Томислав Дончев: Никога не съм налагал цензура на съпругата си

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че съпругата му не е политик и изказва собствено мнение. Повод за коментарите му е скандалът, който се разрази около статус на съпругата му Светлна във Facebook, че морковите за ромите са свършили и е време за тоягата.

Според Дончев в написаното няма език на омразата.

"Тя е професионалист и самостоятелна личност", коментира Дончев за Светлана. В ефира на bTV той каза, че никога не се е опитвал да налага цензура на съпругата си.

Вицепремиерът допълни, че не вижда нищо нередно в публикацията във Facebook и всички трябва да спазват закона. "Когато някой извърши нарушение, трябва да си плаща глобите", каза вицепремиерът. Той посочи, че едва ли някой би оспорил необходимостта от повече мерки за интеграцията на ромите.

Дончев коментира, че е прочел отвореното писмо от Българския хелзинкски комитет (БХК) до него, в което организацията го призова да се дистанцира от изказванията на съпругата си или да подаде оставка. "Пиша им отговор, ще им отговоря", каза вицепремиерът. Той обясни, че го притеснява търсенето на колективна отговорност в случая. Според него отговорността за казаното е лична, а колективната отговорност - на база семейство, на база етническа принадлежност и пр. - била характерна за други режими.

Според Дончев опитите на държавата за интеграция на ромите не са провалени, но са "недостатъчни". Той обясни, че в момента работи "по няколко въпроса", които ще позволят на държавата да влезе във функциите си в тази насока.

Вицепремиерът коментира и последните развития около проекта АЕЦ Белене. По думите му рестарт на проекта за новата атомна централа е възможен, без ангажимент от страна на държавата като гаранции или като договори за задължения за изкупуване, и с държавно участие ограничено само до размера на оборудването, което държавата вече притежава.

На въпроса дали АЕЦ Белене ще е "частна централа", Дончев отговори, че тя ще е "атомна централа с участие на стратегически инвеститор" с държавно участие, което ще бъде определено от стойността на техниката, която държавата предостави, и цялата стойност на централата.

#1 rare case 11.06.2018 в 11:42:24

Голяма грешка, че влиза в обяснителен режим!!

#2 deowin 11.06.2018 в 18:33:52

>Голяма грешка, че влиза в обяснителен режим!! Така ми, какво като е публична фигура и политик на важен пост в управлението на държавата - на някакви си избиратели ли ще се обяснява, га вече е фанал господ за шлифера? Ама ха! Гледай - те самите избиратели хич не му и щат обясненията, да прави каквото си ще и както сам реши за най-добре щом вече е станал важна клечка.

#3 dedo adji 11.06.2018 в 22:38:12

Искат му обяснения не избирателите а някакъв си БХК, антибългарско НПО на хранилка на чужди прасета. За тях шут в гъза. Избирателите, и не само неговите, а всички 5млн българи са съгласни с г-жа Дончева.

#4 deowin 12.06.2018 в 17:10:05

Не само хората от БХК са също и избиратели, но и далеч не всички българи са съгласни с г-жа Дончева, както тривиално може да се наблюдава от обществените реакции в случая. Апропо, българите са далеч повече от 5 милиона, като предполагам си избрал числото за да отрази личното ти виждане относно това кой български гражданин с български паспорт е достоен да се нарече българин в зависимост от цвета на кожата му, религиозните му и сексуални предпочитания и прочие признаци. За щастие, личното мнение на сенилни старци, пропити със злоба и лицемерие, относно това кой следва да се нарича българин е с практически нулева стойност и значимост.

#5 dedo adji 12.06.2018 в 18:24:57

Прасчо, мене 5млн съмишленици ме удовлетворяват напълно. Освен тях по света има още 2-3млн българи, половината от които споделят това мнение а на останалите вече не им пука за нищо в България. 2-та млн български граждани, чиито права толкова самоотвержено защитаваш, без някой да им ги оспорва или отнема, си ползват българските паспорти само когато вършат золуми в чужбина или плачат за дял от държавната баница. Иначе викат "яша ана ватан" (да живее родината майка) и "смърт на българите". Между избирателите на г-н Дончев сигурно има и доста цигани, но те са гласували не за него а за кебапчетата и утре пак ще гласуват за тях. Те самите не се смятат за българи, за какви да ги смятаме ние. Обществената реакция се свежда до лая на няколко wannabe евро ментори, на хранилка на чуждестранни спонсори, чието мнение има точно толкова тежест, колкото придаваш и на моето - кръгла нула. Приятно прекарване в компанията им.

#6 deowin 12.06.2018 в 18:45:40

>мене 5млн съмишленици ме удовлетворяват напълно Което има ненулево значение за точно един човек - теб.. ъъ.. тебе. Българино неграмотен. >по света има Предполагам ти убягва зловещото лицемерие на това да не признаваш българите, живеещи извън България, за българи, докато ти самият си прекарал по-голямата част от живота си извън страната. Зловещото лицемерие си е там, обаче. Апропо, дори българите, живеещи в България, са повече от 5 милиона. Да, знам, не и тези с "правилен" цвят на кожата според теб. >Те самите не се смятат за българи Първо, това изобщо не е вярно (абсолютно не и в обобщителния начин, по който си го написал). Второ, дори няма значение като какви граждани се определят тези хора, и съвсем не ти дава право да ги мислиш за каквито и да било, освен български граждани, каквото право очевидно доволно нагло си си приписал.

#9 dedo adji 12.06.2018 в 23:03:39

.... 6 deowin | 12.06.201818:45 >мене 5млн съмишленици ме удовлетворяват напълно Което има ненулево значение за точно един човек - теб.. ъъ.. тебе. Българино неграмотен. _ _ _ _ Нищо против да ме смятат за най-незначителния от 5-те млн. Масата е достатъчна да размаже всякакви свински инсинуации. _ _ _ Продължава свинчопрас: >по света има Предполагам ти убягва зловещото лицемерие на това да не признаваш българите, живеещи извън България, за българи, докато ти самият си прекарал по-голямата част от живота си извън страната. Зловещото лицемерие си е там, обаче. ... Напротив, признавам ги за българи, доколкото те самите се смятат за такива. По изпитан свински маниер ми приписваш неща, които не съм казал. _ _ _ _ .... Апропо, дори българите, живеещи в България, са повече от 5 милиона. Да, знам, не и тези с "правилен" цвят на кожата според теб. .... Няма да издребнявам, може да са 5.3 или 5.5млн. Тук не е САЩ. Цветът на кожата в България варира в малки граници. Принадлежността към българите се определя по други критерии. _ _ _ _ .... >Те самите не се смятат за българи Първо, това изобщо не е вярно (абсолютно не и в обобщителния начин, по който си го написал). Второ, дори няма значение като какви граждани се определят тези хора, и съвсем не ти дава право да ги мислиш за каквито и да било, освен български граждани, каквото право очевидно доволно нагло си си приписал. .... Първо, това е вярно и се заявява от самите тях черно на бяло. Поне от тия от тях, на които стига акълът да направят разлика между гражданство и етнос. Второ, никой не им оспорва българското гражданство с всички права, произтичащи от него. Те оспорват само задълженията. Трето, те не отхвърлят българското гражданство по простата причина, че никой, даже Бангла деш не ги иска за свои граждани и не им предлага облагите на българското гражданство. Четвърто, никой не може да ми оспори правото да ги смятам за ракови образувания с български паспорти, заподозрени като такива до доказване на противното. Ти не си заподозрян а доказан, с всяко влизане в сайта доказваш омразата си и вредността си за България и българите.

Новините

Най-четените