Рашидов: От оставащите в България "чеп за зеле не става"

България изнася потенциала си в чужбина, а остава това, което "не става за чеп за зеле". Това заяви в интервю за БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш минстър на културата Вежди Рашидов.

"В България няма безработица, има липса на квалифицирана работна ръка. Това е драмата на България. Ние образоваме добре в децата. Държавата инвестира много пари. Създаваме квалифицирани кадри и ги изпращаме да служат на друга държава и да плащат данъци на друга държава. Тук остава онова, което не сатава за чеп за зеле. И това не е добре за държавата. Това е пътят за закриване на една държава", заяви Рашидов.

"Аз всеки ден виждам всеки ден пред очите си как се източва можещото, образованото, читавото, което разчита на две ръце и мозък, и все повече остава това, което не става за нищо и което навън не може да оцелее", каза още той.

Сериозни култури и държави са загинали, така че да не си правим илюзии, че малка държава като България ще издържи, каза още той.

Той сподели, че не съжалява, че не е министър на културата и в сегашното правителство. Допълни, че е бил министър достатъчно дълго време, а е и настъпил период на демотивация, заради "т.нар. интелектуалци и платени протестъри", които са критикували културните му проекти като Ларгото и "Квадрат 500" в София. Сега същите хора са във властта на директорски позиции, заяви депутатът.

"Обичам свободията, а не свободата. Искам да се върна към амплоато си на творец. В България никой не е свикнал да се отказва. Благодаря на премиера Борисов, защото бях до последно в кандидатурата, но имам нужда от почивка. Непрекъснато имаше дежурни, които ме обвиняваха в кражби и измами", каза депутатът.

Рашидов се похвали с предстоящите си изложби, като най-скорошната ще е по повод рождения му ден на 14 декември, където ще се изложат западноевропейски картини в живопис, както и реставрирани картини. Специално място ще намери и платно на Рембранд.

Той допълни, че му предстои изложба с лични творби по време на европредседателството, както и изложби в Люксембург и Третяковската галерия в Москва.

Рашидов осъди поведението на опозицията в сегашния парламент, но отбеляза, че ако тя продължи да се държи така "инфантилно", най-вероятно партия ГЕРБ ще управлява и след следващите избори. Той отбеляза, че общественото говорене е нехигиенично, от което е пострадал и лично той.

Рашидов сподели, че синът му не живее в България, защото дъщерите му са били тормозени в училище заради медийния образ, който е бил изграден на Вежди Рашидов. "Сериозни култури и държави са загинали, така че да не си правим илюзии, че малка държава като България ще издържи", отбеляза той.

#1 TheRock 26.11.2017 в 19:28:28

Ех Рашидов, ако знаеш колко си прав! Ти и отрепките като теб направихте това. И защо го направихте? Направихте го за да може такива като теб да бъдат министри, такива като Илия Павлов милионери, а България пълна с рая! Мърша си ти Рашидов, мръсна и долна рязана мърша, ДС-боклук!

#4 KingoftheROAD 27.11.2017 в 00:02:55

Почесвайте се още 10-на годинки, докато всичко живо се изнесе от България, пък тогава сами ще си бачкате по фирмите, щото и циганите няма да искат да ви бачкат. По морето и отсега се започва...

#6 straight 27.11.2017 в 08:49:59

Жалък простак! Откровен примитив и слагач! Заради такива като тебе се наложи да напуснем Родината си! Това, за което бръщолевиш неграмотно, е пряка последица от десетилетия управление на крадливи и ниско образовани, но безскруполни люде. Поне замълчи...

#7 pixie 27.11.2017 в 09:00:53

Веждито що остана, а? Що е още тука? Нали е велик човек на изкуството? Дали пък ако беше заминал някой щеше да го смята даже и за "чеп за зеле"? Ама в БГ даже и политик стана, в правителство го намърдаха. Държавата е виновна за това, че кадърните, но не всички кадърни, напуснаха страната. Държавата и политиците. И понеже Веждито беше политик, точно той няма никакво право да се изказва.

#8 boris 27.11.2017 в 09:25:10

"В България няма безработица, има липса на квалифицирана работна ръка. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Не е вярно. В България няма липса на квалифицирана работна ръка . Квалифицирана работна ръка има предостатъчно. Има липса на пари за заплати на квалифицираната работна ръка.

#12 boris 27.11.2017 в 15:20:21

Ми решението е просто - да се закрият всички държавни университети. Щом квалифицирания ще работи на запад - да му плащат квалификацията западняците.

#13 Nenimir 27.11.2017 в 19:12:53

Рашидов, ти си наемен ратай, слуга, който сме избрали да ни върши определена работа, и на който му плащаме заплатата. След като ние сме те избрали, но от нас " чеп за зеле не става", то ти.. какво си... Така, че е време да се обърнеш с гръб към огледалото и да си биеш шута.

#14 deowin 27.11.2017 в 23:23:17

Това, че самият Рашидов е пълно леке и не става за чеп за зеле далеч не означава, че не е прав в случая. Може да е прав.

Новините

Най-четените