Съдът не разреши регистрацията на ДОСТ на Лютви Местан

Софийският градски съд отказа да разреши регистрацията на политическа партия ДОСТ на Лютви Местан.

Решението на съдия Лилия Илиева все още няма публикувани мотиви. То не е окончателно и може да се обжалва пред горна инстанция.

От сдружението на Местан определиха отказа на СГС като "лоша новина не за партията, а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни".

От ДОСТ твърдят, че мотивите за отказа били свързани с факта, че абревиатурата на името на партията е турска дума, както и че повечето й членове са етнически турци.

"Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност. Като цели ДОСТ несъмнено е национална либерална партия", се казва в позиция на Местан и заявяват, че още в началото на следващата седмица ще обжалват пред ВКС.

Учредителите на ДОСТ внесоха документите за регистрация в СГС през април. Тогава обаче съдът постави списък от въпроси по проектоустава, включително - кои са "реформаторските сили в обществото", какви са конкретните методи, с които хората на Местан смятат да осигурят "независимостта на българските медии от олигархични обръчи", и др.

На последното съдебно заседание по делото прокуратурата не внесе протест срещу искането за регистрация на ДОСТ.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 08.07.2016 в 18:23:42

Ще разреши, ще разреши... Вие не разбирате ли от реклама? Местан не е стандартно прост амуджа и знае как да я прави.

Новините

Най-четените