Сергей Станишев за споровете около Истанбулската конвенция: Показваме на жертви и насилници, че като общество толерираме това

Сергей Станишев е категоричен, че у нас Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие е станала обект на „безумни интерпретации” и в него нямало нито „третия пол”, нито „еднополовите бракове”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

„Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията, е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем”, подчерта Станишев в ефира на bTV.

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) допълни, че заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове за жертви на насилие. Според него с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да изхарчи за референдум "за" и "против" Истанбулската конвенция, могат да се построят 20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие. Сметката идвала от неправителствения сектор.

По думите на Станишев Истанбулската конвенция „не е някаква конвенция на османския султан”, а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените. Такива, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват.

Лидерът на ПЕС даде своя превод и на така спорния термин „джендър”. „Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи”, каза Станишев.

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. Тази декларация е била раздадена на участниците в пленума на БСП, но, по думите на Станишев, „не беше чута”.

На практика Станишев потвърди, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой. „В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно”, заяви Сергей Станишев.

Станишев каза, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция. „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”, коментира лидерът на ПЕС.

„Това (борбата с насилието над жени) е комплексен обществен проблем, който започва от създаването на културни нагласи за ролята на жената. Това означава „джендър” – какво може да прави жената, какво не може, каква е ролята в семейството – дали е равноправна, дали е подчинена”, обясни Станишев.

#1 скучко 03.02.2018 в 14:10:45

"...Според него с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да изхарчи за референдум "за" и "против" Истанбулската конвенция, могат да се построят 20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие. Сметката идвала от неправителствения сектор..." Ееех, ето де е заровено кучето! Права на жени, малтретиране, джендъри..., дреме ви на вас! Едни пари има за краде... аааа усвояване, та секи от вас гледа по своя си начин да се докопа до тях! Пфуу, лицемерни гнусотии!

#2 follow_the_cash_flow 03.02.2018 в 14:53:58

Да, може да построят кризисни центрове. И тези центрове може да се построят и да работят без конвенцията. Защото конвенцията има съвсем различни цели. Жалко, че ни занимават с нея. Но, ... спуснато е отгоре, от либинтерна, през брюксел. Либинтерна е каквото е било коминтерна навремето. За щастие, остатъците от демокрация ни позволяват поне да коментираме въпроса. Иначе либералния интернационал и брюксел ще са пълни аналози на коминтерна и КПСС.

#3 dedo adji 03.02.2018 в 16:09:48

Сер гей се притеснил и стреснал. Прекрасно! По-добра новина би била само във вечерната емисия да покажат на събрание на комисията гревио някоя дама от тази комисия как точи лиги и надава писъци в пристъп на менопаузна истерия. Браво на генерал о.з. Радев. Не съм гласувал за него, но му свалям шапка за това, че в Брюксел се е проявил не като червен, син или зелен, а като Българин. Сер гей не е и българин, бил е съветски гражданин. Уверенията на съвета на Европа не струват хартията на която са написани. Никой влиятелен европейски политик не застава с името си зад тях. Не, че това е някаква гаранция, дори да е честен, (що е то честен политик, нещо като девствена проститутка ли?) утре може да бъде сменен от някой необвързан с обещания. Конвенцията не съдържа трети пол и гей бракове, но съдържа възможност да бъде изтълкувана в тоя дух. И тълкуването ще се прави извън България. Фалшива е тезата, че борбата с насилието не може да се води без нея. Фалшиво е обвинението, че противниците й са насилници. Аз не съм насилник и не признавам нито на сер гей, нито на Юнкер, правото да ме нарича така. Впрочем, моля сведения за намаляване на насилието в държавите, които са я ратифицирали. Да оставим сер гей и курнелия да се дърлят. Да оставим ПЕСовете да си оправят бесовските (пардон, ПЕСовските) отношения. А ние да се борим да запазим останките от суверенитет на България.

#4 Виктория Пенелопова 07 03.02.2018 в 16:40:51

Дедо, не ми е работа, но си отишъл в крайност. Успя да ожениш нероден Петко. Никой не те пита насилник ли си или не. Просто много хора не мислят като теб. Повтаряйки мантрата си, няма да промениш това. И слава Богу! П.С. "менопаузална" е правилният израз.

#5 dedo adji 03.02.2018 в 17:14:57

Благодаря за поправката, Победке. Ще си го повтарям, като си гълтам гонко билобата, белки го запомня. Надявах се поне ти да оцениш доброто ми сърца, но не би. Не искам да се ражда тоя Петко и затова повтарям да хвърлим ДНК-то му (пардон, ИК-то) в канала. Ясно, че не мислиш като мен и кара дебелунгера. Като сер гей ли мислиш или като курнелия?

#6 Йордан Бояджиев.1526666480781744 03.02.2018 в 21:04:26

джендърмерията в атака на българщината

#7 Шрайка 04.02.2018 в 11:33:10

Всъщност гей общността е заинтересована страна по ИК, така че мнението на този трябва да се гледа с "едно на ум".

#8 Бобо 04.02.2018 в 17:03:00

А бе не ни занимавайте с идиотиите на този РУСКИ-БЪЛГАРИН- СърГЕЙ! Баща от ЮГОСЛАВИЯ, майкя от СССР, А нашия ГЕЙ роден в Украиня поставен на върха на властта в БГ от ДС към КГБ. Такива флуидни некадърници трябва да се накажат ПУБЛИЧНО за геноцид над българския НАРОД!

Новините

Най-четените