Депутатите на БСП се отказват от заплатите си и от служебните си привилегии

Депутатите на БСП се отказват от заплатите и от служебните си автомобили за периода, в който ще отсъстват от Народното събрание. Това стана ясно от писмо на лидер на БСП Корнелия Нинова до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Писмото е внесено в деловодството на парламента с днешна дата. Повод за него е реакцията на социалистите е днешното решение на ГЕРБ и "Атака" да действат за промяна на правилника на Народното събрание така, че отсъстващите депутати да бъдат лишени от 1/3 от заплатите им, които получават, въпреки че не присъстват на заседания.

Още в края на миналата седмица депутатите на БСП обявиха, че напускат парламента в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс. Те се обявиха за предсрочни избори, тъй като според тях легитимността на този парламент е изчерпана.

В писмото си Нинова подчертава, че освен от заплати народните представители на БСП се отказват и от командировъчните си средства, както и от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони.

Лидерката на БСП също така не пропусна да припомни и за внесения от БСП проект за намаляване и замразяване на заплатите на депутатите. По думите й предложението не се разглежда вече трети месец.

Ако ГЕРБ и "Атака" успеят да прокарат предвижданите от тях промени, това ще засегне и депутата от ДПС Делян Пеевски, който така и не се е явявал в парламента от деня на полагането на клетва, която му осигурява имунитет.

Новините

Най-четените