Плевнелиев напомни на Борисов кой го назначи за министър

Президентът Росен Плевнелиев отрече коментарите на Бойко Борисов, който го посочи като едно от имената, предложени от "кръга Капитал" в първия му кабинет.

"Не приемам и не можа да се съглася с подобни внушения. Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до две каки, които си говорят. По същия начин не съм съгласен начинът, по който се правят правителствата в България да бъде сведен до двама батковци, които си говорят", каза президентът при посещение в Благоевград.

Плевнелиев беше назначен за министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Борисов 1" през 2009 г., като през 2011 г. беше номиниран и избран за президент от ГЕРБ.

Той припомни, че преди да влезе в политиката, е награждаван за инвеститор на годината и е бил един от "топ мениджърите на България".

"Добре е министър-председателят на България да си припомни, че бях един от членовете на икономическия екип на ГЕРБ. Разменяхме си стотици мейли с Влади Горанов и с Дянков, които пазя", каза Плевнелиев.

"Ако бях зависим, това щеше да проличи при създаването на двете служебни правителства. Работил съм с 5 правителства и отговарям за 2 от тях. Мога да застана зад всеки министър и да посоча защо е станал министър, какво е трябвало да свърши и стоя с чиста съвест. Нека и останалите, които правиха правителства през последните години да излязат и да кажат на база на какви принципи са формирали тези правителства", призова той.

Репликата му дойде по повод интервюто на Бойко Борисов от понеделник, в което премиерът заяви, че Иво Прокопиев му е предложил 5-6 министри в първото правителство. Той изброи имената на вицепремиера си и министър на финансите Симеон Дянков, икономическия министър Трайчо Трайков, министъра на околната среда Нона Караджова, както и Росен Плевнелиев.

На въпрос защо ги е приел в правителството си, Борисов отговори: "Защото бяха добри експерти, доведоха ги, ставаха. Аз, впоследствие, като видях тези, които не стават, ги махнах".

#1 sim4o 25.10.2016 в 12:30:15

Кой назначи Плевнелиев за бизнесмен и как така електронен инженер изведнъж направи строителна фирма, която успя да се пребори за квоти и и беше разрешено да изкарва хора за строежите в Германия е напълно ясно! Достатъчно е да се попрочете за "Ирис Интернешинъл" .. лично аз ги помня, когато имаха офис на първия етаж в уличките между "Хемус" и Търговската гимназия София .. Мария Попова ме беше извикала за нещо .. Помним и за благоевградския вестник на Плевнелиев "Югозападни вести" .. Та така ..

Новините

Най-четените