Румен Радев поздрави със снимка на Шипка за Трети март

Президентът Румен Радев отправи поздрав за Трети март през официалния акаунт на Президентството във Facebook. Той сподели снимка на паметника Шопка и написа:

"Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние! Честит национален празник!".

Днес президентът ще присъства на тържествена церемония по издигане на националното знаме пред  Паметника на Незнайния воин в София, след което ще извърши тържествената смяна на караула пред Президентството.

Тази вечер във Военния клуб ще се състои и традиционният прием, даван от държавния глава за Трети март.

#1 TheRock 03.03.2017 в 14:41:26

Особена ако Решетников те е сложил на този пост!

#2 TheRock 03.03.2017 в 14:42:22

И снимката е от връх Свети Никола! Научете истинското име на този връх, а не комунистическото му прекръщаване.

#3 TheRock 03.03.2017 в 14:43:59

Дори през турско робство върхът се е наричал така! Засрамете се и престанете да разпространявате комунистическите лъжи!

#5 TheRock 04.03.2017 в 08:04:30

Името на върха е Свети Никола, така се е казвал и през турско робство. Връх Шипка е от другата страна на прохода, там също са се водили ожесточени битки и са загивали българи и руси, но там не ходите защото не го знаете къде е. Срещу връх Свети Никола е извършен "възродителен процес" от един казанлъшки комунистически дерибей, комуто името на върха се сторили твърде "религиозно". Станали сте като бройлери, каквото ви сипят в паничката, това и ядете. ========== Истината за преименуването на връх Св. Никола на Столетов - на Краеведските четения в Казанлък Нови факти за преименуването на връх Свети Никола“. На четенията Саранеделчев изнесе съобщение, във връзка с един открит от него наскоро документ – протокол на общинска комисия по преименуваниата в Казанлък от 26 октомври 1951 година, чийто двигател тогава е бил някогашният комунистически функционер Петър Калайджиев. И единствената точка на това заседание е била- преименуване на връх Св. Никола. Предложението е изпратено до Президиума на Народното събрание и през месец ноември, заради религиозното име, което има, върхът е преименуван на Столетов. През месец октомври 1977 година върхът носи вече името Шипка. Саранеделчев поясни, че в момента в България е сформирана група от историци, общественици, родолюбци - съмишленици на идеята за връщане името на върха - Св. Никола. Той обърна внимание на това, че поколения наред живеят с една историческа неистина и че истинският връх Шипка е там, където е бил щабът на генерал Столетов, където е била главната позиция на отбраняващите - на близо 1000 метра северозападно от връх Св. Никола, където е построен Паметникът на свободата. Той поясни, че назад в годините върхът се именувал Св. Никола, дори по време на турското робство, във всички географски и военни карти от началото на 19 век на Руския генерален щаб, на австрийското командване, по време на боевете върхът е Св. Никола. http://www.zakazanlak.bg/kultura-9/istinata-za-preimenuvaneto-na-vrh-sv-nikola-na-stoletov-na-kraevedskite-cheteniya-v-kazanlk-1281

#6 TheRock 04.03.2017 в 08:06:00

МарКом | 04.03.201701:03 След като си непросветен, ще те просвещавам! Бъди поне благодарен! А народа като е без памет, значи е прост!

#7 TheRock 04.03.2017 в 15:23:36

Ето просветете се: http://encyclopedia.mil.ru/files/morf/1877Shipka1_orig.jpg На тази картина може да видите как е изглеждала главната позицич на връх Шипка. А връх Свети Никола и Орлово гнездо, който сега ПОГРЕШНО се нарича "Шипка", се вижда в горният ляв ъгъл на картината. =========== http://encyclopedia.mil.ru/files/morf/1877Shipka6_orig.jpg Това е руска карта от онова време където ясно пише "г. Свети Николая".

Новините

Най-четените