ГЕРБ атакува Таско Ерменков заради позиция за Крим

Коментар на депутата от БСП Таско Ерменков по повод президентските избори в Русия провокира протестна реакция от страна на евродепутати от ГЕРБ.

Повод за недоволството се оказа постинг на Ерменков във Facebook, който гласи следното: "Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!".

От групата на евродепутатите на ГЕРБ/ЕНП излязоха с позиция, в която питат дали БСП и ПЕС се солидаризират с позицията на Таско Ерменков.

От ГЕРБ питат ръководството на левицата дали би подкрепило "провеждането на избори от чужда страна на територията на България", като правят аналогия между непризнатото анексиране на украинския Кримски полуостров от Русия през 2014 г.

"Изразеното от депутата от БСП Таско Ерменков виждане за пореден път показва, че наследниците на бившата комунистическа партия в България принадлежат само номинално към семейството на европейските социалисти и по редица важни въпроси подкрепят популистки и анти-ЕС позиции. Подобно държание и политическо позициониране от страна на българските социалисти поставят под въпрос както техния европейски облик, така и евроатлантическата ориентация на страната", се казва в писмото.

Заветът на българските възрожденци е да бъдем равни с другите европейски народи - нашият национален идеал още в онзи момент е свързан с визията за свободна и обединена Европа, пишат още те.

Самият Таско Ерменков публикува серия от уточнения около публикацията си, в които посочва, че не е искал да нарече "идиоти" гражданите на Европейския съюз, а "написаното "Вие" с главна буква е учтива форма на обръщение към отделен индивид".

"Коментарите ясно показаха кой се е почувствал адресат", пише още Ерменков.

#1 dedo adji 21.03.2018 в 12:41:14

.... "Коментарите показаха кой се е почувствал адресат." .... Комуняга на гроба си комшия не ща, но точното попадение си е точно попадение. Цялата дандания е буря в чаша вода. Изборната победа е факт и бате Бойко поздрави батюшка Володя. Гласът на хората в Крим се чу преди 4г, и то без бомбардировки, от всички без наушници. Чуха го и тия с памук в ушите, но се правят на глухи. И за чий му е сега на бай Таско да злорадства с победата на матушката си. Ами за същия, за койтом герберите се чувстват засегнати за честта на своята матушка, описана в българска народна песен като "блудница вавилонска". Надлайване на помияри.

#2 TheRock 21.03.2018 в 13:25:15

Крим никога не е бил руски. Крим е заграбена от руската империя територия, която е била брутално обезбългарена, като изродът - Сталин е довършил процеса. Крим е територия на брутално етническо прочистване от страна на руснаците, като най-брутално са били прочистени българите.

#3 TheRock 21.03.2018 в 13:28:24

По ирония на съдбата и поради вродената олигофрения на пияницата Таско, Ботев е казал и други неща, например: "“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея! Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. – Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество." Христо Ботев Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

Новините

Най-четените