И в телевизора ще се окопаем

Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов предлага директорите на националните телевизия и радио да бъдат сменени с два месеца по-рано - за да е сигурно, че процедурите няма да съвпаднат с изборите. Казано иначе, ще бъдат избрани от настоящите управляващи.

Затова ли се прибра от Брюксел евродепутатът на ГЕРБ Емил Стоянов - да оглави БНТ (или БНР)?

По принцип, всяка властвала в България партия се опитва да назначи свои хора на всички възможни постове в държавата. Не защото политическите ни сили са се препълнили с експерти. Просто така лесно се изграждат могъщи корупционни практики, а също и по-ефективно се пречи на противниците - политически и икономически.

Обикновено разчистването на чиновническия апарат от "предните" и слагането на "нашите" е свързано с дълъг и болезнен за обикновения гражданин период, в който просто нищо не работи. Старите кадри се бранят със зъби и нокти, а новите най-често хал хабер си нямат от работата и навлизат бавно. Така беше и в първата година (та и отгоре) от мандата на ГЕРБ.

Ситуацията е драматична и в най-скромното държавно учреждение, а какво остава за такива структури като БНТ и БНР. Последните няколко години показаха, че един политически назначен генерален директор в опозиция не може да бъде махнат лесно и безшумно - особено, когато има цял мандат пред себе си.

Почти сигурно е, че при смяна на властта догодина по това време ще има "спонтанни" журналистически стачки, изявления в ефир и всякакви други циркове. Класическа бомба за следващия наемател на "Дондуков" 1.

А и не само. Въпреки всичките си недостатъци, Националната телевизия и (в още по-голяма степен) Националното радио са от малкото български медии, където се търсят всички гледни точки към темите - в това число и по-неудобните за властта и близките й бизнес кръгове. Парадоксално е, но в този аспект получаващите пари от бюджета БНТ и БНР силно се отличават от излъсканите (и беззъби) частни национални медии.

Два конкурса по-късно, това може да се промени. Тъкмо преди изборите.

#1 Селски бек 25.11.2012 в 14:45:54

"По принцип, всяка властваща в България партия се опитва да назначи свои хора на всички възможни постове в държавата...", а ЛИзанов пак трябва да плаща дългове! Както беше казал един вицепремиер "Е..а си държавата, щом аз съм и Ентелигенцията"

#2 VL-2 26.11.2012 в 09:47:55

Или както каза Боко: "Какъв мин. предс. съм ако не мога за един кирлив митничар (Вучката) да кажа дали да работи на държавна работа или не?" Всеки си го има за свое това нещо, държавата. Всеки народ заслужава управниците си!

#3 Borracho 26.11.2012 в 11:03:44

На тоз пингвин от снимката, нали жена му била някаква в общинския съвет, пък общинския нали се управлява от ГРОБ, та пингвина е яко наведен заради жена си. Каквато му външностт, такава му и работата - мастийска!

#4 Чинчифон 26.11.2012 в 12:57:58

Ако този Лозанов имаше достойнство,щеше да си потърси работа,която да разбира.А той управлява електронни медии без да умее да прави разлика между електрически ток и напрежение.Но знае кой точно да управлява всяка медия.Ние сме страната на вечните лидери и ръководители.Даже и водещите на ТВ предавания станаха пожизнени.Само си сменят медиите за повече пари.

Новините

Най-четените