И на Луната ток ли ще даваме

Когато бях на 25 години имах честта да бъда шофъор на Фьодор Любимов. Той беше командирован за създаването на АЕЦ "Белене". Неговото мнение беше следното: "И на луната ли ток ще давате? Имате 6 блока на АЕЦ "Козлодуй". Направете по-малка централа, за да бъде проекта реален.

На 60 г. съм, но АЕЦ не е построена.
Причината е в некадърността и некомпетентността на правителствата от тогава до сега.

*Мнението си г-н Христов ни е изпратил по e-mail.

#2 Оня Дето Го Трият 16.01.2013 в 21:06:50

Мед ми капе на душата като видя Блеещия в небесата експерт да се е изказал. Просто минавам да му задам дежурния въпрос колко лични средства мисли той да инвестира като има такъв мерак да строи АЕЦ и изнася ток? Щото и в момента уж България изнася мощно ток, но не виждам от това живота на някого да се подобрил. Печалбите потъват незнайно къде..... Ако иска Блеещия в небесата експерт още 5 централи да построим, та да се каже че "изнасяме ток", а пък печалбите да отиват пак там?

#3 pueblo 16.01.2013 в 21:44:55

не се коркай,другарю...... едва ли ще видиш белене в действие

#4 pepe 17.01.2013 в 04:35:03

Абе вече всички разбрахме, че централи не ни трябват, каквито и да било централи, но особено атомни. Ще захранваме електромобилите /тези, дето китайците ще ги произвеждат/ с педали. И е екологично, и е здравословно. Цутрин мама става половин час преди децата да им приготви закуска, а татко става час преди мама зада повърти педалите за захранване на семейното возило. Това замества фитнеса и татко винаги е във форма. Ставането час по-рано, също няма да е проблем, защото поради липса на ток всички си лягат по залез слънце /с кокошките/. Няма да се гледа и тъп талевизия /чалга и турски сериали, което ще повдигне културното ниво на средния българин. Правилния дневен режим освен че ще подобри здравословното и физическо състояние на народонаселението /матряла/, ще се отрази положително и на производителността на човешкия труд, както и на издържливостта, което пък ще е наложително, понеже без ток ще се наложи да се върнем към технологии от началото на индустриалната епоха /и понеже и бензинът ще свърши, дано поне има въглища за парните машини/. С един замах ще бъде ликвидирана и безработицата, тъй като все ще има неща, за които ще трябва ток, тоест ще се налага яко въртене на педали и от много хора. Ето как с непострояването на една атомна електроцентрала България ще разреши всичките си социални и икономически проблеми. А, за привържениците на възобновяемите източници - имаше в TED едно изказване, на един човек, който беше изчислил, че зада може Британия да задоволява нуждите си от гориво за транспорт от възобновяеми източници - биогориво, културите от които се добива трябва да се отглеждат на площ около 4 пъти по-голяма от цялата площ на страната. В интерес на истината със слънчевите и вятърни централи положението беше малко по-добро, а Британия има обширни морски територии, където могат да се поставят перки. Разните там птици и други подобни пък със сигурност след няколко поколения /тези от тях, които оцелеят/ ще се научат да се пазят от перките - ето и стимулиране на еволюцията. Сега ми хрумва, че ние хората пъм може да еволюираме така, че да развием нощно зрение например - ето още нещо хубаво .

#5 Оня Дето Го Трият 17.01.2013 в 08:44:36

"...Ще захранваме електромобилите /тези, дето китайците ще ги произвеждат/ с педали..." Идея си нямаш колко си прав! Като не ти работи икономиката и нямаш пари за ток и за бензин, ще се возиш на педали. Къде е казано, че непременно трябва да иамш ток (централа) ако нямаш пари за нея? В твойто семейство като свършат парите за бензин, ходите пеша, при държавите по-различно ли е? Тя държавата не работи, ама иска АЕЦ да вдига Ти да не си циганин, та искаш някой да ти построи централа без да плащаш, а ти само да папаш от нея? Аз па искам космодрум да ми се построи в двора!

#6 boris 17.01.2013 в 09:31:24

И преди съм писал, че подобни доводи, за това какво била надценката и кой обирал печалбата са безотговорни и изместват темата. Това е все едно един собственик на фирмичка за обувки, да каже НЕ на всякакви идеи за закупуване на нова машина за разкрояване на кожата с мотива, че "има само едно място в цеха дето мога да я сложа, но там покрива тече и водата от дъжда ще направи на късо и ще прецака скъпата нова машина!" Абе аланкоолу - ми размърдай си задника и си поправи покрива, пък после - вече на трезва глава- му мисли трябва ли ти нова машина или не ти трябва! Може и наистина да не ти трябва, но не и с подобен довод! Тези неща не са маловажни, но в случая са просто второстепенни. Като са престъпни действията на комунягите - дайте ги на съд, разтурете БЕХ, пък за нова централа ще му мислим.

#7 Оня Дето Го Трият 17.01.2013 в 10:14:38

Довода е, че няма кой да го плати тоя лукс, а не че ако ни нагъзят нас да плащаме (понеже няма кой) печалбата щяла да се окраде.....това е просто любопитна подробност. Да четем внимателно, преди да пишем, предлагам... Иначе би трябвало да си прочел, че искам някой да ми построи космодрум в двора. За да развивам космодрумостроене....

#9 boris 17.01.2013 в 11:33:37

Ако кажеш "Да" на идеята някой да ти построи космодрум в двора, то такъв може и да се намери - може и да не се намери. Може и при възможност някой да ти предложи да го построите заедно - нищо не се знае. Ако кажеш "Не" то никога никой няма да се намери, ако ще и в един момент някой да измисли нова ракета дето да излита от задните дворове. БСП в случая извършиха поредното престъпление към българите, като изобщо намесиха името на Белене в спора. ГЕРБ пак са за трепане, че им позволиха това.

#10 strawsPulledAtRandom 17.01.2013 в 11:51:34

Евгени, колко по-късно е взето от 77-78 година решението? "...Площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ у нас с Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет..." Не виждам абсолютно нищо странно в това 3-4 години преди решението да е имало някакви руски експерти, които са изготвяли проучвания, оценки, идейни проекти и прочее. Решение без тях може ли да се вземе??? Какво точно те притеснява и каква е връзката с основния въпрос - да строим ли при тези условия втора АЕЦ? Или просто при липса на конкретни и точни аргументи, сееш мъгляви съмнения около незначителни обстоятелства, свързани с мението на отсрещната страна? Много конструктивно. Към момента е очевидно, че такъв грандомански проект не може да бъде доведен до успешен край в България, дори само за финансиране да говорим. Тъжно, но факт. Проблемите ни са съвсем други и както Борис щастливо и лекомислено предложи - хайде, нека запушим дупката на покрива (тоест, да се справим с корупцията и бюрокрацията) и да купим скъпата машина. Е хайде де, какво чакаме? Че нали точно това ни е най-големият проблем и още оттук не можем да отлепим почти четвърт век? Е като не можем, защо да вземем още един огромен заем, после още един и още един и да ги наливаме в кацата без дъно?

#11 Оня Дето Го Трият 17.01.2013 в 12:23:51

борис Прави си, точно така е! Аз не искам да задрасквам всичко с НЕ, но така са ми задали въпроса Ок, ако кажа ДА и ми построят тоя космодрум, после ще кажат "Ми нали ти си го поиска - аре сега плащай си го сам" Ама аз съм най-беден в Европа, с минимална заплата изплаща ли се космодрум в двора? Нали затова казвам че като имаш пари караш кола, като нямаш пари 'одиш пеш.....намери пари па тогава мечтай за грандомански прояви Иначе си циганин - някой да ми го направи да го ползвам безплатно

#12 Дебел 17.01.2013 в 13:24:41

Хм,тука спора е без никакъв смисъл.За всички е ясно,че за страна като България....малка по площ две ядрени централи са много.Тука работата е,че са взети едни руски пари под масата с обещанието за зелена светлина за осъществяването на проекта и сега в момента,ако се стопира всичко,на някой или на някои ще им се търси сметка по един или друг начин.И затова сега са всичките тези глупости.Референдума е без никакъв смисъл.Неговата цел е да се замаже лайнотията до някаква по-поносима форма,ако въобще може да има такава.Обществото да вземе да си помисли,каква демокрация сме развили и как си решаваме националните въпроси с референдум,да ама не.Будалите се свършиха,до известна степен вече ги няма.

#13 lele male 17.01.2013 в 14:30:57

За който се интересува повече https://www.balkanleaks.eu/en/belene-confidential.html

#14 мааму стара 17.01.2013 в 17:52:56

абе той и Хрушчов е викал на бай Тошо: - Що ви е тоя Кремиковци, по добре правете часовници?!!... ама кой да чуе... и проумее?!

#15 dedogo6 17.01.2013 в 20:47:09

Нека някой от разбирачите (те ще се познаят) ми отговори на следния въпрос: Идва 2020 година (по спомен до тогава е проектирания ресурс на АЕЦ Козлодуй) , и тези два реактора биват спрени за винаги. Количеството енергия,произвеждано в момента от тях е около 45% от ЦЯЛАТА произвеждана енергия в България.Освен това тецовете ,които дават още 45% от енергията на страната, ще са капут след МАКСИМУМ 10 години.Останаха 10% от ВЕИ , и това след 10 години най много. Аз не искам безумно скъпа атомна централа, но знаете ли , една КАКВА ДА Е централа се строи много, ама много дълго време.... , и то в нашия случай ще ни трябва нещо което след 10 години да дава тия 90% енергия ,които ще загубим.. , е , питам аз, какво да е това нещо, уважаеми разбирачи?!След 10 години, ще рупаме сурови картофи и ще ядем сурово месо... , Или ще купуваме ток по 50 ст киловата от Франция....

#16 Оня Дето Го Трият 17.01.2013 в 22:26:34

Дедо Ако верно си дедо, все ще си спомниш, че такива прогнози слушаме почти от как сме се родили - тока всеки момент ще свърши и гнилата Америка всеки момент ще се сгромоляса. Моя скромен живот и опит досега показват, че единственото което се сгромолясва до тоя момент са точно тия предсказания Края на света също отмина....ако си нямаш друга работа, притеснявай се че ще останем на тъмно. С други думи, на несериозен въпрос - несериозен отговор!

#17 dedogo6 18.01.2013 в 02:14:47

Ето го и разбирача... Мен от тъмното не ме е страх.Само ме притеснява ,че детето го е страх.А и когато почнеш да плащаш 2/3 от доходите си само за ток, @Оня, ще те питам тогава.Тока нема да свърши, ама ще ни е златен.. , което май не си схванал от коментара ми. Айде лека нощ.

Новините

Най-четените