"Южен поток" пропука подкрепата на АБВ за кабинета

Отказът на мнозинството в парламента да подкрепи декларация в полза на "Южен поток" отвори първите пробойни в ангажимента на АБВ към правителството.

Депутатите от АБВ излязоха с остра критика срещу "некоректното поведение на партньорите" и предупреждения за възможен изход от коалиционната формула.

"Няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление. Ще имаме собствен облик и ще защитаваме националните интереси на обществото", обяви зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев (бивш вицепремиер и министър на търговията в кабинетите на Любен Беров и Жан Виденов).

Той определи гласуването в пленарната зала на Народното събрание по въпроса за обща декларация по казуса "Южен поток" като фарс и добави, че случилото се поставя под съмнение и въпроса за останалите големи инфраструктурни проекти на България.

Росица Янакиева заяви, че казусът с "Южен поток" е първият случай, при който "се случват неща извън рамките на очакването от нашата парламентарна група".

Тя коментира, че АБВ ще изчака резултатите от визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел, където ще бъде обсъдена ситуацията след анонса на руския президент Владимир Путин за спирането на мегапроекта.

"Нека видим резултатът - дали те са еднопосочни или наистина министър-председателя има сериозни намерения и тогава ще отговорим по-категорично", каза Янакиева в отговор на въпрос за подкрепата на АБВ за кабинета.

АБВ участва със свой вицепремиер - Ивайло Калфин - в кабинета Борисов 2. Вчера Калфин определи спирането на проекта "Южен поток" като провал заради "политическата нерешителност и корупционните апетити".

Самият председател на АБВ Георги Първанов и идеолог на т.нар. "Голям шлем" (обвързването на България с трите руски мегапроекти - нефтопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток") все още не е правил публични коментари по темата.

#1 BatJango 03.12.2014 в 16:23:54

ей тия са част от боклуците, които прокарват руските интереси за сметка на българските; Гоце - емблематичен рубладжия и българофоб.

#2 янаки 04.12.2014 в 12:20:00

Няма съмнение кои прокарват руските интереси в България, няма съмнение кои прокарват интересите на САЩ. Това което не се знае е, има ли някой, който да прокарва интересите на България в България. И изобщо в българските държавни институции има ли някой, който да се сеща, че България има и собствени, български, интереси?

Новините

Най-четените