Галъп: Радев увеличава преднината си пред Цачева

Румен Радев увеличава преднината си пред Цецка Цачева, сочи експресно проучване на „Галъп интернешънъл" от сряда. Данните показват съотношение от 55 на 45% в полза на Румен Радев пред Цачева. Изчисленията са сред избралите един от двамата кандидати.

Социолозите предупреждават, че събитията от последните дни може да променят нагласите. На този етап е трудно да се калкулира ефектът на „Не подкрепям никого" (доколкото то се употребява за пръв път в такива условия), но анализът сочи, че заедно с него, картината към днешния момент изглежда, най-общо, като 51 на 40 на 9%.

Проучването е проведено сред 867 души и финансирано от „Галъп интернешънъл болкан".

Очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде под тази от последната неделя. Причините за това са две - достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ - значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

Според Галъп, твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур не е вярно. Напротив - регистрира се пределно участие - близо милион и двеста хиляди. Проблемът е, че близо 350 хиляди от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати.

Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, но избирателите на патриотите явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки - почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията „Не подкрепям никого".

#1 паяка 10.11.2016 в 18:04:59

"Проблемът е, че близо 350 хиляди от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати." Проблемът? Проблем е само за някои.

Новините

Най-четените