Борисов поиска подкрепа срещу Турски поток

Призив за прилагане на еднакъв стандарт спрямо България и Турция по темата за енергийните проекти отправи премиерът Бойко Борисов.

В реч пред представителите на Американската търговска камара Борисов обяви, че България губи пари заради "падането на проектите" поради факта, че се съобразява с "цивилизования си избор".

В същото време той изрази опасенията си, че България ще бъде заобиколена за сметка на Турция, която се договаря с Русия за изграждането на алтернативния газопровод на "Южен поток".

Той обяви, че България има реални проблеми от задвижването на Турски поток и призова да не се допуска изолирането на България от газовите доставки.

"Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана. Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", каза той.

"Ние водим дела в Женева за милиарди евра относно ядрената централа Белене. Сега, доколкото разбирам от срещата на президента Путин с президента Ердоган в Анкара, Турция ще строи 4 ядрени централи с руска помощ. Може ли натовска България да не го прави, а натовска Турция да го прави?", попита Борисов.

Премиерът повтори, че очаква "Уестингхаус" да осигури банкова гаранция за построяването на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй".

#1 Шамито 30.01.2015 в 17:02:10

Ей,тези политици ни смятат за аборигени/по мислене–да не бъдем расисти/.Южен поток трябвало да се строи по правилата на Брюксел.Е кой пречи това да се случи?Ами постройте го ако Ви е нужен.Но не– хватката е в това друг да зарови маса средства а ние да ползваме на база рекета –ползите.Нищо ново под слънцето–ако има шарани ще има и рибари.Въпроса опира до това колко са шараните.Забележете манипулацията–говорим от името на България пък спазваме интересите на ЕС.Няма лошо–просто не говорете от името на България и нейните интереси.Това е логиката на обикновения човек.С уважение.

#2 Winora 30.01.2015 в 18:20:15

Господин Борисов, много Ви уважавам като политик(като мъж не сте мой тип), но няма ли кой да Ви каже от свитата Ви, че множество число на евро не е евра?

#3 1Sion1 30.01.2015 в 20:55:55

Имахме шанса да извлечем най-доброто за държавата ни от ситуацията в региона , но за това са нужни кохонес , които нашите третополови политици очевидно не притежават.Как пък взеха от западните ценности само педерастията.. Сега гърците и турците ще си поделят баницата , а ние ще вием на умряло както виехме след войната срещу Югославия и Ирак.С празни джобове и приятелско потупване по рамото.

#4 The Seeker 30.01.2015 в 22:01:39

Сега ревът че е проблем спирането на Южен поток, а едни други мозъци обясняваха подробно колко видите ли БГ е щяла да загуби от този проект и не е бил положителен за БГ. Къде е сега ончо и компания да обяснят пак, колко ненужен е този проект за БГ. Относно: "Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана. Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", каза той." Естествено, че ще ни накажат - както стана и с предния енергиен Руско-Български проект. Там пак подвихме опашка по подобен начин и пазарихме газта на най-високата цена за ЕС. Но какво очакват сега - Газпром се набута със свои средства да строи - вече са затворени сериозни капитали в неизползваема инфраструктура - някой трябва да го отнесе. Кой точно избор е цивилизиван - ЕС казва хоп и ние скачаме, каква цивилизованост?! ""Ние водим дела в Женева за милиарди евра относно ядрената централа Белене. Сега, доколкото разбирам от срещата на президента Путин с президента Ердоган в Анкара, Турция ще строи 4 ядрени централи с руска помощ. Може ли натовска България да не го прави, а натовска Турция да го прави?", попита Борисов." Тук е нужно уточнение, БГ спря Южен поток под натиска на ЕС не поради факта, че е в НАТО, а поради факта, че е в ЕС. Турция не е в ЕС и няма кой да я натиска срещу нейните интереси.

#5 Шрайка 30.01.2015 в 22:14:59

Къде е сега ончо... -------- Абе, верно! Къде е Ончо?

#6 Rowan 30.01.2015 в 22:41:14

Да ме прощавате за офтопика, ама този на снимката, колкото пъти го видя и се срамувам от националната си принадлежност. А като прочета и изказванията му, съвсем съзнателно обмислям смяна на местообитанието. Нещо почват да ме изкушават страните, дето няма зима... и Премиер-Слънце

Новините

Най-четените