ГЕРБ и "Патриотите": На война като на война

След три министерски оставки от квотата на ГЕРБ, ултиматум за разпад на коалицията от страна на НФСБ и персоналния "вот на недоверие" на Волен Сидеров срещу Валери Симеонов - лидерите на партиите, подкрепящи кабинета "Борисов 3" се събират на първа среща за новия сезон.

За да демонстрира ролята си на помирител - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се появи на срещата със "синя каска", символ на миротворческите сили на ООН по време на войните в бивша Югославия.

"Така се идва на коалиционен съвет - със синя каска! Благодаря на вицепремиера Каракачанов, че ми позира", написа Севделина Арнаудова, ръководител на пресцентъра на Министерски съвет във Facebook.

На заседанието ще трябва да бъдат обсъдени евентуалните кандидатури за нови титуляри в Министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие. Министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков подадоха оставки в петък по искане на премиера Бойко Борисов - ход, който се оказа планиран още от 26 август, но който "изненада" вицепремиера Валери Симеонов.

Несъгласието му с кадровите промени доведе до поставяне на ултиматум за оставането на НФСБ във властта, свързан с липсата на комуникация между коалиционните партньори и бламирането на законодателните му предложения от страна на собствените му съюзници в "Обединени патриоти". НФСБ ще гласува против оставките на Радев, Московски и Нанков.

Лидерът на "Атака" (председател на ПГ на "Патриотите") Волен Сидеров също зададе остър тон на предстоящото заседание, като поиска оставката на Валери Симеонов от Министерски съвет и се възмути защо "цялата държава се занимава с настроенията и изнудванията на един човек".

"След всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея", беше коментарът на Сидеров час преди заседанието на коалицията.

Самият министър-председател Бойко Борисов настоява мнозинството да подкрепи смяната на министрите, като намекна, че е възможно да поиска по-широки промени в състава на Министерски съвет, без да посочва ресорите, от чието управление е недоволен.

Срещата започна в 18 ч., като се очаква по-късно да бъдат съобщени резултати.

#1 futureless 03.09.2018 в 22:09:34

Тая снимка може да послужи като реклама на емиграцията от България. Този кадър просто е запечатал квинтесенцията на кабинета Борисов-3. Ключови думи: самодоволство, кретенизъм, неадекватност, туловище, безсрамие. Народе????

Новините

Най-четените