Цветанов оправда избора на Искров с опозицията

Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов прехвърли отговорността за избора на гуверньора на БНБ Иван Искров върху опозицията в Народното събрание през 2009 г.

Изявлението му дойде ден след като бившият му колега и министър на финансите в първия мандат на ГЕРБ Симеон Дянков обвини мнозинството в поддаване на натиск при избора на управител на Централната банка въпреки наличието на фаворит в лицето на Калин Христов.

"Аз не знам да има осъществен натиск, а и, познавайки премиера Бойко Борисов, не смятам, че той би се поддал на натиск", каза той.

Цветанов се опита да обясни назначението на Искров с опитите на ГЕРБ "да има политически консенсус винаги когато се избира такава висша длъжност".

Той разкритикува Симеон Дянков за това, че отказа да назове поименно "значителната фигура в парламента", която се намесила в полза на управителя на БНБ преди 6 години.

Иван Искров беше преизбран два пъти за втори мандат през 2009 г. - веднъж по време на отиващото си мнозинство на Тройната коалиция с процесуално нарушение, и втори път - в първите месеци на управлението на ГЕРБ, въпреки първоначалната заявка на Борисов да ревизира избора на ръководство в БНБ.

Мотивите на ГЕРБ да подкрепи дългогодишния управител на Централната банка бяха свързани с "необходимата приемственост в работата на БНБ, за да се гарантира нормалното функциониране на банковата система в условията на кризата".

В замяна на преизбирането си Искров предложи именно Калин Христов за подуправител на управление "Емисионно". Шестгодишните им мандати изтичат през октомври тази година, а Искров вече подаде оставка, която ще влезе в сила този петък, 10 юли.

#1 Танас 07.07.2015 в 11:05:49

Цялото развитие на вчерашните събития обаче беше прието положително само от депутатите на ГЕРБ. Дори Иван Костов от "Синята коалиция" определи поведението на Искров като недостойно за управител на една европейска централна банка. "Иван Искров не показва високо морално ниво и при неговото преизбиране и това разкрива що за персона е. За мен това категорично не е удовлетворително поведение и преизбирането му ще е нередно е от всяка гледна точка. Ако са решили да го оставят, ГЕРБ винаги ще го наложат с гласовете на ДПС и БСП, но това не е добре за България", коментира Костов. Мартин Димитров оцени положително подаването на оставката и факта, че новият управител ще се избира от новия парламент. Той обаче каза, че "Синята коалиция" също има кандидат, който ще излъчи в началото на следващата седмица. http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2009/08/20/772727_ivan_iskrov_ostava_shef_na_bnb_no_izbran_ot_gerb/

#2 pixie 07.07.2015 в 13:09:38

На Цв.Цв. опозицията все му е ср...а в гащите. Все опозицията им е виновна и на него, и на шефа му. Големите мъже винаги поемат отговорност и застават зад решенията си. Ако се налага, и оставки подават. Но в нашата реалност това е нереално.

Новините

Най-четените