Провинциалната партия

Най-сетне мисля, че започнах да разбирам що за партия е ГЕРБ, що за явление, както и да си обяснявам защо досега не можех добре да ги разбера (въпреки че бях съвсем наясно, че не ги харесвам).

ГЕРБ не са нито леви, нито десни, това не е важно. ГЕРБ са просто провинциалисти. Партията на малките градчета - не на селата, където хората са свързани със земята, а също и помежду си, а на малкия град, където хората не се познават достатъчно, за да са си близки, но винаги знаят кои са наши хора и кои не са, познават се достатъчно, за да се разделят на свои и чужди - по рождение и завинаги, и истински да се мразят - по рождение и завинаги.
Ей т'ва е ГЕРБ - Провинциалната партия. Усмивка

И нека хората, които живеят в провинцията, да не ми се сърдят. Не това дали живееш в провинцията те прави провинциалист, а контекстът, в който живееш - дали той е затворен до близкото ти обкръжение. Това означава, че например човек, който редовно ползва интернет, трудно може да е провинциалист.

#1 daysydogy 17.04.2013 в 13:37:36

Не само е провинциална, но не е и партия, защото в нея нама нито един, ама нито един политик - само измет...

#2 Borracho 17.04.2013 в 15:03:29

Много интересно и според мен вярно тълкувание. Съгласих са!

#3 Оня Дето Го Трият 17.04.2013 в 16:24:25

По селата - за БСП В малките градове - за ГЕРБ А в столицата и големите градове - за гъби... Те т'ва е

#4 MacAllister 17.04.2013 в 18:17:38

Абе ти мани партията - тя е лидерска, както самите гербери си признават и дори се гордеят с това. Т.е. създадена е партията, като събрали се да служат едни хора - да служат на лидера и зам. лидера. Ако заменим думата "партия" с банда подобна формулировка като горната звучи по-приемливо, щото партиите по традиция се разбират като по-организирана форма на някакви движения. В една партия даже и такава разполагаща с чл.1 от някоя конституция може да има и несменяем лидер, но в партия това е следствие от умението да се задържи там, а не обратното - партията да е създадена за лидера. Нито БКП, нито КПСС са били създадени за бай Тошо или който и да е там, дори не за Ленин и Сталин, нищо че последните са успели да узурпират цялата власт. Т.е. в една партия дори и да се е превърнала в тоталитарна пак има нещо повече от лидера - някаква идеология, па ако ще и сбъркана. ГЕРБ няма такива атрибути, тя е партия на Човека, т.е. банда на Човека и състава й зависи предимно от това в какви хора се поражда искрено желание да му служат, в какви достатъчна надежда, е служейки му могат да се уредят и т.н. Това е натуралния механизъм без илюзии и висша математика - всеки би трябвало да го разбира горе-долу. Що ги избрат тогава? Ами защото това искат - не социализъм или капитализъм, ами искат Батюшка Мутрафон, такъв,за който на ракийка да казват "ама ти не знаеш той кво мой да ги напрви", "ама той ще им каже!" и прочие. Има нещо вярно в провинциалната теория, но ако е тъй провинциализмът отдавна е излязъл от малките градчета или може би големите ни градове са с малки провинциални души. Каквато и да е истината много българин се е заплеснал по уюта на хортуването на уше за оня батка дето ги знае игрите и е избрал неговото въплащение. Поуката би трябвало да навлезе някак в главите на тия хора и тя не е за партии и лидери, нито за леви и десни политики, нито дори за законност и демокрация. Поуката е, че батюшките, които знаят всичко и могат на всеки да разкажат играта съществуват само във въображението на малкия човек, в реалния живот те са гола вода и имат сила само, когато малките хора като капки вода образуват океан, в който всички останали чакат течението да ги довлече до някой бряг.

#5 pepe 17.04.2013 в 23:55:53

Прав си МакАлистър, такъв водител им трябва на българите. И също си прав, че в България хората в средно големите градове са с манталитета на хора живеещи в малки градове Това е защото още от социалистическо време сме научени да живеем много затворено, без да се движим насам-натам, без да си пъхаме носа в чуждите работи, без да задаваме много въпроси... Проблема е какво да направим останалите. Защото гледам, че четвърт от населението на страната, имащо право на глас, пак ще гласува за ГЕРБ. :~ Цялата ни страна си е провинция, езици не знаем, контакти с външния свят нямаме... Тъжна картина. Жалка направо.

#6 pueblo 18.04.2013 в 01:31:56

герб,е партията на тиквите,тиквениците и тиквените семки нищо друго

#9 simo_haihe 18.04.2013 в 20:38:41

чиче, не питай кметовете на София от коя партия са, а откъде са. и отгоре на всичко човека си е написал - не географското ти дислоциране те прави провинциалист, а начина ти на живот. така че определението за ГЕРБ е точно - партията на провинциалните тарикати....

Новините

Най-четените