Съпругата на Томислав Дончев: Равенството между етносите е в задълженията, не само в правата

Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана - се оказа в центъра на скандал заради противоречива публикация в личния си профил във Facebook.

"Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!", написа Дончева във вторник, а статусът й доведе до вълна от критики срещу нея. Публикацията беше изтрита след сигнали до Facebook за расистко съдържание, а междувременно Светлана Дончева написа още две мнения в защита на позицията си.

"Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксенофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани. "Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата", написа тя в обяснителен постинг.

Светлана Дончева посочва, че "иска равноправие, но не само в правата, а и в задълженията" между етносите.

"Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо държавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро, за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци?", пише още тя.

Съпругата на Томислав Дончев пише, че се извинява "на тези, които са се почувствали засегнати".

"Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет", пише още тя.

Вицепремиерът Томислав Дончев е ръководител на постоянния подкомитет "Интеграция на ромите" към Комитета за наблюдение на споразумението за партньорство - структура, която беше формирана след недоволството на ромските организации от решението на Министерски съвет да възложи на Валери Симеонов управлението на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси.

#1 conscience 07.06.2018 в 08:18:38

Грешката ми е, че съм прост и на всички хора с дръпнати очи викам китайци. Освен това нямам много работа и считам за свое право да давам акъл по фейса.

#2 explorer 07.06.2018 в 10:05:39

Колко мъка има по този свят Явно дамата счита, че има какво да каже, но общата й култура и образованието й са по-волатилни и от крипто-валута.

#4 dedo adji 07.06.2018 в 14:44:54

А бе щом кьораво и сакато се изхожда във фейса, защо да не може и г-жа Дончева? Свобода, демокрация, равенство, какво искате. Който не му харесва да не чете или да го банне или каквото се прави там, аз не знам, защото не го допускам в живота си.

#5 deowin 07.06.2018 в 17:40:22

>защо да не може и г-жа Дончева? Никой никъде не е дори намеквал, че не следва да може. Но и трябва да носи последствия за казаното. Мъжът й е обществен служител и е отговорен пред това общество за всяка своя дума в публичното пространство. Като подкрепя жена си, той недвусмислено предава посланието, че той не вижда нищо нередно в откритите заплахи към една определена етническа група. Понеже е избран представител на българския народ, това му послание става част от посланието на народа. Такъв народ ли е българският? Такива ли искате да сте? Не, въпросите изобщо не са реторични.

#6 dedo adji 07.06.2018 в 18:10:22

И какви, по-точно, последствия предлагаш да понесат г-н и г-жа Дончеви, прасчо? Въпросът не е риторичен. Дончев не е избран а назначен. От премиера и одобрен от парламента и е отговорен пред тях. Той няма право да контролира жена си, непоклатим закон на новия световен ред. Ако е мъж на място няма да каже "Не обръщайте внимание на глупавата ми жена". Парламентът има право да поиска отговор от него и, ако отговорът не е задоволителен, да поиска оставката му, но е малко вероятно. Претенции към него могат да имат само ДПС и БХК. БХК вече ги предяви и ще отнесе всенародно пренебрежение. ДПС напоследък нещо не пее. А посланието на г-жа Дончева, от което г-н Дончев още не се е разграничил се излъчва от 5млн българи. То гласи: "Време е циганите да влязат в пътя. И понеже от добра дума и социални помощи не разбират, не са излишни и заплахи". Имаш думата за предложения.

#7 deowin 07.06.2018 в 20:23:40

>какви, по-точно, последствия предлагаш да понесат Г-жа Дончева е частно лице, не е народен представител. Тя следва да отговаря пред закона като всеки друг гражданин - ако съд реши, че нейното е реч на омразата, да я съди както подобава. Г-н Дончев, от друга страна, е народен представител, защото е назначен от избраното от народа НС. За такива хора се предполага, че ако наистина сгафят сериозно и покажат морални ценности различни от тези, които избирателите очакват от него, ще бъде наказан подобаващо през следващите избори (той и/или назначилите го). Това, разбира се, не се случва - Сидеров, например, все още е народен представител, пряко избран при това. Очевидното следствие е, че достатъчно голяма част от българския народ оценява подобна реч на омразата и увеличаване на етническото напрежение, предполагам защото има достатъчно отрепки, които живеят за да мразят и мразят за да живеят. Когато нямаш лични постижения, с които да се гордееш, гордееш се с идентитета си, за което е нужно да мразиш различните от теб. Това имаме като народ.

#8 dedo adji 07.06.2018 в 22:26:32

ОК, прасчо, разбрахме. Г-жа Дончева подлежи на съд. Ти сезирай съда в НЙ, БХК ще сезира в Страсбург. Вкарайте я в кучи гъз тая женка. Българската съдебна система също не се слави с почтеност и рационалност, но в случая се съмнявам да се сезира. Ако не се отрече от жена си, г-н Дончев ще заслужи уважението на избирателите си. Ако се отрече, може да забрави за политическа кариера. И не ми дрънкай "това имаме като народ". Ти го нямаш. Ти си се отрекъл от тоя народ и той не те иска. Твоят народ е БХК.

#9 deowin 07.06.2018 в 22:51:09

>Ти си се отрекъл от тоя народ и той не те иска Разбирам, че моето българско гражданство силно ти бърка в здравето, но фактите са си факти - аз съм повече българин от теб в купи измерения като, например, платени български данъци, благотворителност, познаване на майчиния език, брой наследници с българско гражданство. Вероятно ме водиш единствено по брой години преживени като български гражданин, но с тези цигари и обилен алкохол шансовете са дори това ти предимство да е само временно.

#10 Nenimir 07.06.2018 в 23:00:03

> И понеже от добра дума и социални помощи не разбират, не са излишни и заплахи< Преди да пише каквото и да е не би било лошо да се замисли, че същото това правителство към което принадлежи и мъжа и не е способно да реши проблемът с група български граждани-може да ги наричаме цигани, роми и т.н. но те са български граждани. Като такива те трябва да спазват законите на държавата или да бъдат осъждани по съдебен ред. Това е задължение на властта, която ние избрахме. Но понеже по акъл е толкова колкото и мъжа и, и електоратът който ги избра....

#11 Dox 07.06.2018 в 23:13:59

Свински, Ти пък кой си бе, дришльо мамин, че да вдигаш възмутени лозунги за "речта на омразата", а? Я се виж ти бе, пикльо нещастен! От всеки твой пост лъха омраза, негативизъм, свръх-надменност. От какви позиции, собствено, говориш за "реч на омразата"? Понеже няма да можеш да отговориш смислено, защото ще бързаш да зажонглираш с думи /друга реакция от теб не може да се очаква/, ще ти отговоря аз - въпреки високомерните ти претенции, по същество ти си едно олицетворение на мимикрията. За всеки случай, ще ти го преведа на софийско-хъшлашко-хулиганско-дришльовски език - Чш-ш-ш, копеле, не стааш. Мноо се праиш. Аре бегай си оди!

#12 Nenimir 07.06.2018 в 23:21:46

Dox Изказването ти само подкрепя думите на Deowin. А по долу следва цитат, от който ако не те заболи много можеш да си направиш изводите deowin | 07.06.201819:53 Всички приказки са празни, когато влизат в празни глави. Проблемът не е в предавателя или посланието, а в приемника.

#13 Nenimir 07.06.2018 в 23:38:26

И да, как да наречеш сбирщина от хора (думата общество е абсолютно неприложима), които: 1. Когато ги засекат или притеснят на пътя започват да псуват, готови са да скачат на бой; 2. Когато им правиш спокойно забележка, да не паркират на тротоара автомобила си, ти отговарят- ти ли ще ми кажеш; 3. Един младеж наскоро удари една баба, ей така просто защото е един безмислен мразещ всичко кретен; 4, За всичко са виновни или циганите, или имигрантите, ....но никога криво-европеизираният българин; 5. Богатите естесвенно са мошенници, всички без изключение, просто защото...си един тъп, мързеливец. Мога да продължавам много...за "обществото" на омразата.

#14 dedo adji 08.06.2018 в 10:37:35

.... моето българско гражданство силно ти бърка в здравето .... Здравето ми е добре, благодаря, моля, няма защо. Българско гражданство имат и Доган и Местан и Пеевски и Иван Костов. Ти си българин, колкото и те. По останалите параграфи, трупай си точките и им се радвай, не ми пречиш. Аз не броя точки и не се състезавам с никого. То и състезание между различни категории е невъзможно. Ти си мислиш, че твоята категория е висшата, заявяваш го гръмогласно при всяко влизане в сайта, накрая може и да си повярваш, ама не съм сигурен. Аз от своята съм доволен и не я рекламирам, нито я сравнявам с други.

#15 TheRock 08.06.2018 в 14:11:24

Мнението на госпожата не е съставомерно по НК, то не подбужда към омраза и дискриминация а е метафора. Пазителите на човешките права да се сетят, че има и право на свобдно слово и изразяване гарантирано от Конституцията.

#16 deowin 08.06.2018 в 16:51:30

>Аз не броя точки и не се състезавам с никого. Като причината е доста очевидна - същата, поради която няма слепи хора на състезание по спортна стрелба. >Аз от своята съм доволен и не я рекламирам, нито я сравнявам с други. Разбирам, че ти се иска да е така, но поведението ти е точно обратното. Когнитивният дисонанс не ти е проблем не защото не съществува, а защото ти е жизнено необходим.

Новините

Най-четените