Защо завиждам на турците

Провокирано от "Минус 6 българи на всеки час".

Не три дни, колкото бях в Истанбул, един ден е достатъчен, за да види човек много неща, които да го изпълнят със завист.

Завиждам на турците, че навсякъде преобладават млади хора, и те не висят, облечени с бутикови дрешки, по заведенията да си мечтаят как да станат мафиоти и фолк певици/порно звезди, ами работят каквато работа намерят.

Завиждам на турците, че имат наборна армия от млади хора, която е в състояние да отстоява националните им интереси, а не чакат разни бюрократи от приятелски и съюзнически държави да отстояват националния им интерес и суверенитет, съобразно интересите на тези, които са ги назначили на тези постове.

Завиждам им и защото тези момчета, откъснати от "майчината грижа", оставени сами на себе си при трудни условия, имат шанса да станат мъже и да носят отговорност като мъже.

Завиждам на турците, че имат полиция, присъствието на която се вижда навсякъде. Полиция, която е твърда, а според престъпниците - брутална, но затова пък в един многомилионен Истанбул тежките престъпления - убийства и грабежи, са сравнително редки и човек вечер спокойно може да се разхожда по улиците. Стига да внимава за чантата си, защото и тук си има всякаква местна и международна измет. 

Завиждам на турците, че макар и тяхната администрация да е корумпирана - като навсякъде по света, когато става дума за национални интереси, управниците им имат чувство за мярка. Пример - строежът на най-голямата метростанция на европейския бряг на Босфора. Прокопан е тунел под пролива за милиарди долари, а метрото не върви към азиатската част, защото при строителните работи на метростанцията са разкрити останки от най-древното селище по тези места.

И с години вече археолозите разкриват и вземат мерки за съхраняване на разкритото. Загубите са колосални, но ще спечели бъдещето. Още една достъпна за туристите забележителност на Истанбул.

Завиждам на турците, че стоките по магазините им са турски, а супермаркетите и МОЛ-овете на търговските вериги се броят на пръсти.

Завиждам на турците, че турските пенсионери плащат само 10% от стойността на лекарствата си, а за животоспасяващите - нищо не плащат. Така че за тях не съществува проблемът: да се нахранят ли или да си купят необходимите им лекарства.

Завиждам на турците, че тяхната администрация не отлага за бъдещите управници решаването на основните проблеми, а ги решава. А проблемите им са сериозни, от една страна бързо растящите големи градове, от друга изостаналите със столетия провинциални райони в Азия.

За Истанбул проблемите са като на София - транспортът, замърсяването, но и водата. Но се решават.

За да докарат още вода за бързорастящия град (колкото три Българии) са отклонили една азиатска река, прокопали са тунел под Босфора и са закарали водата в европейската част на града.

Започват строеж на нов висящ мост през Босфора, за да отклонят движението Азия-Европа извън града. Да не говорим за метрото, все някога археолозите ще приключат.

За да решат проблема с боклука, в старата част на Истанбул е изградена вече и се разширява към всички части на града система за подземно, непрекъснато изнасяне на отпадъците към местата за преработка. На много места има метални бетонирани контейнери с подвижен капак, пускаш вътре торбата с боклуците и тя си върви по каналния ред. Като завършат тази подземна система, мисля, че няма да е трудно да научат с глоби населението и туристите да не хвърлят книжки по земята.

И за други неща им завиждам на турците, но най-много им завиждам, че каквито и изпитания да им прати съдбата, те ще оцелеят, защото имат бъдещето на младостта - средната им възраст е 29 години.

Има и много други неща, за които не само не им завиждам, ами съм благодарен на съдбата, че съм роден в България.

Само исках да кажа тук, какво, ако се правеше и в България, както в нашата южна съседка, наистина щяхме да имаме право да гледаме на нейните жители с чувство на превъзходство.

#3 Ben Dover 12.06.2012 в 12:17:03

Пък аз завиждам на всички държави по света за пътищата.Искам магистрали.Омръзна ми да си чупя колата по разни скапани дупки и да се боря с ТИР-овете за независимост.Може ли да нямаме нормални улици дори в столицата?!?!? УжасТ

#4 tougherty 12.06.2012 в 12:29:38

Аз пък завиждам на всяка държава с нормално политическо управление, защото малко или много благоденствието на народа се дължи на патриотизма и честността на политиците й. В държава, където изобличаването в корупция и недекларирани доходи на заместник министър-председател не води до оставка, единственото бъдеще е да се завижда на другите.

#5 Оня Дето Го Трият 12.06.2012 в 12:31:16

С две ръце се подписвам под тая статия! Който е общувал с турци, а не чете за тях само от приказките за хайдути, ще се съгласи с написаното. Само че как да го обясниш това на родните патриотари И грях ми е пред Левски или Ботев, ама 100 пъти по-добре ще е за тези земи ако ни завладеят турци, вместо да ни управляват атакаджии (буквално и небуквално)....

#6 lele male 12.06.2012 в 12:41:25

На никого и за нищо не завиждам! Всеки да си гледа в собствената чиния.. Празна или пълна - няма значение... Защото всеки сам за себе си знае какво му коства, за да я напълни... Бог дал - Бог взел!

#8 Оня Дето Го Трият 12.06.2012 в 13:04:28

То същото и на теб ти се е случило гледам - чел си една книжка....за хайдути и заптиета Не е лошо да спестиш някой лев и да надникнеш в модерна Турция как е Да, анадола не е Истанбул, но и Видин или Кърджали не е София.....ако ме разбираш А за състоянието в Кърджали не е виновна Турция, а България...чат ли си

#9 Iratais 12.06.2012 в 13:15:30

Авторе - нещо грешно инфо имаш...При турците вече почва да намалява сериозно раждаемостта (говора за турския етнос не за турските граждани като цело). Кюрдите се множат по-бързо от наще мангусти. Нема кво да им завиждаш на тюркиетата щот скоро ще се чудат кво да ги праят кюрдите. Приятел турчин ми е разкавал, че на кюрдската Нова Година жандармерията излиза по улиците че кюрдите бесуват много по това време. Ердоган ненапразно преди година некъде пак се изцепи туркините да раждали повече щот иначе турците били застрашени от намаляване и застаряване на населението. Не са толко зле кат нас в това отношение ма не са и цъфнали. Иначе си имат плюсове спор нема. Азиатската част на Истанбул е пълна с нови и модерни сгради и добра инфраструктура. Истанбул си е сравн. чист и поддържан град...Измир обаче по ми аресва. Но Турция си е държава на големи крайности - по на запад са си европейци почти. На изток - талибан до муджахедина мила моя майно льо.

#10 Оня Дето Го Трият 12.06.2012 в 13:23:17

Колко от коментиращите под тази статия са стъпвали в анадолско село?

#11 lele male 12.06.2012 в 13:32:26

Ако авторът замени глаголът "завиждам" с "виждам" и аз бих изръкопляскала под статията! Завистта, авторе, е особено чувство за справедливост. Има два вида - користна и безкористна. Користна - "Искам и аз да имам!, безкористна - "Искам и той да няма!"

#12 Ben Dover 12.06.2012 в 13:37:13

Е,де не се хващайте за думата "завиждам"

#13 lele male 12.06.2012 в 13:39:36

Дума кости няма, ама кости троши

#15 Rodrigo Diaz de Vivar 12.06.2012 в 14:55:07

Минималната, наречена още социална пенсия в Турция е 411 евро. Или 941.19 лири. Или 805.65 лв. Тази пенсия е "социална", възможно най ниската в страната. При условие, че цените на 80-85 % от стоките са по-ниски от тези в България, сметката е ясна. И при пенсионна система, така направена, че ако един мъж или жена са започнали работа на 18 години, на 47-48 са вече пенсионери ... И при пенсиониране, абсолютно всички граждани получават по едни около 20 заплати ... Професора, баща ми, взема около 550 лв. пенсия. Или 643.50 лири. Приятел на баща ми от детството, също пенсиониран професор, но от турски университет, взема 8240 лири пенсия. Или 7053.44 лв. Плюс един огромен калпак с пари, когато се пенсионира. Ами, да, завиждам им.

#17 Bobby_gBG 12.06.2012 в 15:08:43

Абе и аз не им завиждам на турците, така както каза и автора >Има и много други неща, за които не само не им завиждам >, ами съм благодарен на съдбата, че съм роден в България. Но е абсолютно прав че всяко едно от тези неща е правилно и важно, и показва че на турските държавници им пука за държавата им, и работят за нейното благо. Неща които с най-голямо удоволствие бих видял приложени и в България, но нашите държавници просто не са дорасли за това, а и овцете в държавата няма да позволят да се изберат по-добри. Ще си блеят и пасат тревичка, докато не дойдат онези дето не се множат като хлебарки и не им изгорят ливадката.

#19 Bobby_gBG 12.06.2012 в 15:17:35

17 Ivan Milushev | 12.06.201215:02 Всъщност като се замислям сега авторът на статията е прав за доста работи и аз малко го флеймнах незаслужено.Но това не променя факта че Оня ше продаде и род и родина за 2 кебапчета и една бира. -------------------------- Не, той няма да я продаде. Той ще седи отстрани и с усмивка на устата ще си хапва кебапчета и пийва бира която сам си е купил, докато корабът Титанк-България потъва, и периодично ще се изправя колкото да отстреля някой дето се опитва да запуши дупките в кораба, и ще продължи да си пийва биричката с кеф. За него титаник не потъва, всички които се опитват да запушат дупките са тъпи, и вместо да ги запушат ще отворят нови, затова трябва да ги спре, защото иначе може да препречат успешния ход на титаник.

#20 Iratais 12.06.2012 в 15:17:38

Само да споменем, че съм слизал надоле до Денизли. Оно е малко градче верно не е баш село. Имам приятели от Адана. Кат са одили войници и единия е пращан на изток. Ми не е убаво там и човека си беше бая доволен че е минало това време. Цигания голема. Стрелят по тех отнекъде, пада войник утрепан и не могат да намерат стрелеца...Даже шефката ми туркиня им се подиграваше на тия източните, че си бършели гъзовете с камъне. Пак казвам, че онова де го дават по сериалите не е баш така у реалността. Турция има много с кво да се пофали, но и има страшно много трески за дялане и яз по искам да гледам на Запад за модел отколко към Турция. Да не говора па кво ми е разправал един друг познат (алеви) де апвал месце по време на пости. Тия около него му казали, че не е убаво и да престане. Он им казал да си гледат работата, че той не верва на тия работи и целия клас му се нафърлил та му строшили кокалите (това още у училище кат е бил). А он ем е муслиман ако и да следва друго течение. Праете сметка ако това христиенин го каже. И това става у Адана къде не е малък град и се води развит. Тъй че има много аспекти на живота у Турция и требва трезва преценка се праи, а не да се залита от една в друга крайност. Турците де яз познавам до един са много точни ора между другото.

#21 Оня Дето Го Трият 12.06.2012 в 15:23:53

Милушев Ти Оня го заеби......Оня е нарочно толкова радикален за да те раздразни и за да ти подскаже, че автора е прав все пак Не може да гледаш с надменно отношение на Турция, при положение, че върви с пълна сила напред и в правилната посока, а България дето не можеш да се разминеш от патриоти и патриотари затъва от десетилетия насам Дай малко пушкала на простите селяни у нас и ще стане същото като из Анадола. Но при мощния икономически възход на Турция по-вероятно е анадлски талибан да се цивилизова, докато при нас и образовани хора се видиотяват....е виж го Бобчо например Пак казвам - нямаме право да гледаме така пренебрежително на базата само на притчи за хайдути и заптиета....

Новините

Най-четените