Битката с паметници

Преди няколко дни в Украйна събориха два паметника на Ленин. Тази новина ми даде повод за размисъл относно начина за борба със статуквото, насадено ни от тоталитарната власт.

Бях дете, тепърва започнало училище, когато събориха Мавзолея. Спомням си и бирфеста, който беше изграден на негово място, за да създаде уютна просташка атмосфера, в центъра на столицата ни.

Разбира се, няма как да обясниш на бившия началник на конструктивния отдел в "Технострой" - СП 2 Евгений Бакърджиев, че мавзолеите не са символ на комунизма, а произлизат от името на карийския цар Мавзол.

Тези монументи биват изграждани по целия свят, включително и в САЩ. Мавзолеят на генерал Грант в Ню Йорк е най-големият в Северна Америка. Край Мадрид се намира гробницата на генералисимус Франциско Франко. Въпреки омразата, която имат голяма част от испанците към него, не е разрушен.

Защо го пиша това? Защото след 1944 г. са събаряли паметници, след 1989 г. също. Най-лесният начин за манипулация и заличаване на нечия история е именно това, а както знаем българите имаме къса памет.

Да, в България имаше тоталитарен режим в продължение на 45 години. Това е историята - красива, грозна, отвратителна, славна, срамна, който както иска да я приема. Фактите са факти. Не трябва да я заличаваме, а да мислим и обясняваме на бъдещите поколения как да се учим от нея и да не правим същите грешки. И вместо да се борим с неодушевени предмети, то трябва да наблегнем на реалните проблеми в страна, които биват премълчавани.

България се управлява от една самозабравила се, олигархична върхушка, която съсипа, разграби и продължава да разграбва страната. Бившите партийни номенклатурчици сега са най-върли капиталисти. Същите тези, които извършиха фалшивия преход и преразпределиха държавните капитали. Олигарсите отдавна нямат цвят и политическа принадлежност, но имат власт и финансови ресурси.

Затова мислете към кого трябва да е насочена омразата ни - към паметниците или към тези, които ни докараха до просешка тояга.

#1 Оня Дето Го Трият 16.12.2013 в 13:38:48

"...Най-лесният начин за манипулация и заличаване на нечия история ..." А още по-лесния е оставяне на паметници на злодей! Какво да си мисли някое дете като види паметник на Тодор Живков, освен че е герой щом има негов паметник Ако има мавзолей, значи и в него стои герой. Ако някой си построи паметник на Хитлер и не му го бутнат (щото пеметници не се бутат), значи и Хитлер е герой. Върви обясни на поколенията кой кой е с това овче разбиране за изкуство

#6 Борката 17.12.2013 в 08:13:05

Тоя път уебкафето строши тъпомера...Още едно ръкоблудно, посрано авторче, дето ми обяснява как и за какво трябва да мисля.Много ниска камбанария,бе, много...Никва филтрация. А относно паметниците-камък върху камък не трябва да остане от комунистическите монументи,щото има хора,дето не можеш да им обясниш колко е било хубаво тогава.Щото не е било хубаво.Щото вместо да вървиме със света , 45 години -10 са лежали ,1 е работил,а други 10 са пили.И да не ми го пробутвате тва с боядисването...Толкоз.

#7 Оня Дето Го Трият 17.12.2013 в 08:28:51

Милчо Хитлер в близките 10 века ще бъде злодей. Ако смяташ да го чакаш да стане легенда като Чингиз хан, направи си негов паметник в задния двор и се моли за безсмъртие за да доживееш тоя момент. Аз обаче бих пратил някой да ти го бутне. Знам че биеш на към паметници като този на Бай Тошо, но но и Бай ти Тошо е злодей! Мумията в мавзолея също. И не ми давай примери с Василий и не знам си кой, щото ако някой друг народ смята Бай Тошо и Мумията за герои, да си вземе тия паметници при тях. А ти продължаваш да си жалък с това рИване по комунизма. Бетер наборите на дядо ми си

#9 Оня Дето Го Трият 17.12.2013 в 09:26:30

Е, няма да задълбаваме до дребни паметници и незначителни личности, но има някои знакови. Заеби обидите, питам те сериозно - как да обясня на някое дете, че Бей Тошо не е български герой, след като има паметник и на него се кланяте повече от на този на Левски. На малко дете казвам, на теб ми е ясно, че не мога да обясня защо не е герой А щом имаш право да се кланяш на БайТошо, ква гаранция има, че утре няма да биеш глава и пред паметник на Хитлер ебаси..... ми той нали бил като Чингиз хан, що не?

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 17.12.2013 в 10:02:29

Робска психика. Оня, паметниците не са предназначени единствено за "кланяне" и възхищение. Съжалявам, че разсъждаваш толкова примитивно в конкретния случай. Те "документират" историята, това което се е случило, без значение дали лошо или добро. 'Щото последното в края на краищата зависи от призмата през която гледаш. Както вече бях писал, махането на паметника не променя историята. Света не става по-добър, а по-малко или по-грешно информиран.

#11 Xaoc 17.12.2013 в 10:16:35

История не се пише с паметници, особено с грозотии като онова пред НДК! История се учи от книгите, от старите хора, от документи, от снимки. Три камъка наредени на купчина, за да напомнят колко велик е бил човек, осъдил хиляди на смърт са най-голямото безумие. От друга страна има много паметници с културно значение, защото хората, които строят паметниците са хора на изкуството и дори и да е паметник на най-големия изрод, ако самият паметник е красив, по-скоро е редно да остане от културна, не толкова от историческа гледна точка. Така този паметник е творението на въпросният скулптор, оставащо във вечността и доказателство за неговия талант. Много от хората може дори да не знаят кой е изобразен на паметника или какво символизира, но ще си кажат просто "Красиво е!".

#12 Оня Дето Го Трият 17.12.2013 в 10:21:53

Родриго История казваш... По-историческа личност от Хитлер за миналия век не знам да има, но паметника на Хитлер не знам къде е. Паметници на жертвите му обаче има. Паметника на Бай Тошо обаче знам къде е, а не знам къде е паметника не жертвите му. Май си тълкуваме паметниците и оттам историята както ни е кеф , а?

#13 Rodrigo Diaz de Vivar 17.12.2013 в 10:48:49

Да Оня, това е идеята. Да тълкуваме И паметниците. Корена на думата е ПАМЕТ, предполагам, че е ясно. Ако няма паметници, ще се налага да слушаме само от трибуната, няма да имаме памет, ще забравяме грешките си. И през определено време ще се случва едно и също, ще грешим пак, и пак, и пак. Общо взето, автора го е написал. Руши статуквото в момента, бий се с новите хитлеровци и бай тошовци, не се бий с камъните. Само че е по лесно така, нали?

#14 Abigail 17.12.2013 в 11:09:37

Срещна ли се трима приятели пред гробищата, а единият много унил. - Какво става бе, приятел - Мани, мани, умре тъщата. - Е, значи - ще черпиш! - С какво? Цяла година няма да мога да върна заемите за погребението! - Що не питаш бе! Мойта тъща като я погребвахме, я сгънахме одве! По-малък гроб, по-малки такси! - Мойта тъща - казал третият - като умре, с баджанака копнахме половин метър дупка, боднахме я права и като и ударихме едно латексче - стана и паметник!...........

#16 Оня Дето Го Трият 17.12.2013 в 11:18:17

Абе Родриго, луд ли си или на луд се правиш? Какво значи паметник било за да се помни? За 150-ти път ти го казвам - като видиш паметник на някой, значи е герой. Никой не прави паметници на злодей. Щом има паметник, значи тоя е герой. КАто види едно дете паметника на Тошо "помни" ли нещо или смята, че тоя е пример за подражание, щом са му вдигнали паметник, а разни Родриговци не дават дума да се каже за него? Как ти се бориш срещу статуквот, като самия ти го подкрепяш с две ръце точно по тоя начин? И пак питам - какво "помни" едно дете, като седи и гледа паметник на Бай Тошо?

#18 паяка 17.12.2013 в 11:59:43

Дааааа, ако не е бил Хитлер, нямаше да има причина толкова народ да стане герой. Тъй че - яйцето или кокошката? Щеше светът да е пълен с едни тривиални скучновати човечЕта, с нищо незаслужаващи увековечаване. Хм, хм...

#20 Оня Дето Го Трият 17.12.2013 в 12:24:10

Добре де, я да питаме Родриго, понеже съм в дилема... Ако иде някой и утрепе Бойчев, сега ние паметник на Бойчев ли да издигнем щото ни е свидна жертва или паметник на тоя дето го е утрепал? Щото нали история е, трябва "да се помни". Кво лошо да има паметник на тоя дето е утрепал Бойчев по тая логика?

#21 Rodrigo Diaz de Vivar 17.12.2013 в 12:38:31

Не Оня, паметника на някого не означава, че е герой. Разочароваш ме с наивността си, ако наистина го мислиш. Означава, че някога, за някого/някои е бил герой. И ако се е оказъл злодей е хубаво да се знае, че на света не всичко е черно и бяло и в някои случаи героя може да се окаже злодей. В тази връзка на детето ти може да се обясни, че не е редно да лапа мухите пред телевизора, а да мисли. Дали този който вижда наистина е герой и отчете варианта да е поредния харизматичен боклук. И подчертавам, явно грешно си ме разбрал. Не защитавам никого. Нито Хитлер, нито Ленин, нито червената армия или морските пехотинци освободители на Афганистан. Защитавам позицията, че спомена за грешките и глупостта трябва да се пазят наравно с великите моменти на една нация или история. Защото служат и за поука. @Manuela Шмайзер е немски автоматичен пистолет, няма нищо общо с червената армия, поне що се отнася до паметниците. Това, което се "вее" насред центъра на София е Шпагин. Уточнение само.

#22 Оня Дето Го Трият 17.12.2013 в 12:52:10

Абсолютно вярно, Родриго, само пропускаш дребния факт, че никъде на пеметника на Бай Тошо, на Мавзолея и подобните им не е споменато, че това не са герои. Ами значи са герои! Напълно положителни герои, щом не е споменато друго. Защо пропускаш това? Посочи ми разлика в паметниците на Тошо и Васил Левски?

#23 паяка 17.12.2013 в 13:04:28

Паметник издигат признателни граждани, което не означава автоматично, че това са всички граждани. Истината е многолика.

Новините

Най-четените