ЦИК върна Десислава Иванчева в изборите за София

Десислава Иванчева все пак ще може да се включи в изборите за кмет на София, след като ЦИК отмени отказа за регистрация, който й беше наложен от Общинската избирателна комисия.

Иванчева се кандидатира през листата на "Християндемократическата партия" на Ирина Абаджиева-Репуц. Документите за регистрацията й обаче са подадени 7 минути след крайния срок в последния възможен ден за участие в изборите.

От партията на Репуц подадоха жалба пред ЦИК, в която посочват, че двама упълномощени представители са били допуснати в сградата на Общинската комисия в 16:46 и 16:49 ч. - т.е. малко преди края на посоченото работно време. Въвеждането на документите във входящия регистър обаче става в 17:07 ч. със забележка за формата на електронния носител, който включва списъка с кандидати.

"При така изяснената фактическа обстановка Централната избирателна комисия счита, че документите за регистрация са депозирани в срок. Обстоятелството, че процесът на подаване на документите, видно от входящия регистър е с отразен час на приемане е 17:07 ч. не означава, че документите са подадени след установения краен срок при условие, че упълномощени представители на партията са се намирали в ОИК, за да подадат документи за регистрация на кандидатите преди изтичане на същия срок", посочват от ЦИК.

Оттам уточняват, че "прилагането на списък на кандидатите на електронен носител в структуриран вид на EXCEL има препоръчителен характер, поради което отказът да се регистрира кандидатът само на това основание е незаконосъобразен".

При това положение Централната избирателна комисия счита, че решение № 635 от 24.09.2019 г. на ОИК следва да бъде отменено като незаконосъобразно, а преписката върната на комисията със задължителни указания за разглеждане на подадените от ПП „Християндемократическа партия на България" документи за регистрация на кандидат.

#1 dedo adji 28.09.2019 в 18:17:16

Разумна реакция. ОИК се държа като продавачка от времето на социализма, която спира обслужването на минутата, без значение, че има клиенти в магазана. Особено, ако клиентката е неприятна за ОФ организацията лелка. И някой (кой ли аджеба) е наредил на ЦИК да оправи положението, уж че има демокрация. Пределно ясно е, че Иванчева няма да седне на Московска 33. Но може да щипне няколко стотин гласа от някого. Тъй, като я пандизиха герберите, познайте от кого.

Новините

Най-четените