Жалките останки от едно жалко минало

Високи сини планини и красиви безкрайни поля. Балканът е страшно място, особено по онези върхове, сред гъстите гори и стръмните урви...

Там се издигат ужасяващите очертания на огромен монумент, построен през 1981 г - грозният символ на престъпния политически режим, който разграби, отне и омерзи живота на две поколения българи. Това е паметникът Бузлуджа. Подигравка, построена върху страданието и нещастието на българския народ, надвиснала над нас, хвърляйки ледената си сянка върху ни.

Паметникът изглежда така, сякаш всеки миг ще се срути и ще смаже всичко под каменната тежест на силата, която го е издигнала. С огромни, тежки бетонни букви на входа е изписан част от Интернационала - химн на пролетариата, който започва с красивото „На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда!" Роби на труда. Трудът е нещо лошо и независимо от образованието и уменията си, всеки трябва да копае в калта, докато не изкопае собствения си гроб и не легне сам в него. Така твърди комунизмът.

Ръждясалите врати на входа са заключени здраво

Вдясно една буква „Д" от отвратителния призив всеки момент ще падне и ще се натроши на парчета в земята. Вляво от кръглата куполна зала се издига огромен пилон с две червени петолъчки. Гледайки нагоре към него, на човек му се струва, че той се наклонява напред и всеки момент ще се срути. Чувството е отвратително. Слуховете твърдят, че петолъчките са направени от рубини. Едва ли.

Досетлив предишен посетител е изкъртил тясна стъклена фасада с малки размери високо в стената, през която може да се влезе в паметника. Първото, което се вижда от другата страна, е тъмнина. Усеща се влага, която лепне по кожата. На пода има дебел слой прах от паднала кървавочервена комунистическа мазилка, изкъртени изкривени метални врати, през които някога са минавали видни комунистически величия, разрушени стъпала, водещи нагоре към овалната зала и надолу към гардеробната и тоалетните.

Вътре няма никакъв живот. Има само разруха. И капки. Отвсякъде капе вода, стичаща се по разрушените отдавна ръждясали железа, крепящи полуразрушения вече покрив на монумента. Кап-кап-кап.

Декор за филм на ужасите.

Овалната зала е връх на артистичното изкуство. Блестящи мозайки, изобразяващи различни сцени, украсяват стените й. Красиви девойки и протегнати напред ръце, които държат с устрем червени звезди, изпълват пространството. Огромните лица на Маркс, Енгелс, Ленин, Георги Димитров и прочие държавници гледат надменно към центъра й. Времето и хората са разрушили голяма част от рисунките, на пода се търкалят парчета от лъскавата мозайка, железа и вата, всичко това част от прекрасния тоталитарен строеж.

Едно от лицата е изцяло премахнато (Тодор Живков), по стените личат следи от хвърлени по тях камъни. В центъра на тавана сърпът и чукът и „Пролетарии от всички страни - съединявайте се" величествено се извисяват над цялата тази разруха и обуславят партийната доктрина. Различни графити с хитроумни послания са надраскани върху безценните светейши лица. През процепите на тавана проникват светлина и дъжд. Извън залата има коридор с панорамни прозорци и още мозайки, които са почти изцяло унищожени.

От тавана виси вата на парцали, ръждиви стълби водят към нищото, пълно е с прах и мухлясал комунизъм. Оголени тухли страдат мълчаливо по загубеното щастливо време на блясък, пленуми на ЦК и събори.

Рушащата се мазилка в дома-паметник, построен в чест на този безбожен и убийствен режим не е достатъчно да бъде доразрушена, за да се премахнат последиците от него.

Националноотговорното мислене и критичният поглед върху нещата са единственият начин, по който можем да пренебрегнем съществуването на грозния монумент. Но дори той да изчезне, белезите в народното съзнание ще останат.

Сега призрачните останки на Бузлуджа предизвикват смях и съжаление

Но страшна е дори само мисълта за събитията, случили се вътре. За хората, заседавали там. За червените ескадрони на Смирненски и интернационалните въжделения на робите на труда. За убийството на морала и ценностите. За отнетото достойнство на образования човек, който бе смазан от комбайните и плуговете на работническия режим.

Ние още страдаме и ще продължаваме да страдаме от призрака на Бузлуджа, докато не си дадем сметка, че всеки един от нас е отговорен за случващото се в социалния и политическия живот на обществото ни.

Кръглият пантеон на смъртта, макар и поруган, все още съществува. Заличеното лице на Тодор Живков продължава да гледа с безликия си силует към руините на своята някогашна слава. Тези руини трябва да бъдат погребани веднъж завинаги.

От нас, децата на свободата.

Текстът е публикуван в блога на автора

#1 Прокопи 02.10.2014 в 07:50:33

Целият ми съзнателен живот е преминал след 1989 г., но подобни текстове изглеждат по-смешно и жалко от въпросния паметник, като последен напън на баба-рентиерка от центъра на София. Децата на свободата едва ли ще обърнат внимание, защото не живеят с миналото, а с настоящето и бъдещето. Все се надявам бъдещето да е по-добро, щото настоящето е пълен шит.

#2 Bono-2 02.10.2014 в 08:59:10

Автора има силно изразени маниакални наклонности. Ако някой му даде малко власт и ще избие всички хора, обявяващи се за комунисти. Искам да му кажа че комунистическа мазилка не съществува. Има декоративни, водонепропускливи и др. мазилки, ама комунистически не съществуват. Да отиде до магазина да пита. Автора, като дете на свободата (моля?), е от хората, които за всичко обвиняват престъпната комунистическа върхушка. Дето се вика и сега те са виновни нали Айде стига толкова внимание.

#4 AlahAkbar 02.10.2014 в 09:37:51

На този връх, за свободата на България са проляли кръвта си четниците на Хаджи Димитър. Излишно е да споменавам - по нищо не личи това, комунистите бяха и са верни само на Масква. Безродници... Съгласен съм с Мануела - да се товарят на чинията и към Сибир, обезлюдявал се нещо напоследък. http://asiarussia.ru/blogs/4322/

#6 Rowan 02.10.2014 в 10:15:32

Трябва да има призраци от миналото. Ако са забравени, че ги изкопаем, ще ги поизтупаме от полепналата пръст, и пак ще ги наврем под носа на хората. Да не забравят! Да видят те, какво е било, какво са толкова самодоволни – карат ми моля ти се лъскави коли, ходят на почивки из Гърция… Срама нямат! Враговете не спят, те са сред нас! Всъщност от снимките има полза, от текста – не. Снимките ясно показват, как човеконенавистното, може да се облече в красива дреха. Паметникът трябва да стои, за да напомня до какви висоти може да се стигне, ако хората не мислят с главите си, а чакат да им кажат истината от телевизора. Монументален символ на човешката глупост и стадния инстинкт на българина. Трябва да стои, защото нищо не се е променило в главите на хората, смениха се кумирите, смениха моркова със зелка и стадото тича подир новото лакомство. Защото овцете без пастир не могат. Овцата е животно, което не може да си намери само паша, животно щастливо да бъде стригано и доено. Благодарно е че го използват и паметници вдига даже… Само овцата може да боготвори човека, заради това, че не е заклал точно нея, а някоя друга овца. Заради такива неща паметника трябва да стои и нови трябва да се вдигат – на новите кумири. За да може и нашето поколение, както това на родителите ни, един ден да застане пред руините на новите паметници и да каже: „Бах мааму, нима и аз бях част от това?“

#7 dedo adji 02.10.2014 в 10:17:51

....Призрачните останки на Бузлуджа предизвикват смях и съжаление,,,, Вярно. ами защо тогава да се занимаваме с тях? За безопасност на посетителите да ги оградим и да поставим табели, че влизането е на свой риск и отговорност и толкоз. Виж, паметникът на съветската армия в София е друга манджа. Паметник на чужда армия няма място в сърцето на столичен град, това е ясно дори на поклонниците му. Ами сега кво да праим? Радикално решение би било да се отцепи районът за 24 часа и да се намигне на бандите от факултето. За 24 часа ще стане на скрап. Ама не бива, това все пак е произведение на изкуството, в него е вложен талантът на наистина големи български творци. Мястото на произведенията на изкуството е в музеите. Идеалното би било да се премести на някоя поляна край града и там болшевиките да му се кланят, да полагат цветя и да приемат пионерчета в подножието му. Да ама те са го направили огромен и преместването ще струва една шапка пари. Толкова пари се досвидяха даже на върлите антикомунисти като бившия кандидат за член на БКП Иван Костов и авера му Бакърджиев. затова се задоволиха с мавзолея, макар, че без мумията вътре, той е просто една сграда. Ами да поискаме от Русия, която е толкова загрижена за паметника, пари за преместването му, с обещание за дължимата почит и денонощна охрана срещу вандалите. Путин бълха ще го ухапе. Но докато той се бръкне, щем не щем трябва да го търпим, да го подминаваме с пренебрежение и да не придиряме много на вандалчетата, когато от време на време го боядисват. В края на краищата, не пречим и на червените боклуци да полагат цветя, нали.

#9 паяка 02.10.2014 в 11:38:39

Жалките останки той събрал във хладен гроб ги закопал и върху бучките от пръст се изпикал на кръст.

#11 boron 02.10.2014 в 12:12:16

Промитият мозък на авторката гарантира и ЖАЛКО бъдеще на тия географски райони.

#12 dedo adji 02.10.2014 в 12:36:01

Мануела, какви такива познати си завъдила? Дори за един привърженик на евроатлантическите ценности това е нездраво любопитство. ако на такъв му падне някоя керемида на главата мога да го съжалявам колкото циганин убит от ток при кражба на жица. Аз чинията съм я виждал само на картинка. В моето юношество, при задължителното поклонение на Бузлуджа, още я намаше. Но си спомням един малък паметник на Хаджи Димитровата чета. Той стои ли още?

#13 HiFresh 02.10.2014 в 12:50:53

Т.н. паметник може успешно да се рекламира в Холивуд и в него/около него да се снимат подходящи филми при този перфектен декор - Община Стара Загора може да получи значителни парични постъпления. Същото можеше да стане и с мавзолеят в София, но уви. А защо другарите от БСП и всичките им леви партийни разклонения не запретнат ръкави и да си изчистят боклукшарника. Може да организират съботници начело с др. Станишев, Миков, Майчето, м-р Деянов и т.н. Червените милионери пък може да се бръкнат и дадат по някой милион за делото... Руското посолство да не дреме, ами също да финансира хигиенизирането на пространството. Другари, може би ви се струва, че ви се подигравам, но ако вярвате в социализъма и комунизъма истински /така поне предизборно говорите на бедните пенсионери/, защо не се стегнете и да поработите!?

#14 Алилуйщина 02.10.2014 в 13:07:21

Паметника е паметник, защото на него пише какво напомня…Паметникът бил виновен!? Най-силно ме учудва желанието на разни хора да рушат, рушат, рушат. Било останало от комунизма. Е, и? Голееееми демократи се извъдихме. То нали по това личи - колко сме разрушили… Паметниците са обърнати към вечността. В България обаче, много по-важната им роля е да се обръщат към съгражданите, да ядосват противника, да парадират с власт или пари. През 90те години битката се води по оста комунизъм-антикомунизъм. След 2000та паментиците стават оръжие в етническите битки.Въпросът „кои сме ние” с нова сила се поставя в България, за която в ЕС никой нищо не знае. Паметниците са начин да се бележи мястото, да му се даде неповторима специфика. Разбира се главното е да те признаят. Само че как?...Забравяйки за идеологията, сам по себе си паметникът Бузлуджа бе уникален като архитектура! За любопитните……………………http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=12319…………………………

#16 Бате Наско 02.10.2014 в 15:42:40

Женското име Елвира винаги е предизвиквало в мен асоциации за нещо много красиво, грациозно и пълно с доброта и нежност. Чудя се как едно толкова красиво (надявам се) създание може да концентрира в себе си толкова апокалиптично отрицание, негативизъм и жлъч... Въпросната статия буди в мен съжаление за явно фатално увреденото вече съзнание на "авторката". Замисълът и реализацията на паметникът на Бузлуджа бяха прекрасни и символизираха апогеят и достиженията на една система и общество с безспорни постижения! Идеални неща в света няма никъде, но тогава имах Родина, с която се гордеех във всяко едно отношение - икономика, култура, спорт, селско стопанство, здавеопазване социална ангажираност на държавата, вътрешен ред и сигурност, армия и пр. Сега ме е срам, че съм гражданин на държава от задния двор на Европа, будеща съжаление и неприязън в новите ни партньори...иначе обаче споделяща т. н. евроатлантически ценности...

#17 Dox 02.10.2014 в 18:31:31

Авторката е пропуснала нещо изключително важно - там, вътре, има не само комунистическа мазилка, ами и остатъци от комунистически въздух. Крайно време е този въпрос да се постави на сериозно обсъждане и да се вземат мерки. "Нищо ново под слънцето", както казал Соломон /ама не Паси, не, а онзи, еврейският цар/. Същият болшевишки плам, същия патос, така характерен за свръх-амбициозните натегачи от онова време. С тази разлика, че тогава те имаха поне ясна цел. Вече четвърт век ние се занимаваме основно с това, да променим или заличим историята си /ако може/. Е да де, ама не става. Не може. Тези паметници са част от нашата история, а не от нечия друга. Да не приемаш историята такава, каквато е, това значи да не приемаш и себе си като част от този народ. А от кой друг, тогава? В други държави има паметници на Наполеон, площади на негово име. И какво, тръгнали са да ги демонтират или да им сменят имената? Напротив, грижат се за тях и ги поддържат. Ние като преименувахме улица Жданов на Пиротска, та какво? Пирот вече е български или ...? Чак сега разбирам защо повечето българи живеят в бедност. Ами то било заради паметника на Съветската армия бе. Дайте да го махаме час по-скоро, че нещата да се оправят най-сетне. Подобни мераци говорят само за едно - тотална безидейност и липса на каквато и да било смислена визия за бъдещето. Мисля, че в случая е подходящо да се припомни следната мисъл на Айнщайн: "Политиката е махало, което се колебае между анархия и тирания, и движението му се поддържа от постоянно обновяващи се илюзии".

#20 Dox 02.10.2014 в 19:03:55

Фридке, Позволи ми, Како, да ти дам един безплатен съвет - ако още не си я изхвърлила тази марка, пази я. Не се знае каква ще и е цената след оше някоя година.

#21 Conspirator 02.10.2014 в 23:14:11

Да видим... Чукам на чичо Гугъл името на автора на статията-Eлвира Николова. По навик прибавям и едно НПО след името,защото има една такава тенденция хората от НПО-та да пишат и обясняват. Излиза следният резултат.Елвира Иванова Николова.Член на Управителният съвет на ''Българско сдружение за честни избори и граждански права - национална асоциация''регион Плевен.Сфера на дейност: Законодателство, застъпничество, публични политики; Защита на човешки права . Почуквам нататък чичо Гугъл и следващият член на управителният съвет на това НПО-Пройчо Караиванов.Инициатор на флашмоб инициативата в Плевен.Димитър Керин...Кандидат на партия ''Атака''за Район централен -Димитър Петков Керин. Спирам и се завръщам към фундаменталното..."За отнетото достойнство на образования човек, който бе смазан от комбайните и плуговете на работническия режим."

#22 Ролинс 03.10.2014 в 02:37:45

Dox | 02.10.201418:31 ------------------------------------------------------------------------------- Абе чичка, ти да не си новия ник на Чинчифона И той само цитираше Айнщайн и пишеше някакви лозунги. " Да не приемаш историята такава, каквато е, това значи да не приемаш и себе си като част от този народ." Не, историята е такава каквато е. Не може да се промени. Но по начина, по който се отнасяме към нея, можем да предадем на новото поколение, отношението (презрението в този случай) ни към определени исторически периоди. Ако се демонтират паметници, мавзолеи, преименуват булеварди от Карл Маркс на Владислав Варненчик, нашите наследници ще разберат, че ОНАЗИ част от историята е била ГРЕШКА и ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ, НИКОГА. "Чак сега разбирам защо повечето българи живеят в бедност. Ами то било заради паметника на Съветската армия бе." Не заради паметника, а заради самата Съветска Армия. Паметникът само я превъзнася тази същата окупаторска армия, която ни натресе тази същата бедност.

Новините

Най-четените