ПФ отстрани Поли Карастоянова от всички комисии

Парламентарната група на Патриотичния фронт отстранява Поли Карастоянова от всички заемани постове в комисиите в Народното събрание - включително от председателството на Комисията по медии и култура.

Мотивът: системно прокарване на лобистки интереси през законодателството, обяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Той посочи, че конкретният повод за наказанието срещу депутатката е прокарването на промени в законодателството за защита на авторското право.

"Там има директни лобистки текстове, които дават възможност само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната, което противоречи на свободна конкуренция, на свободното сдружаване и др.", каза Валери Симеонов.

Законопроектът за колективното управление на авторското право е внесен от Министерски съвет през март 2016 г. и все още се намира на фаза обсъждания по комисии. С него се въвежда възможността авторските права да се управляват и от търговски дружества, което в момента не е разрешено.

Поли Карастоянова няма да бъде изключена от парламентарната група на Патриотичния фронт.

За председател на Комисията по медии и култура, която оглавяваше досега Карастоянова, ще бъде предложен депутатът Славчо Атанасов (бивш кмет на Пловдив, ВМРО).

Димитър Байрактаров ще я замени като член на Комисията по икономика и туризъм.

Това е вторият случай, в който Валери Симеонов обвинява Поли Карастоянова в лобизъм - през декември 2015 г. той поиска отстраняването й от групата на ПФ заради гласуването на промени в Закона за данъчните складове, които ограничиха свободата за целогодишното производство на домашна ракия и увеличи обхвата на акциза за "селските" казани.

През януари Карастоянова сама поиска да бъде освободена от позицията си на зам.-председател на парламентарната група на ПФ.

Последният скандален законопроект, който Карастоянова внесе заедно с депутати от всички парламентарни групи, беше въвеждането на "безлимитни" мандати за директорите на БНР и БНТ при неуспех на конкурса за избор на техен наследник.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 08.06.2016 в 11:36:21

Напоследък фотографите прекаляват с Photoshop. Тази леля не е изглеждала така и на 18 години. http://m3.netinfo.bg/media/images/21822/21822085/655-402-polina-karastoianova.jpg

Новините

Най-четените