41 000 лв. хонорар за Първанов от Евразийския съвет за външна политика

Председателят на АБВ Георги Първанов е получил 41 000 лева за участието си в казахстанско НПО, промотиращо връзките на Евразия с Европейския съюз.

Парите са отчетени в годишната имотна декларация на Първанов пред Сметната палата като страничен доход извън средствата, получавани за заеманата длъжност. Изрично е описан произходът им - хонорар за членство в борда на съветниците на Евразийския съвет за външна политика.

Съветът е създаден в края на 2014 г., като финансирането на разходите за основаването и функционирането му през първата програмна година идват от Министерството на външните работи на Казахстан. От 2015 г. държавата е член на Евразийския икономически съюз заедно с Руската федерация, Беларус, Киргизстан и Армения.

В борда на съветниците от страни-членки на ЕС, освен Георги Първанов, влизат бившият премиер на Испания Хосе-Мария Аснар, бившият еврокомисар по външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер (Австрия), бившият външен министър на Великобритания Джак Строу, бившият външен министър на Италия - Франко Фратини, бившите президенти на Полша и Чехия - Александър Квашневски и Вацлав Клаус, и двама от настоящите кандидати за генерален секретар на ООН - Данило Тюрк (Словения) и Вук Йеремич (Сърбия).

Председател на Евразийския съвет за външна политика е Жанболат Юсеинов - бивш говорител на външното министерство на Казахстан.

#1 TheRock 26.06.2016 в 14:59:10

Гоце, а архара отчете ли??? НПО-шник мръсен!

Новините

Най-четените