Сега да не вземеш да се омъжиш!

Запознавате се в бар, разменяте си телефоните и докато се усетите вече вкъщи четките за зъби са две, презервативите се купуват в големи разфасовки, а плановете за романтичната почивка в Италия започват да стават неизбежни.

Всичко е приятно, но рано или късно се стига до запознанство с родителите...

"Запознай се с нашите", но в реалния живот, което е нещо като интервю за работа по време на кулинарно шоу - бащата вади специалната домашна ракия, майката се затваря в кухнята за няколко часа, за да приготви петстепенно меню и след това разпитът започва. Или поне клишето при повечето е такова.

Има обаче една по-различна порода родители.

Те няма да посрещнат зетя с бъклица и дрян. Те не са от онези, които откакто сте станали на 18 спестяват за сватбата и някъде из апартамента задължително имат неотворена кутия със сервиз на цветенца, който ще бъде тържествено връчен в сватбения ви ден заедно с пасаторите и ютиите.

Не, когато тези родители чуят, че сте се уредили с гадже, получават паническа атака и вдигат кръвно.

Първо мълчат зловещо четири минути, за да постигнат максимален съспенс, след това настръхват и накрая започват протяжен монолог с водеща тема "Сега да не вземеш да ми се зажениш!!!".

Тази реплика се произнася с леден тон и поглед, който красноречиво ви дава да разберете, че вие ще облечете сватбена рокля или костюм, ще си наемете черна лимузина и ще отидете до гражданското в някой друг живот. Те имат други планове за вас и няма да позволят да ги провалите с неща като сватби и бебета.

Една от вашите основни задачи в живота според тези родители е да учите, докато не откриете нов химичен елемент, не напишете научен труд с обема на "Енциклопедия Британика" или не започнат да ви дават по сутрешните блокове в качеството ви на интелектуалец от подписка поне като на Гарелов.

Няма абсолютно никакво значение, че имате поне една бакалавърска степен - така или иначе на глава от населението вече се пада по университет и половина.

"Пари за учене все ще се намерят", довършва майка ти, след което въздиша тежко и си вади заключението, че само глупости са ти в главата.

Нищо, че знаете английски, руски и много малко френски от гимназията, тъй като е труден език и така не го научихте? Устройва ви, че можете да си поръчате бира навсякъде в Европа? Родителите ви ще ви обяснят, че тънете в голяма заблуда относно уменията си.

Сега е моментът да напомнят, че нямате сертификат за нито един от тези езици, а в България работодателите се впечатляват от ламинирани листове хартия, на които ви пише името.

Трябва да ви стане ясно, че ако не се заемете сериозно по въпроса с езиците, е много вероятно да прекарате остатъка от живота си в кашон под някой мост.

Вместо да се занимавате с гаджета и шляене по паркове и заведения, можете да седнете и за има-няма два месеца ще си опресните английския и френския.

За тях е важно вие да сте една завършена личност, която знае шест езика, има докторантура и притежава десет сертификата от седем семинара. Вие може и да си мислите, че моментът за женитба е перфектен, но родителите ви не са на същото мнение.

Сега е времето за стремглаво кариерно развитие, сега е моментът да си намерите държавна работа или да влезете в политиката, че да си отдъхнат всички роднини до девето коляно. Да имате стабилна работа от 9 до 6 просто не е достатъчно.

Да си обичате професията, да се разбирате с колегите и да имате шеф като слънце са невалидни аргументи за майка ви и баща ви. Колко хора мразят работата си, онези глупаци колегите, и онзи негодник началника, но са ехеее, колко по-напред от вас.

Вие трябва да сте шеф, мениджър, млад меринджей на чело на голяма европейска корпорация със седалище в Бизнес парка в Младост. Всички ваши подчинени трябва да ви слушат с почитание. Да сте чували за някой, който е станал мениджър, докато е празнувал сватбата си в ресторанта в НДК? Не сте. Ей за това не трябва да се жените!

Или поне докато не ударите 35, родителите ви не вдигнат ръце и не извадят специалната домашна ракия в очакване най-после да донесете поне някого, че да не им остане самотно детето.

#1 vikki 03.08.2017 в 18:52:56

Дето си вика в популарния лаф "като се искат младите - да се вземат, ние от село ще помагаме с каквото можем", ама наопаки!? Иначе ползата от чуждите езици е безспорна. Отива на мой познат синът - млад инженер с Езикова гимназия, в "Бош". Говорят си за професията, математика и др. и както си е редът представя сертификат за немския. Ония изтрещели: "Ама ние досега на какъв език си приказвахме!?" Иначе дипломата от Техническия си я прибрали надлежно... Пък момчето отиде в Германия с годеницата си, ожени се в България, пак се върнаха на Запад, където им се роди детето. И смятат да се приберат в... България за постоянно след време. Даже апартамент си купиха.

#2 dedo adji 03.08.2017 в 22:08:57

Това ми прилича на съчинено от марчето касимова. Защо жена в менопауза се маскира като горкото момиче е мистерия. Както и да е, ставаше въпрос за езици и сертификати. 26 години работя в западни фирми, където комуникацията е на английски. Нямам друг сертификат освен дипломата от английската гимназия, която не съм показвал на никого. И си работя. Единствената демонстрация е няколко интервюта по телефона. Но най съм кярил от руския. Най-високо платеният ми контракт изтичаше, суперът не ме харесваше и си стягах багажа. Но довтаса една сюрия руснаци с английски колкото марчето. И се оказа, че само аз мога да ги командвам. Контрактът ми беше двойно продължен със същите условия. Всъщност, излъгах, че не съм се явявал. През 73г. се явих на тест по английски за камериер на пасажера Варна вместо един юнак, братовчед на едно гадже. Назначиха го. Пак по него време се явих на поправителен по руски във вечерната гимназия вместо един приятел. Премина в 10-ти клас.

#3 Виктория Пенелопова 07 03.08.2017 в 23:05:35

Дедо, прочетох ти поста и, признавам си, след това се върнах да чета публикацията. Що не вземеш да публикуваш като Мануелчето Геренова?? Животът ти е, явно, е интересен. Като изключим левите ти уклони, направо си 6!

#4 dedo adji 03.08.2017 в 23:54:28

Драга ми Победке, лъжеш се. Животът ми премина полу скучно, поне по моите критерии. Нямам самочувствието на Мануелчето и никога не съм и мислил да пиша мемоари. Само от време навреме споделям в кафенето мисли, впечатления и спомени, защото за един моряк животът на брега е тежък. Ще ти споделя още едно. Дядо ми е разстрелян от негодния сън. Левият уклон, който ми приписваш иде от недостатъчното ви въображение. Не можете да си представите, че човек, критичен към някои аспекти на съвременния свят не е комунист, путинофил и т. н. Айде, павето и аллахчо са тъпи като гъза на шотландска гайда, ама ти си интелигентна булка. По-здрав.

#5 dedo adji 03.08.2017 в 23:56:18

Печатна грешка. Негодния сън да се чете негодния съд.

#6 Киро Горския 09.08.2017 в 10:52:05

Много точно написано! Не е споменато само, че родителите изваждат ракията много рязко и внезапно и пак си неуспешна, защото не си осигурила зет и внучета в срока, в който те искат.

#7 vikki 10.08.2017 в 11:40:00

Значи угодия няма, а това си е направо разлом на поколенията! Язък за ракията, затова по-добре - магазинерка и подходящ зет сред клиентите. Може и в неподходящо време.

Новините

Най-четените