Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да посрещаш гости е изкуство

Но всичко (ще) е точно! Снимка: iStock
Но всичко (ще) е точно!

Както вече отбелязахме, да отидеш на гости е изкуство.

Е, не е като да изрисуваш тавана на Сикстинската капела, но всеки възпитан човек знае, че да се облечеш прилично и да цъфнеш на нечий праг, който вежливо те посреща с килимче "Welcome", не е достатъчно. Но няма нужда да се повтаряме.

Най-малкото защото да посрещнеш гости също е изкуство.

Не стига само да отвориш вратата и с облекчение да установиш, че с гостите не идва и шеф Манчев и отбор оператори, за да снимат всяка твоя крачка и хапка и да критикуват и последната трохичка от сложеното на масата. Посрещането на гости е предизвикателство, а да си добър домакин не идва по подразбиране.

Напротив, това има някои основни правила. Ето малка част от тях...

Без паника!

Както се казва в "Пътеводител на галактическия стопаджия" - без паника. Да, дори и най-спокойните натури понякога изпадат в ужас, когато се сетят, че довечера ще идват гости. Започва се едно тюхкане и маене - достатъчно подреден ли е домът, ще слушат ли децата, или ще ядат шамари пред чужди хора, ще се хареса ли храната...

Кошмарът става двойно по-голям, ако гостът е някой важен човек като шефът на милото или, още по-лошото, родителите на милото.

Още при първите признаци на пристъп на ужас се спрете на едно място и поемете дълбоко дъх. След това вземете лист и химикалка и си направете списък със задачи и продукти, който да следвате неотлъчно. И всичко ще е наред, заклеваме се.

Не се престаравайте/ не бъдете небрежни

Ясно е, че ако чакате Марчето от съседния вход с нейния петгодишен Жорко, няма смисъл да приготвяте шестстепенно меню с отбрани морски дарове. Най-малкото защото Жорко има силно изразен афинитет към по-различен тип деликатеси като солети, чипс и вафли и смята, че топлата храна е отровна.

От друга страна, ако очаквате на врата да се появи вече споменатият шеф на милото, не може да му връчите в ръка една току-що отворена вафла и да изсипете малко хрупанки в една купа. Да, понякога се налага да се постараете повече, друг път - по-малко. Ама то с всичко е така...

Недейте да скромничите

Е, сервирали сте въпросното шестстепенно меню с калмари, омари и други морски твари, и сега гостите мучат задоволително, защото ордьоврите наистина са като за звезда "Мишлен", а защо не и за три звезди.

Между хапките се чуват похвали и комплименти колко добре сте се справили и те дори не са само от куртоазия.

Сега е моментът да се усмихнете и да благодарите вежливо за хубавите думи. Не започвайте с обяснения как скаридите са пресолени, севичето е твърде кисело, а стридите май не са чак толкова пресни. Просто недейте, всички ще се почувстват неудобно, а вие не искате гостите ви да се чувстват неудобно.

Очертайте времева рамка още при поканата

Още когато каните гостите, кажете им в от колко до колко ще трае посещението им. В България на този полезен навик все още се гледа леко съмнително и някои дори го намират за невъзпитано.

Всъщност така улеснявате и вашите гости, и самите себе си - те не се чудят не се ли застояват твърде много, а вие не се чудите как да ги изгоните, без да лъжете, че детето утре е на училище, а вие сте на адски важна среща.

И всичко е точно!

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените