Борисов обмисля евентуална покупка на ЧЕЗ от държавата

Втори телефонен разговор между премиерите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш е проведен късно в сряда вечерта, става ясно от съобщение на Министерски съвет.

От него става ясно, че Борисов е поискал "съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество".

Това би бил значителен обрат в енергийната политика на страната след раздържавяването на доставките на ток в Западна България още в края на 2004 г.

В съобщението се казва, че Андрей Бабиш е обърнал внимание на факта, че договорите за придобиване на българския бизнес на ЧЕЗ от "Инерком България" вече са подписани.

Бабиш е потвърдил, че е поискал да му бъдат предоставени  доказателства, които да разсеят "притесненията около сделката" с "Инерком".

Съветът на директорите е потвърдил пред Надзорния съвет, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, информира чешкият премиер.

Борисов, от своя страна, е посочил, че  е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси. Той каза, че обменените мнения с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Двамата правителствени ръководители са заявили, че нямат и не са имали връзка съсс сделката или дружеството-купувач.

Борисов и Бабиш потвърждават, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Двамата премиери разговаряха по казуса с ЧЕЗ още във вторник, след което Борисов изрази съмнения, че "някой се опитва да повтори февруарските събития от 2013 г.", когато падна първото му правителство.

По искане на Борисов чешката страна е изпратила до България информация за финансирането на сделката, която в момента е на разположение на депутатите в Народното събрание.

В четвъртък се очаква сделката за ЧЕЗ да бъде разгледана на съвместно заседание на две парламентарни комисии.

#1 Nikkor 01.03.2018 в 10:12:56

На това му се казва damage control. На тоя пуяк не му ли стана в повече вече? Първо КТБ щото назначения от него гуверньор на БНБ Иван Искров не е свършил за 5 пари работа докато некъв скапан алкохолик минаващ за банкер е отмъквал под носа му милиарди. Сега неква селянка дето не може "офшорни" да произнесе правилно си праи фирмичка оня ден, с капителец от 50 000 (петдесет хиляди) лева и на която две банки щели да отпуснат 100 000 000 (сто милиона) евро за да си купи ЧЕЗ. Няма ли кой в цяла София да зашлеви два шамара на тъпака дето се прави на министър-председател? И докога простият народец ще гласува за него?

#2 gothic 01.03.2018 в 10:35:04

"Борисов обмисля евентуална покупка на ЧЕЗ от държавата" Ето къде е заровено кучето. Можете ли да се сетите за какви пари ЧЕЗ ще бъде "купена" от държавата и къде ще отиде разликата между тях и реалната цена?

#3 VK 01.03.2018 в 11:53:52

Nikkor ....... ----------------------- Кой си ти пък, че да наричаш хората тъпаци,селяни , народа прост, че и акъли как се управлява държава на кило да раздаваш??? Не се ли усещате колко сте зле? Некой ви дал место да си изливате простотията на воля, та се оляхте . Като си толкоз оправен и кадърен - направи си партия , печели избори и покажи как се правят нещата! Иначе, наистина, нема ли кой да ти отлепи два шамара, да ти намести чивиите, та да се освестиш къде се намираш !

#4 Dox 01.03.2018 в 22:51:57

Някой знае ли, чул ли е, чел ли е, защо ЧЕЗ продава бизнеса си в България? Поради каква причина? Само, моля, не ми говорете за "пазар". Спомням си, преди години, че сделката с ЧЕЗ май мина в пакета от приватизационни сделки, само и само, за да ни приемат във вездесъщия ЕС. На практика - държавна компания на чужда държава, изкупи част от активите на нашата държава. И на това му викаха "приватизационна" сделка. Оставям на страна въпроса - защо тези активи трябваше да станат собственост на чужда държава /не частна компания/, а не да си останат собственост на нашата държава. Но на този въпрос би следвало да отговорят тогавашните управляващи. Ако не бъркам, това бяха ю-пи-тата на царя от лондонското Сити, дето и до ден днешен си се подвизават безнаказано у нас и вършеят де що може и е останало. Една свръх-чевръста и многодърдореща дама /да се чудиш, кога успява да диша/, на име Меглена Кунева, май също бе важен и активен фактор по това време и по тоя въпрос. Сега Борето се присетил нещо. Би било чудесно, само дето няма да стане. А ако стане, ще трябва да плащаме всички ние, за да върнем собствеността на нашата държава. Дори и да стане - това, според мен ще е за кратко. Скоро след това ще чуем за някой свръх-надежден /и естествено чужд/ инвеститор, който проявявал "интерес" към закупуване на активите. И пак всичко ще отиде на майната си, че даже и отвъд.

Новините

Най-четените