Заровете труповете!

Най-накрая доживях да се съглася с позицията на Българската православна църква. Не знам дали това говори лошо за мен, лошо за нея или лошо за нещата, които се случват. Вероятно от всичко по малко.

Поводът е изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" (популярна вкъщи като "Мършата"). Не, не съм я посещавала. Няма да заведа и детето си. Достатъчно ми беше да видя щедро показваните в медиите снимки, за да ги сънувам.

А медийна порнография не съм сънувала откак Милена Милотинова показа в ефир онази глава. Там също беше много образователно и поучително - ако някой ден ми се наложи да отрежа главата на руски войник, вече ще знам как точно да го направя.

Нали това е основният аргумент на защитниците на изложбата - че била образователна. Вероятно са прави - разполовено тяло, държащо в едната ръка черния си дроб, а в другата червата си е задължителна част от образованието на всяко дете над 5 години (а за тези под 5 - дори безплатно). Нещо като обложка на албум на Iron Maiden, но наживо, пардон - намъртво.

Само че този път и слабостта ми към Maiden, и слабостта ми към черния хумор мълчат втрещено.
Организаторите стигат и по-далеч - правят аналогии с Леонардо да Винчи. Дребна подробност е, че по времето на Леонардо не е имало нито макети, нито компютърни модели, които да му свършат работа. И доколкото ми е известно, той не е провесвал изкормените трупове пред ателието си, за да образова народа.

Сигурно съм безкрайно задръстена, но наистина не разбирам - каква тръпка се събужда в сърцето, когато гледаш транжирани тела? Не е жажда за знание, със сигурност. Ако експонатите бяха свръхреалистично изработени макети, дали щяха да се радват на такава популярност? Не вярвам.

На всичкото отгоре фактът, че дареният "материал" е китайски, оставя в устата ми гадно-лепкавия вкус на д-р Менгеле. И дори нелепо сините (кой знае защо) ириси не успяват да го променят. Не знам каква точно е историята на тези тела, чии са, от кого са дарени, доброволно ли са завещани или Китай е решил просто да си поразчисти мазето - тези правно-етични въпроси остават без отговор.

Но е изключително перверзно, че хората са сведени точно до "материал". Хора, които са дишали, обичали, плакали, носили живот в себе си са изложени като в щанд на месарница - джоланчета, агнешки комплект, език, мозък и каквото там още ви хрумне. Храна не за тялото, а за душата.

Къде отиде душата всъщност? Наистина ли това сме ние - просто няколко грижливо аранжирани съсухрени мръвки? Аз не съм. Нито хората, които познавам. Нито тези, които не познавам.

Не съм религиозна и не се наемам да заклеймя изложбата като "безбожна". Но със сигурност мога да твърдя, че е античовешка. И антицивилизационна. Тя е логичният резултат на системно налаган упадък, водещ до края на света такъв, какъвто го познаваме.

Краят на културата, на изкуството, на съзиданието, на всички продукти на човешкия ум, дух и творческа искра. Когато вместо да създаваме, започнем да разчленяваме, нещата не вървят на добре.

Всъщност, изложбата се вписва чудесно в новата "култура" на воайорството. По същество тя не е кой знае колко по-различна от риалити форматите. И обслужва същата потребност да надзърташ в чуждите животи (или смърти), старателно избягвайки възможността да надзърнеш в своя и в себе си. Не искам да съм лош пророк, но очаквам до пет или максимум десет години риалити формат, в който хора да умират в ефир. Дано да не съм права.

В средата на социално-медийната порнография воайорството е начин на живот. То поражда необходимост от все по-силни дразнители и стимули, но къде е границата и има ли я изобщо, никой не може да каже.

Купищата шокираща информация, които ни заливат ежедневно карат сетивата ни да загрубеят като гениталии на порноактьори. И да искаме още и още от същото - катастрофи, криминални хроники, политически скандали, разчленени трупове, образователни изложби. В тази среда ние наблюдаваме и сме наблюдавани, свеждащи и сведени до "материал" - купчини плът, прецизно надписани, етикетирани и подредени в чекмеджета.

В тази среда ние държим да сме свръхинформирани и се гордеем с това като с някакво интелектуално постижение, забравяйки, че интелектът е нещо повече от функция на един нарязан на филии мозък.

В тази среда наричаме гаврата с човешки тела (човешки тела, да, не "материал") полезна и образователна. Полезна и образователна за кого? Не и за мен и моето семейство, благодаря. Някои неща просто трябва да бъдат оставени да почиват в мир. Ако искаме поне нещо човешко да ни остане.

#1 virtualia 14.06.2013 в 15:31:45

разбира се, че автентичността на изложбата е най-интересната й част и нормално да предизвика по-голям интерес, отколкото би предизвикал нейн реалистичен заместител смъртта е част от живота и не може да бъде странно или неморално показването й в истинакия й вид в природата на човека е да изучава, опознава и търси отгвори на въпроси, свързани с неговото съществуване, част от което е смъртта и състоянието на физическото ни тяло след това

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 14.06.2013 в 16:11:15

Човешкото тяло си е човешко тяло. Живо, мъртво, облечено или голо. И няма нищо притеснително в това децата ни и ние самите да видим от какво се състои то. Ако някой се чувства обиден да опознае човешкото тяло ... има нации в които е ужасно неморално да видиш лицето на жена, да не говорим за други части на тялото и. Ако някой иска да заприличаме на тях, няма пречка да бъде солидарен с авторката на статията. Изложбата не е задължителна. Отворена е за тези, на които им е интересно. Принципно, намирам изложбата за изключително уместна и ако децата ми не бяха вече достатъчно образовани на тази тема, с удоволствие щях да ги заведа. Щеше да ми е приятно да отговарям на въпросите им относно структурата на човешкото тяло, относно самите човешки органи, както и относно тяхното функциониране.

#6 русофил 14.06.2013 в 16:58:18

В изкуството трябва да има цензура. Защото иначе ще се превърнем в животни,роби на най-ниските си инстинкти.

#7 boris 14.06.2013 в 17:49:51

Аз ходих на „изложбата”. Гледката наистина не е за всеки – но не мога да кажа, че съм шокиран или нещо подобно –все пак се имам за любознателен и образован човек. Не виждам трупове за първи път. А пък и от една чисто етична гледна точка - за мен мъртвото тяло си е просто материя – ако някога някой ме препарира мен - дори бих бил щастлив, че мога да помогна на някой студент да си повдигне квалификацията. Но иначе съм съгласен с автора. Скандалното тук не е самото представяне на телата и ембрионите, а факта че се излагат в ЦУМ и с агресивна и натрапчива реклама. Ако същата изложба беше гостувала на някои от софийски унивеситети (въобще не само медицинския), и информацията се типосваше в академичните сайтове и издания- всеки щеше да каже , че това е похвално дело. но да бъде шоу не е нито етично нито особено културно

#8 еднажена 14.06.2013 в 18:25:25

Първата ми реакция бе на смях , а когато прочетох , че става въпрос за реални тела - вече съвсем не издържах. Доколко е изкуство - не зная , труповете мязат на макет за треторазреден филм на ужасите. Статията е леко емоционална , но за успокоение на автора - едва ли след известно време в гроба изглеждаме по - красиви . Но пък никой не вижда И все пак - изкуството или предизвиква размисъл , или облагородява . А защо не и двете?! Докато изложбата буди по-скоро - отвращение и подигравка. П.С.: Изгорете мъртвите , че гледай какво става

#10 Harry 14.06.2013 в 21:21:15

за автора. Тя се учудва какви са тези хора у които разрязани трупове предизвикват естески или други трепети? Да, има такива хора, те са сред нас и ще се учудиш колко са много, само че се прикриват умело. Е, понеже шило вторба не стои, понякога избива в такива "Изложби с познавателна цел". Може би в метрото някой приятно изглеждащ те гледа и не предполагаш че те вижда изкормена и разфасована. Това са дегенератите, Г. Климов ги изследвал цял живот и написал няколко книги, горещо ви ги препоръчвам, след като ги прочетете и осмислите, ще гледате света с други очи и ще си дадете отговор на много въпроси, на които никоя академия и университет не дават отговор, ще разберете защо от книгите. Приятно четене: http://bookz.ru/authors/klimov-grigorii.html

#11 Konstantin 15.06.2013 в 01:39:58

"Информацията за Китай" е от ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ИЗЛОЖБАТА! Най-после нещо честно написано! Не разбирате ли, че неусетно ставаме изроди!

#13 безжична 15.06.2013 в 09:12:57

Изложба?!? То това си го има във всяка морга. Защо просто не ги отворят моргите, ей така, с образователна цел...ше турят някое по-джиджано надписче, курдисват труповете...пардон...творбите на изкуството по...така и готово. Хем ще изкарат някой лев медиците

#14 Бай Пешо Танкиста 15.06.2013 в 14:58:58

Надали авторката е фен на Iron Maiden, защото обложките на албумите им нямат кой знае колко общо с експонатите от изложбата. А относно мнението и изразено в текста, мога да кажа че не сме в страна в която носим фередже или пионерска връзка. Т.е всеки има избор да прави каквото смята за добре, стига да не вреди на 3-ти лица!! Аз примерно изгарях от нетърпение да посетя изложбата и мисля, че няма да е лошо повече хора да я посетят и да научат от непосредствена близост много за нашите домове на съзнанието-т.е телата ни. Все пак живеем в 21 век, а някои хора не знаят дори колко фантастично здрави и издръжливи са телата ни. Поради тоталното невежество ширещо се навред по света и у нас, сме развили страх и към самите себе си. Да не се разболеем, да не осакатеем, да не умрем ?!?! Все пак авторката не е задължена да посети изложбата, и в този смисъл не искам да ме задължава с отрицателното си мнение за да не отида и аз!!!

#15 Theodora 15.06.2013 в 21:23:09

Толкова много думи, за изложба, която дори ме си посетила :) Какво лошо има? Който се интересува отива, който не си намира друго занимание.

#16 Посейдон 15.06.2013 в 22:44:44

Съгласен с авторката и с Борис-мястото на тези трупове (те са вече "препарати") е в анатомичните зали и основен обект на обучение са бъдещите мед- сестри и лекари. Художниците също имат такова обучение, но едва ли е нужно да се занимават в днешно време с нещо друго, освен макети и скици. Какво може да научи обикновеният човек - нещо в повече, което ще му е нужно за работата му или ще му достави естетическа наслада? Ако е последното, то такъв индивид е за психиатрия. Пътека ще му се намери.

#19 nell 17.06.2013 в 10:42:45

Удивително безпричинно злобна "статия", имайки предвид, че аффторката дори не е посетила изложбата... За какво воайорство, за какви пет лева става дума? Бях сравнително малка, когато показаха по телевизията отрязването на онази глава. (Честно казано, дори не бих направила сравнение с подобна изложба, но понеже писателницата вече го е направила, мога да го коментирам.) Та, онези кадри тогава, нито са ми разбили морала и ценностите, нито са ме направили по-лош човек. В онзи момент просто осъзнах, че има места по света, където хора режат глави на други хора НАИСТИНА. И това се случва В РЕАЛНОСТТА. Тази изложба също показва РЕАЛНОСТТА. Може би е добре да дойде момент, в който да осъзнаем, че тялото ни е просто тяло, т.е. материално, тленно и важно, но не и гнусно. И който го смята за отвратително, просто не е длъжен да посещава подобни мероприятия.

Новините

Най-четените