Валери Симеонов ще оглави бъдещия Съвет за интеграция на хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, заложен в законопроекта за хората с увреждания, одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента.

Депутатите от социалната комисия одобриха и законопроекта за личната помощ, внесен поотделно от БСП и "Воля". В него е заложено предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК. Двата законопроекта бяха одобрени с консенсус и от здравната комисия.

Те предстои да търпят промени на първо и на второ четене в Пленарна зала като депутатите се съгласиха, че приемането на текстовете сега е само една стъпка от цялата необходима реформа по въпроса с хората с увреждания.

Целта е законите да бъдат съгласувани помежду си, да бъде направено едно работещо и добро законодателство за хората с увреждания, което има широка обществена подкрепа.

Към момента този орган се ръководи от социалния министър Бисер Петков, но през пролетта, когато ще влязат в сила голяма част от текстовете, постът ще бъде даден на ресорния вицепремиер.

На въпрос как ще се приеме това от хората с увреждания, министър Петков коментира пред журналисти, че законът залага реализирането на хоризонтален характер на политиките и е нормално да се повиши нивото на председателството.

"Говорим за бъдеще време, това е мярка занапред", каза Петков.

Майките от инициативата "Системата ни убива" заявиха, че двата законопроекта са първата крачка от реформата и че няма да се оттеглят от процеса на реформата, докато не бъде завършена в нейната цялост.

Те все още продължават да искат оставката на Валери Симеонов заради изказването му от петък, в което той ги определи като "кресливи жени" въпреки извинението му по-рано днес.

#1 deowin 24.10.2018 в 20:40:06

Момент.. опитвам се да разбера какво става в България. Значи, Симеонов нееднократно изразява тоталното си презрение към хората с увреждания и липса на какъвто и да било интерес към техните проблеми. Това предизвиква широко обществено негодувание. Искат му оставката. Оставка няма да има. И сега, to add insult to injury, ще го назначат за шеф на самия държавен орган, който трябва да защитава правата на хората с увреждания и да се грижи за проблемите им? Това е все едно след протестите #ДАНСwithme не просто да бяха оставили Пеевски за шеф на ДАНС, а да му бяха дали допълнително и ръководна роля в съдебната власт, или направо да го бяха направили вътрешен министър. Абсолютна гавра с народа.

Новините

Най-четените