Русия хареса позицията на България по казуса "Скрипал"

Руският посланик Анатолий Макаров определя като "правилна и разбираема" позицията на българското правителство по случая "Скрипал". Кабинетът "Борисов 3" предпочете да не предприема едностранни санкции спрямо Кремъл за разлика от 16 страни-членки на ЕС, които експулсираха различен брой руски дипломати заради отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания.

Макаров е цитиран от Нова ТВ да казва, че "националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността", както и че "Русия винаги е била и ще бъде надежден партньор на България и ЕС".

"В цивилизованото общество има принцип на презумпция на невинността. Според мен не трябва да се взима такова решение въз основа на израза "вероятно" или "много вероятно". При това вината не е доказана и според мен тя няма да бъде доказана", казва той в друг коментар пред бТВ.

Междувременно стана ясно, че българският посланик в Москва Бойко Коцев ще се върне в София още в сряда. Коцев беше призован от премиера Бойко Борисов за консултации след вълната от ответни мерки на западните страни спрямо Русия.

Извикването на посланика беше разкритикувано от страна на ПГ на "БСП за България", които настояват Борисов да даде обяснения по повода.

Мандатът на Бойко Коцев изтича скоро - очаква се на негово място да бъде изпратен Атанас Кръстин, секретар по външната политика на президента Румен Радев.

Окончателно одобрение за кандидатурата на Кръстин все още не е получена.

#1 deowin 28.03.2018 в 21:15:42

Виж ти какво се оказа - че един прост пожарникар и бивш телохранител бил по-добър държавник от всякакви там французи, англичани и прочие бунаци! Руснакът го каза, значи трябва да е вярно. Апропо, искрено се разсмях като прочетох, че руски политик говори за "цивилизовано общество" и какво било редно да се случва в такова. Руснаците от край време не обръщат точно никакво внимание на бруталното лицемерие в думите си.

#2 dedo adji 28.03.2018 в 23:45:59

Един път и деосвин да публикува нещо вярно. Простият пожарникар се оказа достатъчно умен да не се вре между шамарите от солидарност. Още повече, че знаем колко струва тя. Помним навечерието на ПСВ и ВСВ, помним Берлин, помним Ньой, помним Ялта. А и в наше време, някой да е чул за солидарност с България по повод сърдечните пориви на Ердоган към Кърджали? И даже да повярва във вината на Путин за покушението над предателя, какво е крив един легационен секретар или аташе? На море някои путьовци, като ги шамароса капитанът ритат котката му.

#4 TheRock 29.03.2018 в 09:18:35

Ето, такива сте ми юнаци! Насралници! Това е руският генерал-губернатор на България! Вижте го добре! Ако перифразирам руският депутат Толстой - Макаров е купил половината депутати и министри, остава другата половина!

#5 deowin 29.03.2018 в 17:15:02

>Простият пожарникар се оказа достатъчно умен Такава глупост може да изрече само сходно прост и необразован човек. Например, корабен механик. Ясно е как ти е нужно да изкараш умен някой човек от твоя сой за да се почувстваш по-добре за самия себе си, но реално нито пожарникарят е умен, нито ти. Поне не и умен отвъд смисъла на въртене на долнопробни далаверки за самооблагодетелстване. Вярно, далаверките на Борисов са далеч по-мащабни от продажба на дребна стока по пристанищата на света, но разликата е само количествена. >Щото пък американците Бият негрите. Сещам се. Само не ти ли хрумна да смениш тази плочата? Разбирам, че за повечето хора този тип whataboutism е напълно валиден аргумент (особено за тези, на които им е нужен), но това всъщност не го прави валиден аргумент.

#6 dedo adji 29.03.2018 в 17:40:40

.... американците... бият негрите .... Тия негри се изтъркаха още през социализъма. А и в САЩ вече негри н яма. И вече не ги бият повече от наложителното. Сега са си избрали по-престижен обект за бой - руснаците. Ама натискат цял свят да ги бие солидарно. А Бойко, изглежда освен Винету е прочел и малко история. През 1941 от солидарност обявили война на Англия и САЩ. Като подчертали, че е символична. И получили няколко хиляди тона бомби. Не символични а истински. И детски играчки, които гърмели - показно по американски хуманизъм. Затова не щем солидарност на голо. Айде, поне някой от солидарност да озапти мераците на Ердоган за Кърджали, че и ние да се солидаризираме.

#7 deowin 29.03.2018 в 17:48:13

>Тия негри се изтъркаха още през социализъма Това очевидно далеч не пречи на хора като теб, BaronVino и много други да използвате точно същия похват. >Бойко, изглежда освен Винету е прочел и малко история Не и според него, но щом ти е нужно да си убеден, че е така - ще намериш начин да си убеден, че е така. Нуждата е велика сила.

#8 SamVaims 29.03.2018 в 21:03:07

"Простият пожарникар се оказа достатъчно умен да не се вре между шамарите от солидарност." Толкова са безгръбначни нашите политици. Ярко изключение беше президента Росен Плевнелиев, човек с ясна, добре изразена и твърда позиция по въпросите за руската агресия в Крим и за комунистическия геноцид в България. На другия полюс е Борисов, чиято единствена цел е да не изгуби гласоподаватели и резултат на това става анално податлив, мек и жалък. Гласувах веднъж за него - втори път няма да има.

#9 Виктория Пенелопова 07 29.03.2018 в 23:10:58

Сам, дадох ти + заради Плевналиев. Не ми харесва, обаче, останалото. Политиката е мръсна работа е не винаги се прави по учебник.

#10 deowin 29.03.2018 в 23:44:49

>Политиката е мръсна работа е не винаги се прави по учебник. Звучи като рационализация на действията на предпочитания от теб политик, на когото откровено му липсва достойнство и морал, прави глупости и мръсотии, но всичко това е ОК, защото политиката е "мръсна работа". Докато рационализираме отвратителните постъпки на идиотските си политици ще имаме за политици точно и само идиоти с отвратителни постъпки. Наистина е точно толкова просто. И, не, обратното не следва. Кадърните политици не се появяват от небитието просто защото настроенията на народа се променят. За да се появят кадърни и съвестни политици е необходимо да имаме сходни очаквания и изисквания вместо да рационализираме и оправдаваме всяка гнусотия, но за съжаление далеч не е достатъчно.

#11 dedo adji 30.03.2018 в 10:28:13

.... Звучи като рационализация на действията на предпочитания от теб политик, на когото откровено му липсва достойнство и морал .... Прасчо, защо внасяш объркване и деморализация в редовете на седерасите, демек на своите? Плювналиев не беше ли предпочитан не само от самчо и Победка а и от тебе политик? И сега, когато се опитва да съживи политическия си труп с помощта на очарователната Деси иБанова, изведнъж се оказа без достойнство и морал. Как ще му липсват, бе? ами че той достойно и морално би изгонил цялата руска дипломатическа мисия без да му мигне окото.

Новините

Най-четените