Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Веган поширани круши и още скъпотия по Нова година

Какво бихме могли да очакваме от менюто на прага на 2026 г.? Снимка: iStock
Какво бихме могли да очакваме от менюто на прага на 2026 г.?

Нова година на заведение спестява неудобния въпрос "Какво ще готвим?". Знаем, че не един и два семейни скандала са започнали именно така и са прераснали в "А ти помниш ли през 1999 г., когато загледа деколтето на Мимето, мръсник такъв?!".

Тя хубаво спестява въпроси и скандали, но Нова година в ресторант не спестява пари. Никак даже.

Дори обратното - всяка Нова година ресторантьори в съзаклятничество с готвачи измислят гръмки менюта за няколкостотин лева на човек. Целта им е да създадат илюзия за небивало гурме преживяване, каквото Гордън Рамзи само може да сънува и каквото не бива да изпускаме, ако ще и после да трябва да ипотекираме жилището.

Зад нафантазираните имена с изфантазирани цени често обаче се крият съвсем семпли ястия. Ето нашите подозрения какво може да се появи тази година:

  • Микс от свежи салати, чътни от патладжани и чушки и занаятчийско сирене

Може да се срещне и като Новогодишна салата или празнична салата, по същността си е същото - чобански нарязани домати и краставици, гарнирани с две шепи лук. Чътнито от патладжани и чушки е новото название на иначе семплото кьопоолу, не очаквайте вътре да има орехи, защото са скъпи.

Занаятчийското сирене е сирене, закупено от близкия хипермаркет, за щастие на шарената опаковка може и да не пише, че е имитиращ продукт. Възможно е.

Ако сте се бръкнали повече от 300 лева куверт на глава от населението, всичко това може да е артистично нахвърляно върху листо маруля с размерите на подметка. В този случай в чинията ще се материализират и малко стафидирали маслини и един морков, направен на розичка, благодарим ти, Балкантурист.

  • Пилешко/телешко/сьомга "Уелингтън"

Откакто в ефир вървят кулинарни риалитита, с "Уелингтън" ставаме и с "Уелингтън" лягаме. Не с оригиналния, разбира се, защото изисква дълго готвене, сложни техники и скъпи съставки като истинско масло, хамон, манатарки и вино "Мадейра". От друга страна звучи гръмко и някак си новогодишно.

Така пред очите на празнуващите най-вероятно ще се озове бутер баница като тази в близкия подлез, натъпкана с парчета месо, смлени на кайма гъби и мистериозни омекнали зелении.

Не е вкусно, но за сметка на това порциите не са големи. Бутер тестото се рони и се разпада на молекули, месото или сьомгата са компромисни, гъбите и зелениите се ядат с повече сол и черен пипер. Алтернативата е някакво месо, кръстено щедро "по иберийски/по андалуски/по френски".

Тоест парче мръвка, удавено в кафяв сос, бон апети!

  • Веган десерт от поширани круши с кули от сини сливи

Трябва да има нещо веган, иначе никой няма да си даде една четвърт от заплатата за Нова година. А най-лесно е да се сглоби веган десерт, защото плодовете, мармаладите, сладката и медът са си веган бифор ит уоз куул. Само трябва да им се придаде някакъв по-гурме прочит.

И ето, крушата се сварява до неапетитна форма в червено вино, отгоре се пльосва лъжица сливов мармалад и се капва малко мед. И, да, сливовият мармалад вече е кули, защото ние не сме някакви профани, ясно?

Десертът се поднася в миниатюрна бяла чинийка, а ако собственикът на ресторанта е щедър, би могъл да позволи да бъде поднесен е малко мед в каничка с размерите на напръстник. Ако комбинацията от круши и сливи ви звучи съмнително разслабителна, то тя е точно такава.

Весело посрещане!

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените