Две жалби срещу спирането на поръчката за "Хемус"

Разпореждането на премиера Бойко Борисов за прекратяване на поръчката за строителство на АМ "Хемус" беше атакувано от две страни.

Жалба е подадена както от обединение "ПСТ Хемус 2", което бе избрано за изпълнител на отсечката Луковит - разклона Ловеч/Плевен, така и от турската компания "Ташяпъ Иншаат Таахют Санайи ве Тиджарет", която даде най-ниска оферта за същия участък, но беше отстранена от процедурата заради несъответствие с изискванията.

Това съобщава Медиапул, като се позовава на справка в регистъра на КЗК.

За турската строителна фирма това е втора жалба пред антимонополния орган, след като през декември атакува решението на възложителя НК "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) да я отстрани от поръчката.

На 15 февруари премиерът Бойко Борисов разпореди на НКСИП да прекрати процедурата с формалното обяснение за липса на целево финансиране на строителството на "Хемус" на стойност близо 800 млн. лева.

Едновременно с това, обаче, Борисов даде да се разбере, че причината за резкия ход всъщност е свързана с "витаещите съмнения" за обвързаност между печелившите обединения около "ПСТ Груп" и "Джи Пи Груп" съответно с депутата от ДПС Делян Пеевски и генералния директор на "Лукойл" Валентин Златев.

И двамата "заподозрени" отричат да имат пряк търговски интерес от сделката за АМ "Хемус".

Държавното дружество е изпълнило нареждането още в същия ден с правно основание: "невъзможност да се осигури финансиране за изпълнение по причини, които възложителят не е могъл да предвиди".

Новините

Най-четените