Как се е родил митът за връзката между ваксините и аутизма?

Защо хората са започнали да мислят, че ваксиниранeто на децата против морбили, паротит и рубеола (MMR ваксина) причинява аутизъм? Бащата на тази лъжа е д-р Андрю Уейкфийлд , английски хирург и медицински изследовател, който е публикувал проучване в известното списание The Lancet през 1998 година, в което твърди, че е открил връзка между ваксините и развитието на аутизъм.

Аутизмът е разтройство на развитието на мозъка, което причинява социални, когнитивни и комуникативни увреждания. Усложненията и симптомите могат да варират значително.

Заболяването не подбира етнически или социоикономически групи. Може да бъде засегнато всяко дете.

Настоящите проучвания сочат, че заболяването е резултат от генетично предразположение в допълнение с компонент на околната среда. Но според Националната асоциация за аутизъм на САЩ, зачестяващото диагностициране на аутизма през последните 20 години не може да се дължи само на генетично предразположение.

Когато е публикувана статията, тя се разпространява като горски пожар по Света, всявайки страх у родителите и педиатрите. Но разследване на работата на д-р Уейкфийлд, продължило десетилетие, и проучвания върху над 25 782 500 деца, стигат до извода, че връзка между ваксините и аутизма няма. Статията на Уейкфийлд е свалена през 2010 година, поради липсата на точен статистически анализ, липса на контролна група, източник на данни -  спомените на хората, заключения, които не се основават на реални факти и само 12 тестови обекти…

Всички автори на въпросната статия са 13, а генералното заключение е направено на базата на само 12 деца.

След 1998 година учени провеждат множество проучвания, за да разкрият каква е истината. През 1999 година се публикува изследване проведено с помощта на 500 деца. Връзка между ваксините и аутизма не е открита.

Но за да са по-сигурни, 2 години по-късно учените провеждат ново проучване, но с 10 000 деца.

В Дания провеждат проучване с 537 000 деца, а във Финландия проучване с 535 000 деца. Не само, че никой не е могъл да възпроизведе резултатите на Уейкфийлд, но те дори не могат да намерят каквато и да е връзка между ваксините и аутизма.

През 2012 година се извършва мета-анализ с 14 700 000 деца. Учените отново не успяват да открият каквато и да е връзка. Въпреки това, заради стореното от Уейкфиклд милиони деца остават неваксинирани.

Днес 1 от 4 родители вярва, че ваксините причиняват аутизъм в здрави деца, което е и причината за засилващия се спад на ваксиниране.

През последните 20 години, ваксини, които са давани на бебета и деца, ще предотвратят 322 милиона случая на различни заболявания, 21 милиона хоспитализирани и 732 000 смъртни случая.

И въпреки това, близо 50 000 в САЩ са се заразили с коклюш, който е взел 20 жертви през 2012 година. Коклюшът е високо заразна респираторна инфекция, която може да бъде избегната, ако детето е ваксинирано. Преди публикуването на статията на Уейкфийлд през 1980 година е имало едва 2900 случая на боледуващи.

Има много модерни и безопасни ваксини, които могат да спестят много мъки на децата, ако родителите им бяха добре информирани, че опасност няма.

Жалко е, че вярват повече на жълти медии и лъжи, отколкото на учените и статистиката.

*Текстът е публикуван от Наука и критично мислене и техния сайт 6nine.net

#1 jens xp 10.04.2017 в 14:12:58

Дали са виновни ваксините? Ето първата манипулация! Не ВСИЧКИ ваксини, а САМО тези за хепатит Б !!!!! Номерът няма да мине! Преди 20 години никой не беше чувал за това заболяване, освен специалистите, а сега в развитите страни от всеки 68 деца едно е с аутизъм.... Защо бе, дървени философи от Уебкафе?? Напоследък нещо много се занимавате с тия ваксини, та на всеки по-буден човек взе да му понамирисва нещо.. Ако не е ваксината, то тогава каква е причината за тази генетична катастрофа сред децата? Не мислите ли, че обществото се нуждае от незабавен отговор?

#2 Harry 10.04.2017 в 16:38:47

В целия спор за ваксините има нещо смущаващо, фармацефтичните корпорации имат оромен финансов интерес да ги представят за безвредни, антиваксърите нямат никакъв финансов интерес. А като знаем че финансовият интерес движи света, а за корпорациите ФИНАНСОВИЯТ ИНТЕРЕС Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС, нямам им доверие.

#3 Дракон с кисело зеле 10.04.2017 в 20:58:39

Верно ли нямат финансов интерес антиваксърите бе, Харка? (Синът на вожда?) Викаш, няма антивакс гурута, които живеят от продажба на антивакс истерия под формата на книги и лекции? Няма боклуци алтернативни "лечители", които имат пряк интерес от това хората да не вярват на истинската медицина и да купуват тяхната шарлатания? Няма ги екскременти като Атанас Гълъбов, Румен Стойчев и прочие - тук, в родната ни страна? А на мен все ми се струва, че на фармацевтичните гиганти една епидемия от морбили би им донесла много, ама много повече приходи от ваксините.

#4 Виктория Пенелопова 07 10.04.2017 в 21:28:34

Диагностицираните с аутизъм се увеличавали?! Моето скромно мнение е, че това е за сметка на други диагнози, които вече не са "политкоректни" - умствена изостаналост, олигофрения, кретенизъм и пр. зле звучащи думи. Началото на набъбването на броя на аутистие бележи "Рейнман". Хем и хахав, хем е гениален. По-приемливо е някак. Индустрията "аутизъм" се разраства ежедневно. Скоро четох, че има "частна" барокамера, където по любителски се лекуват деца-аутисти.

#5 deowin 11.04.2017 в 17:02:59

Да говорим за финансов интерес дори не е нужно. Няма смисъл да търсим злонамереност (лична изгода за сметка на другите), когато действията на антиваксъри и прочие очевидно необразовани и откровено глупави, но пък гръмогласни и кресливи хора се обясняват достатъчно лесно със същността им на некомпетентни идиоти.

#6 Harry 11.04.2017 в 17:23:44

И как точно се правят милиарди от антиваксърство?!!! Аз не се сещам. Ако от антиваксърство се правеха толкова милиарди, колкото от ваксърство, интернационалните концерни щяха да са антиваксъри! Защото ги интересуват САМО И ЕДИНСТАВЕНО ПАРИТЕ, който вярва на приказките че супер богатите са филантропи, е глупак и с вроден идиотизъм! Така стоят нещата.

#7 Дракон с кисело зеле 12.04.2017 в 00:42:10

Пхахахахахахааааааааааааааааааааахааахахахахахахахаааааааааааааааахахааааааа! Браво, Хари... Хаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааахахааахааахаааааааааахаааа!

#8 Виктория Пенелопова 07 12.04.2017 в 21:49:16

Специално за Хари-то и за нуждите на просвещението: https://en.wikipedia.org/wiki/Jenny_McCarthy

#9 Harry 12.04.2017 в 22:43:39

Питайте Робърт де Ниро, синът му е с аутизъм, и той търси истината за ваксините, но никой не му я казва. Па вие си вервайте на телевизорите...

#10 Deep Purple-2 13.04.2017 в 07:28:55

А проверихте ли кой прави проучванията според които ваксините не причиняват аутизъм? Или споменаването на думата "учените" е достатъчно. Ако не разкриете кой поръчва изследването, проверете "ученият" за кого работи. Не е трудно.

#11 Harry 13.04.2017 в 08:38:38

И най-важното, кой плаща проучванията за безвредност на ваксините, колко и от кого получават пари "учените", доказващи че липсва връзка между аутизма и ваксините. Манипулацията е в самия текст, усложненията от ваксина далеч, не се изчерпват с аутизъм, но никой не "проучва". Позоваването на американски учени е смешно, в САЩ няма независима наука, цялата наука в Америка е корпоративна, купена, проститутска, "доказва" само каквото й се плаща. Обикновеният европеец не го осъзнава, в Европа продажността в обществото, никога не е била в такива размери. В Германия изразът "американски учени казаха" е виц, като у нас за радио Ереван...

#12 Deep Purple-2 13.04.2017 в 09:12:07

Също така е добре да се запознаем с критериите според които едно дете "безпричинно - без връзка с ваксината" започва да проявява признаци на аутизъм. Ако си спомням точно за да се свърже ваксината с аутизма, то признаците трябва да се проявят веднага. Ако е на следващия след ваксининацията ден, то тогава не може да се твърди че е от ваксината....?! Разбирате ли, няма връзка, просто случайност! Затова и в България няма регистър на увредените от ваксини деца, просто те не са увредени от ваксината! Точка! Така казва съвременната медицина. Апропо, знаете ли кога един онкоболен се счита за излекуван? Ако е преживял 5 год. след диагностицирането (повечето болни преживяват този срок и дори по-дълъг без лечение.) Ако почине след 5 год и 2 мес. от рака от който е лекуван, пак се води като успешен случай. Вадете си изводи.

#13 Harry 13.04.2017 в 09:48:06

Има и много други изразни уловки за стадото, изразът "не е открита връзка между ваксините и аутизма" означава само това и нищо повече, и изобщо не е доказателство за безвредност и безопасност на ваксините, означава че за сега не знаем причиняват ли ваксините аутизъм, една застраховка на "американските учени". Освен това, има ваксини за стадото, и съвсем други за елита, в германия имаше скандал по този въпрос, преди няколко години, елита го ваксинираха с други ваксини... Такива работи.

#14 Дракон с кисело зеле 13.04.2017 в 12:19:28

Може ли новият малоумен олигофрен да си смени никнейма, вместо да срами една от любимите ми групи? Благодаря предварително.

#15 Kenny McCormick 13.04.2017 в 13:34:01

А по-добре ли е обратната тенденция - щом поредния джъмбо-мъмбо-нюейдж шаман ви каже, че ваксините причиняват аутизъм, от месото на петгодишни момиченца им идва мензисът, масоните и юдеите са виновни за всичко, значи сто про е вярно. Ако обаче човекът е учен, човек специалист в областта, с дипломи зад гърба си, със статистики в ръцете си - абсурд да му повярвате, ако ще и извънземните да кацнат междувременно. Фактите са прости и ясни - цивилизованият човек, благодарение на "лошата фармация", живее все по-дълго и отдавна е забравил за неща като едра шарка.

Новините

Най-четените