptor А аз си мислех има ли човек, който още да вярва, че ББ прави нещо за нас и е света вода ненапита...и не не съм червена, даже напротив... Има ли дим - има и огън.

#4 Borracho 27.01.2011 в 10:50:49

Чудо голямо, уредил няколко човека на чиновнически постове. Щото всички други винаги организират честни конкурси нали? Щото за 20 години все елитно подбрани специалисти, учени и екипи ни управляват? Гнус ме е не от действията на комунистическите изроди, които същите неща ги правят 20 години всеки ден, за всички свои приятели, а сега циврят и крякат.. Не оправдавам Бойко, но тея неща знаем всички от кой ги е научил. И как не само той, ами 99.99% от българите ще постъпват така по същия начин. Аз също бих уреди приятелите си на хубави, добре платени и престижни чиновнически постове.

#5 Raptor 27.01.2011 в 10:51:56

@ nakadetaka И аз съм далеч от мисълта, че ББ и останалите са света вода ненапита, но имам лошия навик, да гледам фактите. Правят се няколко неща в държавата, които никой преди не искаше да направи. Не мисля, че се правят по най-добрия начин, но се правят. На думи не вярвам, особено на хората (червените и сините) които бяха на власт и се осраха. "Ние ще... ние имаме експерти... ние знаем как..." вече съм го чувал многократно. Е като знаеха, имаха експертите и можеха, защо не ги направиха тези неща когато можеха?

#6 Raptor 27.01.2011 в 10:53:40

Разбира се, всеки би направил това. Нали познатите са хората на които човек има доверие.

#8 No name 27.01.2011 в 11:34:06

Раптор, май забравяш, че точно Бойко тръгна с голямата пропаганда за честност, почтеност, морал. И как предишните бяха мошеници,крадци, нагли и т.н. И все кадърни и честни хора щеше да събира. И много му повярваха. Е, сега ще трябва да си носи кръста, че не спази нито едно обещание. Не знам защо, ама все ми се набива в очи аналогията с Костов. Докато разграбваха държавата, чрез приватизация, той все си дуднеше за неговата евроинтеграция, а Бойко, за каквъвто и гаф да го питат - магистралите, че магистралите. А хората обедняват и озверяват, че всичко на техен гръб се стоварва. Пука му на чичо за магистралите, като не може да си плати гражданска отговорност и да си купи винетка. Та баба ми имаше една много хубава приказка: Колкото повече крак вдигаш да стъпчеш, толкова повече дупе се вижда!

#9 Raptor 27.01.2011 в 11:51:11

@ No name Първо, не са само магистралите. Второ, имаше един филм "Американски президент", там финалната му реч срещу опонента беше нещо в този смисъл: "Той (опонента) прави нещо елементарно. Намира някой типичен проблем на средностатистическия американец, навира му го в очите, и единственото което прави, е да му посочи кой е виновен за него. Така се печелят избори. Не очаквайте от такъв човек да ви реши проблема." Пак повтарям, намирам недостатъци в управлението, но и виждам, че нещо се прави. Не мога да критикувам, преди да видя резултата от това. А във всички думички на опозицията виждам цвърченето на мишките напускащи потъващия кораб. Нищо конструктивно, на тях ли да гласувам доверието си?

#10 No name 27.01.2011 в 11:53:44

Кое се прави ,Раптор, кое? Освен така раздуваните магистрали, ти кое видя? И моля те бъди конкретен?

#11 Raptor 27.01.2011 в 12:18:34

@ No name 1. Връзването на бензиностанциите с НАП. Очакван ефект 200 милиона на година. Можеше да се вържат преди 10 и повече години, сметни колко пари са "спестени" на хазната. 2. Спирането на заменките със земя. И там говорим за големи цифри. Пак от същото министерство, опит за контрол на качеството на хранителните продукти. Успешен или не, ще видим, но е някаква стъпка, за разлика от никаквите до сега. 3. Опита за закриване на "селските" болници, за съжаление махнаха министъра, който се опита да го направи. Нямаш си на идея как се ръководят на принципа на селския феодализъм, как се надписва престой и процедури и как точат здравната каса по този начин. 4. Пробваха да пипнат и енергоразпределителните дружества, не дотам успешно, но тези които са подписали договорите с тях са си чисти национални предатели. Има и още, сега за тези неща се сетих. Разбираш ли, това са явни неща за всеки човек, но никой до сега не посмя да пипне там. Защо?

#12 bzb 27.01.2011 в 13:04:22

Раптор, аз пък се сещам за много други неща, които се обещаваха покрай изборите и благодарение на коико Боко дюнера ги спечели, а после изчезнаха от хоризонта изобщо. Оня ден в Япония пък станало, че тука и коли щяли да се правят... глупости на търкалета. Ако с това ти се изчерпват плюсовете...

#13 No name 27.01.2011 в 13:16:25

Раптор, 1. Очакваните приходи от бензиностанциите ще е като очакваните приходи от вдигнатия акциз на цигарите. Четири година съм работила на бензиностанциите и съм се нагледала на всякакви тарикатлъци. 2. То не остана далавера за заменяне, та ги спряха. А и не видях един осъден и върнал сладките, заграбени терени. А и всеки ще ти каже, че качеството на храните и си остана едно добро пожелание, контрол никакъв, само цените се удвоиха. А ние все още си ядем боклуци, ама на луди пари, защото имали лепенка "Стара планина". 3. "Селските" болници са най-малкия проблем на НЗОК. Да видиш как грабят големите. Само дето държавата пак абдикира в социалната си политика и хората от малките градове, дупе да им е яко ако се разболеят. Много пари ще ги струва да се лекуват в голям град. Финансова политика за сметка на здравето. 4.Пробваха, ама неуспешно! Та затова сега ще въвеждат такса електромер, щото много ги е яд на гадните и алчни разпределителни дружества. Особено министъра на енергетиката, дето е бивш /ама не е сигурно на чий годподар се кланя/ мениджър на ЧЕЗ. Да ви се чуди човек, що за наивници и ентусиасти сте!?! П.С. Не съм нито синя, нито червена, нито пембена. Просто съм нормален човек, когото ежедневно го облъчват, чрез медиите, колко е прост, а всъщност имам уши, очи и акъл в главата, за да сметна на края на месеца, колко съм овътрена от невероятната му политика и обещания!

#14 Raptor 27.01.2011 в 13:25:17

@ No name Аз пък не съм "гербер", просто никой не е предложил нещо различно по тези въпроси. А разликата в мисленето ни я виждам, че ти искаш нещата да станат веднага, а аз съм склонен да изчакам, да видя как ще се развият или ефекта след време. Говорим за сложни системи с много елементи и сложни връзки между тях. Логични са както голямата инертност, така и сериозната съпротива при промяна.

#15 No name 27.01.2011 в 13:45:56

Раптор, чакам този ефект от 20 години. А Бойко беше поредния месия на светлото, демократично бъдеще, след Царя и Костов. И крайният резултат е плачевен. Халваджията, вързан за бозаджията, а обикновения човек плаща сметката на края. Така че, извинете ме, ама взора надежда не види!

#16 Raptor 27.01.2011 в 13:51:38

@ No name Ъъъъ, да имаш някаква идея или само ще си мрънкаме.

#17 No name 27.01.2011 в 13:59:31

Преди време в предаването на Милен Цветков, зрител се беше обадил и беше предложил крута мярка, ама много ефикасна. Нареждаме на един стадиона депутатите, правителството и президента и с една картечница....до крак. После си избираме нови депутати, правителство и президент и ги предупреждаваме, че един ден и те ще стигнат до стадиона, ако не внимават в картинката. Това в кръга на шегата, ама замисли се над идеята за безнаказаността.

Новините

Най-четените