Радев: Оставките не са решение, а бягство от отговорност

Оставките вече не са решение, а бягство от реалната отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нови перспективи. Това обяви в обръщение към нацията за новия политически сезон президентът Румен Радев във връзка с оставките на тримата министри от кабинета - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Държавният глава отново критикува управляващите за действията им и призова те "да се фокусират върху острите проблеми на обществото". Радев се обърна и към опозицията - в парламента и извън него, да "пристъпи към "ускорено изграждане на убедителна алтернатива на настоящото управление".

"Авторитаризмът не е бъдещето на България. Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се концентрира върху проблемите на обществото", коментира президентът.

Той отново подчерта, че двата най-големи порока на сегашната система са несправедливостта и корупцията.

"Те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството. Имат одобрение на малцинството, без него те не могат да тероризират мнозинството", категоричен беше Радев.

Изявлението си държавният глава започна с примери за последните криви - срива на Търговския регистър и фалита на застрахователя "Олимпик". Според Румен Радев това не са просто инциденти, а пробиви в държавността.

Според него предстоят "месеци на политическо усилие" както за политиците, така и за гражданите.

"Онези, които не поемат своята част от отговорностите, обременяват с нея всички останали. Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване", заяви държавният глава.

Той посочи като основни проблеми несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието.

#1 Виктория Пенелопова 07 03.09.2018 в 19:19:19

Не е лесно да вникнеш в мислите на човек с фуражка!

#2 gothic 03.09.2018 в 19:39:33

Вики, човек с фуражка не мисли. Човек с фуражка или заповядва, или му заповядват. Като добавка - вместо фуражките, издигнали се на по-високо, мислят други....

#3 Nenimir 03.09.2018 в 21:28:03

Поне говори истината и апелира към адекватно управление. Други-бивши президенти или пък настоящи управляващи -във въпиющото си невежество, управленска неграмотност и улична простота дори не могат да осъзнаят, че има проблем

#4 Виктория Пенелопова 07 03.09.2018 в 21:32:30

Чуй това:""Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване" Този нормален ли е? Президентът "обединител" призовава буквално към въстание.....не може да се откъсне от червения си корен и туй то!! Дано да не е "линия на въоръжена борба", че знае ли човек..

#5 Dox 03.09.2018 в 23:25:49

Не е задължително да си с фуражка, за да не можеш да мислиш. И първите двама коментиращи, в лицето на Готическия и на тъпата п.....атка Виктория Сергеевна, са прекрасно доказателство за това. О-о-о-о-пс, за малко да пропусна и предишния ни прези..., пардон - прецедент. Той пък по всякакъв начин и във всеки сгоден момент, не пропускаше да демонстрира, че не може да мисли. Даже, като че ли се гордееше с тази си неспособност. Личеше си, че му е некомфортно, когато от него се очаква мислене. А бе, друго си е да спиш по "паркинзите" в Европата. И, да. Българите наистина ще бъдат принудени да намерят алтернатива на сегашното управление, ако сегашните, т.нар. "управляващи", "политици" и пр. не осъзнаят къде е проблема. Ако някой наистина е ненормален, това е този, който си е въобразил, че нещата може да си карат така во веки веков и че на гражданите им е изключително приятно да ги правят на идиоти и на маймуни. И... в никакъв, ама в никакъв случай няма да прибегнат до каквато и да било форма на насилие или агресия!. Не, не и не!!! В този смисъл, Радев не само че не призовава към възстание, ами напротив - прекалено мек е, с което прави услуга на сегашния ни "елит". А в него, политиците са само една малка част.

#6 rare case 04.09.2018 в 11:02:40

Докс, че си тъпо парче спор няма, ама си и невъзпитан. Да се спори, без да се обижда, не е дадено на всеки. Особено на такива като теб, дето си кълнат и мислят на руски.

#7 rare case 04.09.2018 в 11:18:59

А сега по същество - твърденията на Радев, че "оставки и избори няма да променят нищо" показват фундаментално непознаване на функционирането на демокрацията. Естествено, това в казармата не се учи. Възможно е, също така, да не му харесва кой печели изборите. Така или иначе - би било добре да се съветва преди да се излага с подобни речи. Смисълът й удивително напомня изпуснатата преди години реплика на Петър Младенов " да дойдат танковете". Да не забравяме, че и танковете, и единичните бройки летателни апарати в българската армия, са под негово командване.

#8 Dox 04.09.2018 в 19:23:08

Редкий Случаю, Ти, понеже си рядко "умно" парче, за това и още не знаеш, че в България демокрация няма. И никога не е имало. А какви ли ще са " познанията" ти за функционирането на демокрацията - не ми се мисли. Наличието на институции, драги ми смехурко, още не означава демокрация. Но какво да ти обяснявам повече, след като виждам колко големи и значими са пропуските ти по важни, фундаментални въпроси. Едва ли ще разбереш, ако ти кажа също, че демокрация всъщност никога никъде не е имало. Но, ти си "умно" парче, оправяй се. Нали не си бил в казарма, а това е такъв плюс....! Колкото до възпитанието - да, прав си. Аз избирам езика, на който да говоря с някои екземпляри, тъй като да се държиш възпитано с подобни не всеки път е от полза, даже във вреда. Виждам също, че не си проумял нищо от речта на президента. Ето ти тук един хубав материал, та белким успееш да схванеш нещо и да не подскачаш така уплашено като Сергеевна, която сигурно има за какво да се страхува. Явно добре припечелва от режима. За теб не знам. http://glasove.com/categories/na-fokus/news/kakvo-kaza-prezidentyt

#9 Виктория Пенелопова 07 04.09.2018 в 23:01:19

Докси, да се позоваваш на Явор Дачков не е никак, ама никак добра идея, битите карти са си бити карти... И добре те е подредил Редкия, наистина си Рядко невъзпитано парче

#10 Dox 04.09.2018 в 23:12:32

Скъпа моя Виктория Сергеевна, Поради что считате Явор Дачков за бита карта? Ам чи той никога не е анонсирал нещо повече от скромен журналист. Нал,тъй?!

#11 Виктория Пенелопова 07 04.09.2018 в 23:48:02

Докси, разваленият ти руски в съчетание с бг-просташки диалект само потвърждават мнението на Редкия, че си тъпо парче!

Новините

Най-четените