Павел Шопов: Натискат ни да сме добри съседи с Турция

Българският национализъм винаги - и при Освобождението, и при Балканските войни, и сега, е защитен, а не агресивен. Ние, националистите, винаги сме желали да вземем това, което е наше и то да устоява във времето. Думите са на Павел Шопов, заместник-председател на "Атака" и на Народното събрание. С него Webcafe.bg продължава темата за модерния национализъм.

Тази доктрина винаги е една и съща, независимо от епохата, казва Шопов. Определя национализма като "имунната система на един народ", като защита срещу противника, който "иска да му отнема и да подчинява интересите му на своите.".

Това е единствената идеология - защитата на общността, твърди Шопов. Всички останали политически теории - комунизъм, социализъм, либерализъм и прочее - той нарича "идеологеми", защото са изменчиви и противоречиви във времето. Историята на човечеството е показала, че всичко е плод на конфликти между общности, групи или индивиди, това е простата истина на света, в който живеем.

Павел Шопов представя целта на съвременния национализъм така: български банки, родно производство, енергетика и застраховане, а не "печелившите отрасли на икономиката да бъдат продавани за жълти стотинки".

Това значи още независими управници, които не рапортуват пред Москва, Вашингтон или Брюксел. Присъстват също силна православна религия и защита от ислямския фундаментализъм, който "шества навсякъде".

Павел Шопов е категоричен: в интерес на България е Турция да не влиза в ЕС, защото в противен случай ще страната ни ще бъде залята - демографски, икономически и политически.

За Турция

Най-честото обвинение към „Атака" е, че насажда страх от турска агресия, сеейки етническо и религиозно противопоставяне.

Павел Шопов има какво да каже в отговор: "Имперските и реваншистки амбиции на държавата Турция са очевадни. Това е икономическа инвазия, непрекъснатото активиране на чуждоезичното население и неговите сепаратистки стремежи чрез партия ДПС, изкупуване на земя. Ако някой не съзира това, той е смешен човек и политик".

Добросъседската политика на България спрямо Турция е плод на външен натиск, убеден е политикът. "Това дори не е по убеждението на Бойко Борисов и неговите предшественици. Турция е любимото дете на САЩ, които са хвърлили милиарди, за да създадат там послушен политически и военен елит".

Депутатът дава обратен пример с прибалтийските републики и Полша, които поддържат хладни отношения с Русия. "Става въпрос за мъдра и закономерна политика, защото Русия не крие своите имперски амбиции. Това е инстинктът за самосъхранение на един народ".

На Балканите само България прави изключение. "Същото прави и държавата Македония спрямо България. Същото прави Гърция спрямо Турция - Атина има мъдростта да поддържа единствено дипломатически отношения, ако щете на ръба на войната.

А ние? Не е имало период, когато отношенията ни с Турция са били така цветущи. Тези "прекрасни" отношения са еднопосочна улица, по която се движи единствено Турция".

По-големите диктуват

За съжаление, днешният български национализъм е заложник на външни интереси, имперски амбиции и историческото минало, признава заместникът на Волен Сидеров.

Клишето, че национализмът е лош и вреден той отдава на комунистическия режим. "Национализмът и шовинизмът тогава бяха отречени, защото бяха противни на комунистическата идеология. Това, което слушаме сега, не е нито ново, нито необяснимо. Всеки, който се бори за него, е наричан как ли не - фашист, шовинист, ксенофоб - понятия, които са несъвместими едно с друго."

"Ние говорим истините такива, каквито са. Ето защо на някои хора това изглежда радикално, то е като взрив в ушите. Те не искат камъни в блатото и шум в ефира", споделя още Шопов.

Очакванията му са националистическата нотка да бъде употребена на изборите, но без съществена промяна в тона. ГЕРБ няма да се посвени да я използва, убеден е Шопов, а за "Атака" твърди, че промяна в позициите няма да има.

В замяна на подкрепа за ГЕРБ в началото на мандата, "Атака" искаше сваляне на новините на турски език от ефира на БНТ, признаване на геноцида над арменците в Османската империя по време на Първата световна война и т.н., но нито едно от очакванията им не се оправда.

Продължаваме темата с мнения на експерти по проблемите на малцинствата и с представители на други политически сили.

Очаквайте.

#1 паяка 18.10.2012 в 14:15:47

http://www.youtube.com/watch?v=tXYyB9JR4AU

#2 Оня Дето Го Трият 18.10.2012 в 14:18:16

"...в интерес на България е Турция да не влиза в ЕС, защото в противен случай ще страната ни ще бъде залята - демографски, икономически и политически...." "Бедните" турци ще си почупят краката да емигрират в "богата" България Абе тоя къде е живял в последните 30 години, та не вижда, че процесите са обратните.....

#3 fata morgana 18.10.2012 в 14:35:56

И аз мисля, че не е времето Турция да влиза в ЕС. И ЕС и другите християнски държави на полуострова трябва да се стабилизират първо. И нито една от причините, които Шопов е изброил не е първостепенна.

#4 Bobby_gBG 18.10.2012 в 15:14:07

Шопов както обикновено си е написал/казал верни неща, само остава настрана въпроса - а какво се прави по въпроса? Къде са "реализуемите" предложения на Атака? Къде е набора от законопроекти които ще бъдат изпълнени от Атака като (ако) вземат властта? Големи на думите, никакви на действия. >"Бедните" турци ще си почупят краката да емигрират в "богата" България Абсолютно, в Турция определено има много хора дето живеят в много по-мизерни условия от тук, Турция не е само богатата и западна част. И тези хора с най-голям кеф биха се преселили тук в китната ни природа, и да я завладеят и оползотворят като хората. Защото ние не правим нищо с нея, и само я "прахосваме", внасяйки храни от страни, които в някои случаи са дори с по-лоши от нашите природни условия и плодородна почва.

#5 Оня Дето Го Трият 18.10.2012 в 15:27:29

Ти си болен мечтател... Дори да има живеещи мизерно някъде из Анадола, далеч по-вероятно е те да се преселят в някой турски проспериращ голям град или самата Анадола да се замогне покрай подема на цяла Турция, отколкото някой анадолски бедняк да емигрира в Русе да кажем. Що за глупост? По време на възродителния процес Турция (Турция!) си е затворила границите да не прииждат повече мизерници натам, а не България. Същото ще е и сега...

#6 Stavro 18.10.2012 в 18:21:43

А бе ''Оня Дет Го Трият'' ти да турчин бре?

#7 Fedar 18.10.2012 в 18:58:58

Оня Дето Го Трият | 18.10.201215:27 Ти си болен мечтател... Дори да има живеещи мизерно някъде из Анадола, далеч по-вероятно е те да се преселят в някой турски проспериращ голям град или самата Анадола да се замогне покрай подема на цяла Турция, отколкото някой анадолски бедняк да емигрира в Русе да кажем. Що за глупост? По време на възродителния процес Турция (Турция!) си е затворила границите да не прииждат повече мизерници натам, а не България. Същото ще е и сега... --------------- Звучи много логично това, което казваш - турците да предпочетат да емигрират към градове в Турция, които са с по-висок стандарт отколкото София, като Истанбул, Бурса, Анталия. Обаче често реалността е много по-сложна от елементарната логика. Например - китайски градове като Шанхай, Пекин и много други по Източното крайбрежие са многократно по-богати и от София, и от Истанбул. Звучи изключително логично китайците от бедните райони да мигрират натам, а не на хиляди километри от родината - към по-бедната България. Въпреки това, в София китайските ресторанти са на всеки две крачки, а Илиянци е пожълтяло. По неофициални данни - към 30 хиляди китайци живеят и си изкарват прехраната в София, като числото постоянно се увеличава. Друг подобен пример е с италианските емигранти от Южна Италия и Сардиня, които заливат Аржентина, Уругвай и други латиноамерикански страни през 19-и и 20-и век. Със сигурност те уверявам, че и в онези години Ломбардия, Пиемонт, Венеция, Генуа, Флоренция и т.н. са били доста по-богати от тези южноамерикански държави, и въпреки това, италианците са емигрирали натам. Така че не виждам причина да изключваш възможността от силна турска миграционна вълна към България. Най-малкото историята дава доста примери, които категорично отричат твоята теза.

#8 Оня Дето Го Трият 18.10.2012 в 20:00:22

Федар Не отричам, че доста логично звучи и твоята теза. Обаче позволи ми да съм упорит и да ми е трудно да си представя мощна колония от новопристигнали анадолци в Русе. Какво ще правят там - ще завъртят бизнес или какво? Че то за местните няма препитание там. Говорим все пак за опасност от масов наплив от обикновени бедни бачкатори, не за инвеститори... Ако отпадне границата с Турция може транзит да преминат през нас за към Запада (т.нар. лицемерен ЕС), но да се заседи тук някой - едва ли. ПС: Офтопик: ЕС верно е лицемерен - всички лицемерно го плюят, ама драпат натам....за една екскурзия дори. Включително и Павел Шопов.

#9 apropos 18.10.2012 в 20:24:46

Booooobby_gBG , Bobby_gBG , "Шопов както обикновено си е написал/казал верни неща,..." Ама наистина си голям глупак. Какви верни неща бе Боби, какво 5 лева. Всички атакисти сте....абе е... м.... --------------------------------------------- Ето го твоя П.Шопов: Ултранационалистът от Атака и единствен депутат на Волен Сидеров от Пловдив - Павел Шопов, висял няколко седмици в централата на ДПС в София с молба да бъде водач на партийната листа на Ахмед Доган за Пловдив-град през 2001 година. Това разкри специално за plovdiv-online дългогодишният депутат от ДПС Ремзи Осман. Висенето на Павел Шопов, чиято фамилия е Тъпчилещов, става в продължение на три седмици преди регистрацията на партиите за участие в парламентарния вот. Беше минало доста време, откакто Павел Шопов е бил член на Народното събрание от СДС, обясни г-н Осман. Преди тези избори той се правеше на демократ, убеждаваше ни, че ще спечели, но добре, че не сме го предложили на Национален съвет, връща лентата Ремзи Осман. Бяхме на крачка да го направим. Шопов твърдеше, че може да организира голяма подкрепа в Пловдив. Видя се какво направи начело на листата на Атака - вкара само себе си. Всеки има право на развитие в мисленето си, но от демократ да станеш краен националист - това вече е извън представите ми за почтеност в политиката, каза Ремзи Осман. Този момент, как висеше пред централата на ДПС през 2001, съм му го припомнял от трибуната и на миналото и на това Народно събрание, когато започне да говори неоснователни приказки и лъжи, допълни Осман. Даже съм се шегувал: "Павка, сложи поне едно черно яке, защото не приличаш на националист! Но и едно време не приличаше на демократ!" Самият Павел Шопов Тъпчилещов не отрича срамния факт в политическата си биография.

#12 Fedar 19.10.2012 в 01:47:54

8 Оня Дето Го Трият | 18.10.201220:00 Обаче позволи ми да съм упорит и да ми е трудно да си представя мощна колония от новопристигнали анадолци в Русе. Какво ще правят там - ще завъртят бизнес или какво? Че то за местните няма препитание там. ----------------- Aми, откъде да ги знам. Може пък турците да са по-предприемчиви, задружни и работливи от русенци, и да им потръгне там. Кой знае?! Иначе Шопов е ясен - той показва колко е черна Турция не защото го е грижа за България, а защото само на фона една много черна Турция могат да изпъкнат те - спасителите на нацията от партия Атака.

#13 Govedo13 19.10.2012 в 01:57:58

Благовест ако ,чрез берлинския договор ни бяха дали това което е наше според Сан-Стефанския договор, България щеше сега да е една от най-силните държави в Европа. Много ясно е че за малка държава като нашата национализъма е възможен и е единствена опция за запазване на националната ни идентичност и цялост-виж Швейцария например-джудже без ресурси заобиколено от големи и силни държави оцеляло само заради това,че там всеки мъж има оръжие и по закон всички са войници дори и да имат цивилни задължения. Този интересен исторически факт е спрял съседите им от това да ги унищожат, а в днешно време са си намерили ниша в която да са добри. България имаше шанс да си намери такава ниша и да бъде силна, но Комунистите никога не си отидоха и няма и да си отидат скоро. След 20тина години когато Орките и Турците станат мнозинство.Тогава моите деца ще владеят български само говоримо и ще го използват само у дома, а единствената разлика между тях и другите ще е в по-странните имена.За съжаление АТАКА не е това което ни трябва,както на големите не им трябва силна България. Все тъжни истини тая вечер.. Вместо да ебем турците по всякакъв възможен начин- брутални такси на техните тирове понеже не са ЕС, визи за гражданите им ала САЩ с яко чакане, пълен бойкот на влизането им в ЕС докато не си признаят за геноцида над Българи и Арменци и докато не си платят репарациите по договорите то ние тихичко се продаваме, турският бизнес тихичко ни купува, ДПС тихичко научи всички помаци който не знаеха турски на турски, имаме си турски радио и телевизии и се построиха хиляди джамии, помаците станаха на турци за 20 години. Преди време минах на път за Перперикон през техните земи- разни забравени от Бога места като Джебел и подобни-тези хора са примитивни,живеят в мизерия но са 100% верни като кучета на техните ДПС господари, подготвени са да ни спретнат 1 Косово/Босна няма съмнение. Като се прибера в БГ и майка ми гледа турски сериали направо нещо в мен се къса и гледам по скоро да се махна. Спасявайте се по единично преди да стане Булгаристан.

#14 Bobby_gBG 19.10.2012 в 08:01:12

Говедото се абсолютно прав, ама това разните ми ти либерални метросексуални "толерантни" форумци и българи няма да го осъзнаят докато не станат булгаристанци. Ама като го гледам тоз овчи народ доста често си мисля че дори като Босна и Косово няма да станем, - просто ще си измрем един по един, "безкръвно" затриване на етноса и доброволно влизане в кланицата - докато младите бягат навън и до 2-3 поколения ща се тотално омесени с местните етноси, а тук останат само пенсионери на доизживяване. Ако бъдат оставени от местните орки де, които тогава ще са толкова гладни и озверели от липса на млади българи дето да ги издържат че ще опоскат всичко в държавата до шушка - като нашествие от скакалци. Та тогава вече всички (останали тук пенсионери) ще се молят Турция да ни завладява колкото се може по-бързо, че да спаси последните от тях от орките като сложи някаква що-годе държавност.

#15 Оня Дето Го Трият 19.10.2012 в 08:31:21

Стига рива бе, Гюджеменов, тук въпроса не е дали БГ ще стан Булгаристан, а какво прати т.нар. националисти за да не стане това така. Какво тогава означава твоя проповядван национализъм? Ами казвали сме го - нищо! Цитат от Федар: "Иначе Шопов е ясен - той показва колко е черна Турция не защото го е грижа за България, а защото само на фона една много черна Турция могат да изпъкнат те - спасителите на нацията от партия Атака." Смени Шопов с Гюлемезов и пак остава вярно

#16 янаки 19.10.2012 в 08:39:11

Толкова много приказки за нищо. „Каквото си дробил това ще сърбаш.” И още една поговорка: „На калпавия моряк водораслите му пречат.” Турците са ни виновни, защото живеели с носталгията си за миналото си могъщество, и, виждате ли, активирали „чуждоезичното” население. За нас може да е чуждоезично, но за тях си е тяхно. Щяли да изкупят земята. Факт е,че на нас земя не ни трябва. Ако някой си мисли, че швейцарците ще я изкупят, нека си вярва. Руснаците и те имали великодържавни амбиции. И американците имали. Само ние нямаме, След 20 години бъдещото поколение българи щяло да бъде малцинство и виновни за това са турците и руснаците. Ами хубаво – щом това ви утешава.

#17 Шебек Хасан 19.10.2012 в 09:01:07

Национализма е имунната система на всеки народ. Без него няма да оцелеем. Не трябва да се изпада в крайности, защото не сме най-великите, но в никакъв случай не сме и най-простите, както ни се внушава вече 20 години. Всички виждаме до къде ни докараха за две десетилетия безхаберие, нихилизъм и толерастия. А това, че Атака са назначени за "националисти" е отделен въпрос.

Новините

Най-четените