И срамът почна да бега, бате

Какво се изисква, за да станеш известен в България? Като огледаме т.нар. VIP -ове у нас - не много. Може да си всякакъв – например на 20, работещ във фолк клуб и с регистрации в МВР за кражба и наркотици* – не пречи. Да си талантлив не е необходимо, даже по-скоро ще е проблемно.

Важното е да имаш смартфон в ръката и да си поне малко нагъл... или смел и "провокативен" – зависи кого питате.

Като Огнян "И почвам да бегам, бате" Димитров, който със своя клип за по-малко от седмица се превърна в интернет сензация. Със своето заяждане с полицаите той взе, че влезе и в новините, а меме-машината започна да бълва какви ли не колажи с репликата от финала на клипа.

Баш "вайръл" е - чудесна чуждица, идваща от "вирус", която много добре описва как такива неща се настаняват удобно в гладното за забавление потребителско съзнание.

Дайте да си говорим с числа. Видеото има общо над 1 милион и 600 хиляди преглеждания само от двата профила (единият от които на Огнян), които го качиха първи на 5 декември, вечерта. Вероятно цифрата е много по-голяма с оглед на това в колко ли още Facebook профили и страници е бил постнат клипът в търсене на ангажираност, лайкове и коментари.

Има и още числа: 16 хиляди споделяния и 17 хиляди "реакции" общо под двете видеа като там греят най-вече смеещи се емоджита, палци на син фон, че и сърчица. Като цяло реагиралите на видеото са доволни от видяното.

Коментарите и те такива, подкрепящи. От "евала", "gowem si" до мъдрото цитиране на The Dark Knight - "Не е героя, когото сме искали, но е героя, от когото се нуждаем", което обобщава цялата (тъжна) ситуация.

Забавно ли е видеото? Да, но зависи кое точно те забавлява. Дали това, че "главният герой" накрая си намира майстора като в телевизионен скеч или това, че си позволява да обижда полицаи и дори се хвали с това. Какви са полицаите в случая няма значение – хапливата забележка за бакшишите не е лично към тях, а към всеки в униформа.

И тук е проблемът - когато забавлението премине във възхищение от страна на гледащия.

Защо? Да не би защото всички тези хора, които аплодират действията от клипа, някога са имали пререкания с полицията, била тя криминална, охранителна или пътна? Защото Огнян има "смелостта" да направи това, което много от тях искат да сторят, но не им стиска? Или защото от малки им се е втълпявало, че полицаите са лоши, алчни и не вършат никаква работа?

Това, за съжаление, е доста често срещана нагласа ("Пиши A.C.A.B. и да си ходим!"), до момента, в който човек не изпадне в ситуацията да се нуждае от същите тези полицаи. Тогава те се превръщат в колони на надеждата, че ще бъдем предпазени или че този, който ни е навредил, ще си понесе последствията.

Дотогава полицай ли е - все е лош и алчен, а който се е изгаврил с него, не е сбъркал. Поне такъв е духът от много от коментарите под видеото. Отражение на нация, която не вярва на полицията, а я презира.

Ето го и Огнян. Минава, снима полицаите (и тях Конституция ги лови, и те имат право да откажат да бъдат снимани), нагло им пожелава "да изкарат яко бакшиши" и си тръгва с маршова стъпка, за да покаже на приятелите си записа от геройската постъпка. Те, надушили "вайръл" потенциала, да вземат да го посъветват да качи клипчето онлайн, за да му се възхищават и други за това, че няма страх от полицията. А покрай това и срам.

Абсурдът в цялата ситуация е, че самият Огнян по-късно каза, че е очаквал повече негативни коментари, заради това, че "си прави шега с полицията".

Дори при него – шегаджията, "бунтарят" - първоначалното очакване е, че действията му няма да получат обществено одобрение, а ще бъдат заклеймени. И както личи от споменатите вече реакции и коментари, той, изглежда, греши.

Нещо повече – неговият онлайн успех води дори до репортаж в централната емисия новини на една от големите телевизии. Нали все пак стореното е "провокативно", а може и самото интервю да се шерва, което е добре дошло. В репортажа - само факти. Коментар липсва, както е редно в новинарска емисия.

Но така за зрителите в крайна сметка остава неприятното усещане, че част от "важното за деня" е публичната проява на неуважение към полицията в България. И това сякаш е "готино", защото няма кой да се появи на този екран и да каже "не, не е".

Но всяко чудо за 3 дни (най-много месец). Така и с "геройствата" на Огнян. Междувременно, благодарение на него и на тези, които се забавляват със стореното, някакви хора ще изкарат пари от цялата работа – вече се появиха чаши с лафа "и почвам да бегам, бате", ще ги последват тениски и пр. По-тъжното е, че ще има кой да ги купува.

После всичко ще бъде забравено, освен ако някой не вземе да покани Огнян във VIP Brother. Там ситото и без това през последните години не е кой знае какво. А и не е ли той "вери импортънт пърсън"? Не се ли говори за него? Не "провокира" ли? Не е ли "героят, от когото се нуждаем"?

Дано не е. Но популярността на стореното от него демонстрират почитта към един доста разпространен феномен от нас – да се бяга. Я от полицията, я от отговорност за собствените действия, я от срама.

 

* Информация от МВР, цитирана в репортаж на bTV по темата от 08.12.18 г.

#3 Smith 11.12.2018 в 14:32:33

Ето за това този народ е обречен на изчезване.

#4 Kenny McCоrmick 11.12.2018 в 18:13:06

Авторът е много прав и е нормално бай ти Ганчо да го нахейти. Kikone, теб кога и по какъв повод те е тормозила полицията? Защото по мои наблюдения тези, които казват, че полицията "тормози" са два вида. Едните не са лично тормозени, но на леля Кина на учинайка й брата на сестрата веднъж го ступали в някакъв безистен. Другите лично са били ступани, защото са се правили на много отворени, а полицията и Запад бие като й се правят на отворени. За корупцията и "бакшишите" ми е още по-смешен записа. Защото Ганьо много обича да кара на пет бири, да кара с 30 над позволеното и като цяло да не спазва ограниченията и после като го спрат втората му реплика е "Да почерпим?". Което говори зле за Ушев, но отсрещната е също толкова в грешка. Та на записа виждаме едно тъжно момченце, което се е пробвало нещо да се прави на бунтар, но реално е част от цялостния бъг. П.П.: Тормоз от страна на полицията по време на протести не оправдавам грам. Тоест изцепки тип "Нощта на белия автобус" и аз не ги приемам, да не скокне някой да ми ги изтъква.

#5 sim4o 11.12.2018 в 19:18:46

Kenny McCоrmick | 11.12.2018 18:13 .. Тоест изцепки тип "Нощта на белия автобус" и аз не ги приемам, да не скокне някой да ми ги изтъква. .. --------------------- Определени особи се опитвате да злословите за Йоло Денев - водач на Протеста и лидер на Нощта на Белия Автобус! Да припомним - Йоло се просна с изпружване на жълтите павета пред Автобуса, в стил "покажи, как Сираков пада за дузпа" за да ни даде на всички нас урок по стоицизъм . Kaкво не ви хареса, другари , в Нощта на Белия автобус .. --------------------- Иначе: -едно 20 годишно момче си снима с телефона .. някакви полицаи (той ИМА право да ги снима) .. вика им "спорен ден. Да има яко бакшиши" .. което не е обида .. -Те , кой знае защо, се емват да го гонят. Той , въпреки че има преднина не може да им избяга. -Няма я натренираността на младите, няма я .. но въпреки това отрадно - полицията ни е физически тренирана.. -в някакъв Интернет-парцал .. тъпанар се емва да разсъждава за какво ли не .. ОПОВЕСТЯВАЙКИ ПУБЛИЧНО работното място, възрастта и името на момчето. Както и намеквайки , за някакви проблеми с наркотици и т.н. Какво ли да очакваме , ако сме нормална държава ? Ами интернет-парцалът трябва ДА Е НАСРАН ОТ СЪДЕБНИ ДЕЛА за нарушаване на т.н. "прайвъси".. Да, ама няма да се случи така, а редакторчето-идиотче, даже се и не сеща, как е нарушил основни правила. Та така ..

#8 To 12.12.2018 в 03:34:33

Няма респект, бате, и към собствената си май..на. Респект? не сте чули такова нещо да излиза от устата...или да влиза. Няма респект към....изберете още нещо, де...и ще напипате световния проблем. Да вземем и в Щ Атите /като пример само/: ще ми надупчи той с нож гумите на полицейската кола и ще ми счупи стъклото, а пък после - не бил посегнал с ножа и бил добро момченце, дето нямало лош умисъл и ЗАТОВА ще съдят полицая /случая с Ван Дайка/ за това, че ИЗПЪЛНЯВА СЛУЖЕБНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, а другите полицаи за това, че тълкували евангелието както...а не, нещо се увличам тук, исках да напиша - че преувеличавали...ами човешко е, професионален дефект или там начин на мислене...опастността....НА ВИ СЕГА - спокойствие в Шатите, конкретно Чикаго...като слагате на масата за дисекция всеки полицай и го филмирате, за да гледате екшън муви...Ше ви пазят ли ?Пишете на Тръмп и се жалвайте .

#9 sim4o 12.12.2018 в 08:21:57

Текстът е против стандартите за защита на личните данни. Иначе е по-добър от Касимова или Геренова. Ще бъда учуден приятно , ако Кафенцето се е свързало с конкретната личност и са обсъдили дали възрастта , местоработата , проблемите с трева преди време , да бъдат публично оповестени. Ако пък Кафенцето не се е свързало с никого , за втора гледна точка ,а спазва стандартите от разказа "Бай Ганю журналист" ще ми бъде върната вярата в човека.

#10 sim4o 12.12.2018 в 08:29:50

Иначе нашето общество дари на Органите стиховете на Евтим Евтимов и песента на Веселин Маринов. Хореографията получи гражданственост , като "Танца на полицаите". Нека момчетата , когато застъпят на дежурство , да се върнат към този спомен.

#12 Kenny McCоrmick 12.12.2018 в 10:21:36

sim4o, какъвто си, такива са ти и героите и идолите в тоя живот. Като си мижитурка, герой ще ти е "И почвам да бегам, бате", защото такова ти е мисленето - дребничко, мизерно едно такова. И ще си го защитаваш до дупка, защото за теб най-голямото геройство е да се изрепчиш на двама катаджии. Не е смешно, тъжно е... Мен лично ме боли фара откъде медиите знаят, че бил криминално проявен. Криминално проявен ли е? Криминално проявен е. Пише - по данни на МВР. За тревата ми е все тая, но щом и кражби са намесени... Та виж си хубавичко идолите и героите...

#13 Xaoc 12.12.2018 в 11:43:07

Колоните на надеждата в повечето случаи са корумпирани безделници и нищо повече, затова и при нужда никой не разчита на тях. Свидетел съм на много случаи как полицията не си е свършила работата, а в много случаи не сия върши, защото после прокуратурата не си върши работата (ние ги хващаме, те ги пускат) и затова народа няма доверие като цяло в системата. Ако имаш нужда от полицията, ги уведомяваш само формално, защото така е редно, а не защото ще помогнат. Аз лично не смятам, че момчето е герой или нещо подобно, просто клипчето ми беше забавно и толкова. Няма смисъл от дълбокомислени анализи и критики. Който не иска, да не го гледа, да не се интересува. Просто беше подходяща основа за вълна от майтапи и хумористични закачки, а както знаем, смехът е здраве. Относно личните данни, какви точно лични данни са съобщени? Че е на 20 и работи в нощно заведение? Това го пише самият той във фейсбук, но някои хора просто обичат да се заяждат. Изобщо, твърде много внимание се отделя на всичко това и малко ме е яд че написах толкова дълъг коментар по такава безсмислена тема.

#14 sim4o 12.12.2018 в 13:56:33

Душко моя мила ,малоумна ,а ти как и с какво неистово напъване на кухото си малко мозъче си разбрал кои са ми героите? Може би това са хората от "Нашата полиция" танцуващи "Танца на полицая".. Айде понеже се интересуваш неистово ,а си с ограничено интелектче да ти обясня кротко КАКВО НЕ МИ ХАРЕСВА. -някакво момче вика "спорен ден" и прави клип. Ами има право .. -разни кукуригалници се емват да разсъждават , какво баш било това момче.. Ами НЕ Е ВАША РАБОТА какво е. Може ВЧЕРА да е излезнал от затвора И ПАК СИ ИМА ПРАВА. -някакви споменават КАК ПОЛИЦИЯТА можела да вземе телефона и да изтриела била клипа?Ама вие верно ли? Да спре български гражданин , да му гледа телефон без съдебно решение? -интернет парцал се ядосва на популярността. На това отгоре си позволява ДА ИЗНАСЯ ЛИЧНИ ДАННИ. -някакъв се опитва да ми обяснява , кои са ми били героите.. Та странно и идиотско. А си мисля кои са вашите герои. Полицаи които да влизат навсякъде и да проверяват телефоните-дали няма клипове. И медии дето да са като някогашните стенвестници с другарски съд и да имат право да пишат всичко.

#15 sim4o 12.12.2018 в 14:11:58

МакКормик ,душко идиотска КАК ТАКА медия , ще изнася данни кой е криминално проявен кой не? И къде работи? Или е болен от нещо? КАК? При това-гражданите може да са болни или криминално проявени и да могат да споделят клипове.. Що не? А малоумните ти бръщолевения кои са ми героите си е белег на психично разстройство.. Поздраво

#17 Nenimir 12.12.2018 в 22:30:23

Хейтърире пак творите кошмара на безумието си. Кени даде един конструктивен и много верен коментар, който беше отбелязан с това че поне не му дадохте негативна оценка. Но пък коментарите, които де факто доказват тезата на автора получиха доста положителни оценки. Така, че всичко е ясно-продължавайте да осмивате закона докато брутално го пренебрегвате, да подкупвате полицаите когато нарушите и после да плачете как те всички около вас са виновни, вие нямате никаква вина

#19 Kenny McCоrmick 13.12.2018 в 11:36:28

"МакКормик ,душко идиотска КАК ТАКА медия , ще изнася данни кой е криминално проявен кой не? И къде работи? Или е болен от нещо?" - нали затова е медия бе, смислов, за да информира. Ако някой луд шизофреник смаже главата на твой близък с паве, ще настояваш ли никъде да не пише, че е луд шизофреник? Не, нали. Така и с твоя герой на петилетката - бил покрадвал. Защо да го крият, че работи в чалгарница и посяга? За да не ви развалят на вас геройските представи за него ли? Хахаха...

#20 sim4o 13.12.2018 в 13:24:38

Kenny McCоrmick | 13.12.201811:36 "МакКормик ,душко идиотска КАК ТАКА медия , ще изнася данни кой е криминално проявен кой не? И къде работи? Или е болен от нещо?" - нали затова е медия бе, смислов, за да информира. Ако някой луд шизофреник смаже главата на твой близък с паве, ще настояваш ли никъде да не пише, че е луд шизофреник? Не, нали. Така и с твоя герой на петилетката - бил покрадвал. Защо да го крият, че работи в чалгарница и посяга? За да не ви развалят на вас геройските представи за него ли? Хахаха... ---------------------- Хахаха.. Ами щото СА ЛИЧНИ ДАННИ .! Пък и няма нищо с общо с ПРАВОТО на хората, да снимат клипове и да ги публикуват! А авторът в Кафенцето, дето хем се дразни на популярността на едно или друго нещо в Интернет .. хем си позволява да манипулира , дали НА ТЕБЕ ти е герой? Той дали не е от Второ Районно? Или е сред танцуващите "Танца на полицията" https://www.youtube.com/watch?v=VjVe5r7tfvk Освен това , ти душо малоумна, май искаш да има още герои - да са в Униформа и да следят, кой какво слага в Интернет, а? И ще имат право да спират гражданите .. и да проверяват , какво е записано на телефоните им - ако не е обществено полезно или петни нашия строй - безжалостно да се изтрива, а ?! А иначе , пак да те питам, от къде в идиотското ти мозъче се пръква кой кому е герой ?? Кому е герой момчето от клипа и по какво съдиш? Да не е ТВОЙ ГЕРОЙ - все за него лично говориш , обсъждаш местоработата му например , а не разсъждаваш като мене по принцип ? Сподели пътя на разсъжденията си - верно са чудати - ама може би ще са от полза за лекуващият те психиатър.. Ами виж си героите и си изясни нещата .. Сподели, и дали не те обиждат санитарите .. то не ти е лесно да си хем тъп гъз, хем малоумен, приятелю ...

#21 sim4o 13.12.2018 в 13:33:07

Kenny McCоrmick | 13.12.2018 11:36 Така и с твоя герой на петилетката - бил покрадвал. Защо да го крият, че работи в чалгарница и посяга? За да не ви развалят на вас геройските представи за него ли? Хахаха... ------------------------- Хахахаха .. Това е ТВОЙ ГЕРОЙ на петилетката. Мене ме не интересуват подробностите от целия случай и въобще не смятам да навлизам, в така интерестното за тебе ровичкане в подробности и мръсно бельо .. Аз споделям ГРАЖДАНСКОТО си отношение .. Полицията НЯМА ПРАВО ДА НИ ПРОВЕРЯВА ПАМЕТТА НА ТЕЛЕФОНИТЕ , без съдебна заповед и ВСЕКИ може да слага клипове , без значение, дали не работи в чалготека .. ... не е работа ни на идиотите МакКормици , ни на УебКафенца да клюкарят за хората и да злобеят , що нещо станало безкрайно популярно , а авторът му - виждате ли .. бил недостоен , според идиотите МакКормици , български младеж .. Та айде - занимавай се с твоя си герой .. какъв бил , що използвал бил диалектното западно наречие .. "бЕгам" , а не литературното " бягам" , що това, що онова .. Явно такива герои, доста те влекат и до безкрай ги одумваш и обсъждаш! Ако си ми разбрал позицията - нямам идея да ти повтарям .. ако не си (щото явно си много тъпо копеле) мога ей това по-горното за ПРАВАТА на гражданите да се опитам да ти го напиша по-просто ...

#22 krishere 18.12.2018 в 11:19:02

"После всичко ще бъде забравено, освен ако някой не вземе да покани Огнян във VIP Brother. Там ситото и без това през последните години не е кой знае какво. А и не е ли той "вери импортънт пърсън"? Не се ли говори за него? Не "провокира" ли? Не е ли "героят, от когото се нуждаем"?" Разковничето е в тези редове. Проблемът не е Огнян, проблемът не е дали е бил наркодилър, наркоман или е бачкал в чалготека. Проблемът не е и това, че е станал известен дори за 15 минути с клипчето си. Проблемът е, че подобни истории биват развъждани от медиите по много неприятен начин. В тези редове си проличава шибаното лицемерие, бликащо от всяка една такава. Питам защо не се пише за отрепките, участващи в това жалко предаване? Кой и защо е ВИП? А другите жалки риалитита? Това, за съжаление, са истинските герои на народа, а не Огнян. Огнян е като глътка въздух, незасивимо че е чрез подиграването си към пагоните, които така или иначе през годините са си заслужили всяка една подигравка. Просто показва, че не всички хора, пак казвам, независимо от миналото или сегашното си положение, търпят унижения и циркаджийски изпълнения, защото драги ми потребители в кафето, България се превърна в един застопорен цирк за забавление на цяла Европа. Светът поне не знае къде се намираме. Полицаите са ни по 120 кг с надуваеми топки вместо кореми, като повечето не могат да отидат до кварталния магазин без да се задъхат. Крият се по храстите, за да хванат някой чичка с 25-годишна трошка с 15 км над разрешеното, докато пред очите на друг пагон Ауди А8 прави обратен завой пред Св. Неделя и бива поздравяван, щото са стари приятели. 2 грама марихуана те вкарват на топло за 2-3 години. Убийство на дете на пешеходна пътека е условна. За последните 10 години едно правителство не изкара пълен мандат и въпреки това пак се преизбират. Кажете ми Огнян ли е проблемът на народа, на интелектуалците, на журналистите, на медиите, на полицаите?

Новините

Най-четените