Стигат ни 50 000 чиновници

Твърдението, че това правителство води "неолиберална политика" е невярно. Либералната икономическа политика не се изразява в подкрепа на монополите, а в преследването им и тяхната забрана.

Иначе фактите, които е изложил г-н Събев, по същество са верни, но част от изводите от тях са неправилни и неверни. Официално протекционистична политика, съгласно правото на ЕС, България не може да води и налага.

България трябва да осигури върховенството на закона, независима, бърза и некорумпирана администрация и съд. Това са гаранциите, от които има нужда малкият и средният български бизнес, за да започне да се развива.

Корупцията се произвежда не от частния сектор, а от държавната администрация - държавни служители, съдебна система и респективно реформата трябва да започне оттам.

В момента в България има повече от 850 000 чиновника на държавна издръжка, които сформират , приблизително, 30% от работещите. Логично е да се зададе въпросът: възможно ли е по-малко от 1 500 000 милиона произвеждащи доход (администрацията и чиновниците не се включват в това число, тъй като те не произвеждат нищо, а получават възнаграждение, е вследствие на функцията да регулират взаимоотношенията межди произвеждащите доход субекти) да осигуряват с труда си всички държавни чиновници, а освен тях още 3.5 милиона възрастни хора и деца.

Няма благоденстваща държава и общество, в което един участник или икономически субект с труда си да осигурява още 4 други лица, а бедността в България е резултат именно от това. Голяма част от дейностите, които извършва администрацията, трябва да бъде осъществявана от частния бизнес.

Държавната и общинска администрация, съдебната система и т.н. трябва да представлява в България не повече от 50 000 човека. Единствените приоритети, които държавата трябва да има, са в сферата на: здравеопазване, образование и национална и обществена сигурност.

#2 MacAllister 08.01.2013 в 16:50:46

Хм, аз пък си мисля, че термина "неолиберализъм" биде изкован, за да размъти разбиранията за либерализъм и да ги окраси с лоша светлина. Това е най-вече не-либерализъм, а не нео. Може да изглежда неправилно като мислиш в калъпите на : държава, едър, дребен бизнес, субекти от тип корпорации, фирми с огр. отговорност и прочие. Не изглежда така, ако не се вързваш с думите, а следиш срастването - държавата не е обективно явление, а е следствие на субектите си и не може да се разглежда като независим елемент в такива разсъждения. В тоя смисъл "неолиберализма" акцентира на повече сливане на държавата с едрия корпоративен сектор, което по същество е икономика от социалистически тип - отстъплението от социални функции не го прави несолциалистически, а го проваи безотговорно-социалистически, което пък граничи като характеристики с диктатури на индустриални или полицейски клики. Всичко се омешва нали? Подай грешния език и тия, които го приемат никога няма да открият истината - тя просто не може да се изкаже на езика, на който си ги подлъгал да разсъждават.

#3 deowin 08.01.2013 в 23:57:37

>850 000 чиновника на държавна издръжка Това е откровена лъжа. Административният персонал е под 200 000. Заетите в държавното управление са малко над 200 000. Абсолютно всички хора заети в обществени предприятия са малко над 700 000. Тоест, число, сходно на цитираното, е възможно единствено ако броиш хора като лекари, учители, полицаи, пожарникари, военни и прочие (всички те са на държавна издръжка) за 'чиновници'. Аз не бих. За справка: http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=735&a2=741&a3=743

#4 янаки 09.01.2013 в 11:30:58

Проблемът е в пенсионерите, те са бремето, което теглят държавата към дъното. Трябва да се създаде „Комисарство по пенсионерския въпрос”, който да координира най-добрия опит в това отношение до сега.

#7 deowin 09.01.2013 в 17:12:57

>Статията е всъщност коментар Това е същността на рубриката "Оня, дето не Го трият". >Данните, който съм цитирал ... са по информация на ИПИ, като смятам, че същите са коректни. Не, не са. Дадох източник (НСИ предполагам знаеш на какво е съкращение), чиито числа пряко противоречат на твоите. Твоята аргументация за достоверността на данните ти (засега) се изчерпва с "смятам, че са коректни". >А по каква логика да изключваме тези категории, лекари, учители, полицаи, като получаващи възнаграждението си от бюджета? Доколкото виждам, отговора на този въпрос съм го дал в предния си коментар - в българския език категорията "чиновник" обикновено не включва професии като лекар, учител, военен. Ако се съмняваш, би могъл да погледнеш тълковния речник, например тук - http://www.t-rechnik.info/search.php?search=%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA "чиновник мн. чиновници, м. 1. Държавен служител, който не извършва физическа работа, а обикн. обработва документи. 2. Прен. Пренебр. Бюрократ, бездушен служител."

#9 deowin 09.01.2013 в 19:03:50

>В линка, който си посочил никъде не е описан броят на чиновниците/държавните служители. Напротив, дадено е разбиване на работещите по всевъзможни сфери. Ако се придържаш към нормалната дефиниция на "чиновник", то е доволно лесно да направиш паралел между "държавен служител, който не извършва физическа работа" и сферите, посочени в официалната статистика на НСИ. >Самата дума ,,чиновник" се приема и за синоним на държавен служител Не, не се. Не и според българския тълковен речник. Значението на думата в този речник нееднозначно показва, че става въпрос за служител, който не извършва физическа работа (това очевидно изключва професии като пожарникар, полицай, военен, лекар, социален работник), и се занимава с обработка на документи (това пък изключва учителите). Ако решиш да спориш, че значението на думата, посочено в речника, е несъвместимо или противоположно на обществено приетото й значение, то ще се наложи да се аргументираш по някакъв начин. Също, в контекста на това, което казваш, ти предлагаш всички държавни служители да се намалят до 50000. Това би означавало огромни съкращения на всички гореизброени професии - полицаи, лекари, учители и прочие. Дори да вземем само тези 3 професии - наистина ли искаш да кажеш, че държава със 7.3 милиона население може да се справи прекрасно с общо 50000 полицаи, лекари и учители?

#10 Vankata_820 09.01.2013 в 23:28:02

A Гергана Вълчева от София гасне от рак без медицинска помощ, защото държавата нямала пари?! "29-годишната Гергана Вълчева от София гасне от рак без медицинска помощ. Лекари от три големи болници в страната отказват да приемат младата онкоболна жена от столичния жк. "Люлин". Момичето е единствено дете на семейството, а двамата й родители са пенсионери. Младата жена сега почти не се храни, тежи едва 48 кг и има затруднено дишане. Коремът й се пълни с вода, а разсейки разяждат черния и белия й дроб както и стомаха. След 8 месеца ходене по лекари късно се установява раковото заболяване, което започва като гинекологичен проблем - от април момичето почти е в постоянен месечен цикъл. В "Токуда" я оперира лично по спешност д-р Карагьозов, където лежи 10 дни. Оказва се, че Гергана има рак. След това болната прави консултация с д-р Галина Куртева, национален консултант по онкология и химиотерапия, която не препоръчва химиотерапия заради силно напредналия стадий на болестта. Състоянието на Гергана се влошава още, развива анемия и се налага кръвопреливане. В "Пирогов" отказват, защото не са убедени, че в това състояние момичето ще издържи манипулацията. Така на практика традиционната медицина вдига ръце от Гергана и я оставя на съдбата. Родителите не се предават и на Гергана й е направено кръвопреливане в частен медицински център, защото е имало риск от задушаване. Майката й Мариана Вълчева разказа за "Стандарт", че досега за дейности, за които лекарите отказват да извършат, а са жизнено необходими, са дали над 15 000 лв. Майката на младото момиче разказа вчера пред Нова ТВ, че медиците са им изписвали обезболяващи. "Те не са богове, за да решават кой ще живее на кого ще помогнат и на кого не", ридае Мариана и допълва, че само Господ знае колко ще живееш. Нито една болница в София не е сключила договор за клиничната пътека по палиативни грижи за тежкоболни и умиращи хора, показа блиц проучване на "Стандарт". Причината е малкото пари, които са предвидени за тази медицинска услуга, а разходите са направо космически. Шефът на ВМА ген. Стоян Тонев потвърди, че преди години е поддържал 20 легла, които са му носили по 2,5 млн. лв. загуби годишно, затова и не сключил договор с касата. Грижи за безнадеждно болни предлага общинският хоспис в 25-о ДКЦ, но там има гигантска листа на чакащи. В "Токуда" има 3- и 4-дневни пакети за нелечимо болни, но са платени. По случая с Гергана вече са информирани здравното министерство, медицинската ДАНС и районната здравна инспекция."

#12 mittag 10.01.2013 в 10:24:25

Това, което днес ИПИ и компания представят за мейнстрим, в развития свят е една дискредитирана и маргинализираща се школа, загубила репутация заради злоупотреби, манипулация на данни и източване на публични пари. Забравете за техния фалшив авторитет и благозвучна идеология, ако искате да разберете икономиката. Гледайте човешките съдби.

Новините

Най-четените